101 éve született Gábor Éva - Gyönyörű színésznő volt, mint Zsazsa
Gábor Éva nemcsak gyönyörű volt, de a szakma szerint is tehetséges színésznő is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gábor lányok mindegyike, Magda, Zsazsa és a legfiatalabb, Gábor Éva is gyönyörű volt, ahol megjelentek, felfigyeltek rájuk. Közülük a leghíresebb Zsazsa lett, aki kilenc házasságával, fényűző partijaival és botrányaival a bulvár nagy kedvence lett, pedig a lánytestvérek közül nem ő vetette meg legelőször a lábát a tengerentúlon, hanem Éva. Saját csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Az 1919. február 11-én, Budapesten született Gábor Éva húszéves volt, amikor elhajózott Amerikába. Zsazsa két évvel később, Magda pedig a II. világháború után követte. Addigra már elindult a legfiatalabb testvér filmes karrierje, 1941-ben mutatták be Kényszerleszállás című filmjét. 

Gábor Éva elismert színésznő volt Hollywoodban

Gábor Éva a negyvenes években hét hollywoodi filmben forgatott, míg Zsazsa ekkoriban még csak azzal került címlapra, hogy feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a Hilton szállodalánc alapítójához, akitől egyetlen gyermeke született. Mikor Zsazsa színészkedni kezdett, húgának Eva Gabor-show néven már saját show-műsora futott - írta Sal Endre Mi, magyarok című könyvében. 

Gábor Éva 1957-ben, a Don't Go Near the Water című filmben.
Gábor Éva 1957-ben, a Don't Go Near the Water című filmben.
Fotó: Getty Images/Moviepix/Archive Photos

A Gábor lányok jó viszonyban voltak egymással, de egy kis csipkelődés nem állt tőlük távol. Azt is Éva nyilatkozta kilencszer házasodott nővéréről, hogy "Zsazsa képes arra, hogy egy embert milliomossá tegyen, feltéve, hogy megismerkedésük idején az illető multimilliomos volt". 

"Jóban voltak, bár Évát mindig bántotta, hogy hogy sokáig ő volt az ismertebb Gábor lány Amerikában, tehetségesebb színész is volt, mégis a testvére vitte a show-t, mert jobban bánt a sajtóval, tudta, mi kell ahhoz, hogy írjanak róla" - olvasható a kötetben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakmai közvélemény is Gábor Évát jobb színésznőnek tartotta Zsazsánál, a kritikusok kedvelték, az 1965-ben induló, Zöld vidék című sorozata nagy kedvenccé vált. Hangját adta a Macskarisztokratákban a cicák anyját alakító Hercegnőnek és a szintén Walt Disney-rajzfilmben, a Mentőcsapatban Biancának.  A divatszakmában is nevet szerzett magának, egy kubai tervezővel megalkotta az Eva Gabor márkát. 

Míg Zsazsa kilencszer, Magda hétszer, addig Éva ötször házasodott. Először 18 évesen Londonban egy csontkovácshoz ment feleségül, de tőle 1942-ben elvált, és hozzáment egy Wall Street-i brókerhez, akit egy plasztikai sebész, majd egy textilgyárosból íróvá és rendezővé avanzsált férfi követett, végül 1983-ig egy repülőgyár alelnökének a neje volt. 

Balról jobbra Gábor Magda, Zsazsa, édesanyjuk, Gábor Jolie és Gábor Éva a Las Vegas-i Last Frontier luxusszállodában 1953 december 28-án.
Balról jobbra Gábor Magda, Zsazsa, édesanyjuk, Gábor Jolie és Gábor Éva a Las Vegas-i Last Frontier luxusszállodában 1953 december 28-án.
Fotó: MTI/EPA/Las Vegas News Bureau

1995. július 4-én, 76 évesen hunyt el Los Angelesben. A legfiatalabb húg halt meg a legelőször. Őt Magda követte két évvel később, 81 évesen, míg Gábor Zsazsa 99 évesen, másfél hónappal a 100. születésnapja előtt, 2016. december 18-án hunyta le örökre a szemét. 

Sal Endre: Mi, magyarok - 51 hihetetlen történet a nagyvilágból
Libri Kiadó
5499 forint

A 20. században sok tehetséges magyar hagyta el kényszerűségből Magyarországot, hogy külföldön aztán elképesztő sikereket érjenek el. Ki jobban, ki kevésbé ápolta magyar gyökereit, az utókor azonban sokszor nincs tisztában származásukkal.

A Facebookon hihetetlen népszerűségnek örvendő Újságmúzeum oldal szerkesztője, Sal Endre szenvedélyesen kutatja ezeknek az elismert és elfeledett magyar származású hírességeknek az életét. Könyvéből, a Mi, magyarokból kiderül, hogy ezek a tehetséges emberek milyen sok árnyalattal színesítették a világot. 

Gábor Zsazsa Bel Air-i luxusvillája

A 824 négyzetméteres ingatlan egy kilencezer négyzetméteres telken áll, többek között hat hálószobát, hét fürdőszobát, hat autónak elegendő garázst, gőzfürdőt, bárt, edzőtermet és rekreációs szobát rejt, és természetesen úszómedencéje is van. A kilátás csodálatos, a Csendes-óceánt és Los Angelest is látni.

Ezt is szeretjük