91 éves lett az Álljunk meg egy szóra! műsorvezetője: Grétsy László így néz ki most

Grétsy László hazánk egyik leghíresebb nyelvésze, aki a folyóiratokon és szakkönyveken kívül a tévében is foglalkozott a magyar nyelvvel.

grétsy-lászló-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan sokan emlékeznek a mai napig Vágó István és Grétsy László közös műsorára. Az Álljunk meg egy szóra! azokkal a kifejezésekkel, szavakkal foglalkozott, amelyeket rosszul használunk a köznyelvben, ezek eredetét, helyességét magyarázták el a készítők.

A 2023. február 13-án 91 éves Grétsy László a mai napig jó szívvel emlékszik vissza a nyelvművelő tévésorozatra, amely 500. epizódja alkalmából nívódíjat kapott.

Grétsy László 2023-ban

Hazánk egyik legismertebb nyelvésze évtizedek óta nem adott szóban interjút megromlott hallására hivatkozva. A Meglepetés magazinnak írásban számolt be arról, hogyan telnek a napjai. Túl a kilencvenen is fitt és aktív életet él, ez meg is látszik friss fotóján.

Elárulta, Vágó István találta ki magát a műsort, de annak címe az ő fejéből pattant ki. 1987-től bő egy évtizeden át készítették a részeket, 1997 őszén végül azért búcsúztak a nézőktől, mert Vágó egy másik csatornához szerződött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arról is mesélt, hogyan telnek a napjai. Hajnalban kel, általában öt órakor. Az ébredés után azonnal a testmozgás jön, ami ha kimarad a reggeléből, az egész napjára rányomja a bélyegét.

- Az első néhány többnyire roppant nehezen megy: még a tornaszőnyegre való lefekvés is kemény munka, de aztán lassan bejáratódnak az izmaim. A bő félórás testedzésnek a végén határozottan jól érzem magam, s ez a jó közérzet kihat az egész napomra. Sajnos ez fordítva is igaz.

Felesége elvesztése óta egyedül él, de egyáltalán nem magányos. Családtagjai és barátai rendszeresen meglátogatják, és azokon a napokon sem unatkozik, amelyekre nincs tervezve semmilyen találka sem. 

Nyelvészeti folyóiratok, szakkönyvek olvasásával tölti a délelőttjeit, délután pedig jöhetnek a szépirodalmi regények vagy egy-két sakkparti a sakkautomatájával. Sőt cikkeket is ír, illetve a már betervezett könyvein dolgozik.

Három lánya és egy fia született - utóbbi 42 esztendősen hunyt el súlyos betegségben. Lányai mind diplomásak, 12 unokával és három dédunokával ajándékozták meg.

Kovács P. József egykor és ma

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. 2001-ben a Magyar Televízió életműdíjával tüntették ki, ugyanebben az évben önként távozott a köztévétől.

Cover-fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ezt is szeretjük