Ildikó volt Hofi Géza utolsó nagy szerelme - Titkos esküvőn vette feleségül
Hofi Géza az utolsó pillanatig titokban tartotta, hogy feleségül veszi Ildikót.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hofi Géza életében több mint három évtizeden át felesége, Gitta szolgáltatta a biztos hátteret, akivel másodikos gimnazistaként ismerkedtek össze, és együtt vészelték át az embert próbáló időszakokat is. 1959-ben keltek egybe, 36 éves házasságuknak az asszony betegsége, majd 1995 elején bekövetkezett halála vetett véget.   

Az elkövetkező hónapok nagyon megviselték, de nem hagyhatta el magát, mert kiderült, rohamosan romló látása miatt komoly műtét vár rá. A megpróbáltatások közepette aztán a szerelem is váratlanul betoppant az életébe. 

Hofi Gézát a véletlen hozta össze Ildikóval

"Soha nem hittem volna, hogy túl ennyi fizikális és mentális problémán és gyötrődésen, még fel tud lobbanni a szerelem lángja ebben az ütött-kopott szívben. Nem tudom, hol volt még erre hely, de volt, az biztos, mert feleségül vette Ildikót" - mesélte barátja, Malek Miklós a Hofi naplója című kötetben. 

Hofmann-né Kövér Ildikó és és Malek Miklós a Hofi naplója bemutatóján
Hofmann-né Kövér Ildikó és és Malek Miklós a Hofi naplója bemutatóján
Fotó: Gergely Beatrix

Hofi Géza félretárcsázott egy számot, így ismerkedett meg Ildikóval, akit még a legelső telefonbeszélgetésük végén meg is hívott az Életem bére című darabjának 850. előadására. Sorsszerű volt a találkozásuk, ugyanakkor esküvőről egy darabig nem volt szó. Aztán a legendás komikus megszervezte, de a párját nem avatta be semmibe. Ildikó pedig az előzmények után nem is gyanakodott. 

"Ő, a nagy mókamester mindig azt mondta: aki kétszer nősül, azzal már komoly baj van" - mondta Hofi özvegye László Ágnesnek, aki a kötetben megjelent interjút készítette vele. 

Hofi Géza titkos esküvőt szervezett

Hofi Géza szenvedélyes vadász volt, Ildikó pedig szinte mindig vele tartott, hogy a természetben is együtt lehessenek. Amikor 2000. március 10-re a kaszópusztai vadászházba kaptak meghívást, a humorista arra kérte párját, névnapja megünneplésére vigyen magával elegáns ruhát, mert a vendéglátóikkal ünnepelni mennek. Az asszony egy fiús öltönyt vitt magával, és hiába vitte el a vendéglátójuk felesége - aki mindenről tudott - a butikjába, ahol egy gyönyörű ruhát választottak, az ominózus estén Ildikó mégis a mustárzöld öltönyt vette fel, hogy passzoljon a ruhája Hofi öltözetéhez. 

hofi-geza
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

Akkor sem fogott gyanút, amikor a vendéglátóikon meglátta a szmokingot és az elegáns női ruhákat, sem akkor, amikor azzal viccelődtek, hogy az aranyló húsleves a tányérokban tisztára olyan, mint egy esküvői lakoma. Aztán elérkezett a pillanat, amikor a vendéglátójuk feltette a kérdést Hofinak, nem akarja-e a párját elvenni. Én elvenném, de még nem kérte meg a kezem - érkezett a válasz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

"Ott állt előttem a teli pezsgőspohár, bolondos jókedvem is volt, felemeltem a poharat, és azt mondtam: akkor ezen alkalommal és szeretettel megkérem a te kezed. És össze is koccintottuk volna a poharat, ha nem sírja el magát, és a pincér nem kapcsolja le a villanyt, hogy a sötétben végül megjelenjen egy fénysávban az anyakönyvvezető. Én erre: ezt most nem mondjátok komolyan? Mi most összeházasodunk? És én is elbőgtem magam, a vezérigazgató is, a felesége és a két lánya volt csak magánál, ők fotóztak, úgyhogy nem tudok olyan képet mutatni, az örömmámort örökítené meg, mert mindenkinek csorog a könnye" - elevenítette fel az emléket a kötetben Hofi Géza özvegye. 

hofi-naploja

Hoffmann-né Kövér Ildikó két évvel később, 47 évesen megözvegyült. A Hofi Gézával együtt töltött idő egyetlen percét sem bánta meg, azt mondta, csak azt sajnálja, hogy hét évig tarthatott csak a boldogságuk. 

"Ilyet senki nem kapott, amit nekem Géza szerelme jelentett. (…) Mi nagyon-nagyon egymásra találtunk. Az ő szerelme úgy feltöltött, hogy 17 év után is hat. Imádom nézni a műsorait. Próbálom kivenni az arcjátékaiból mindazt, amit otthon is láttam. Az Egy kiöregedett vadászkutya című dalát nem tudom zokogás nélkül végignézni" - árulta el Ildikó.  

Hofi naplója
Kossuth Kiadó
7990 forint

Az egyedülálló kötet Hofi Géza saját kezűleg alkotott képes "naplójából", interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből kikerekedő színes életrajz, amely végigkíséri a művész hatalmas ívű pályáját. Fotók és más „kordokumentumok”, Hofi Ildikóval és Gajdó Tamás színháztörténésszel készült beszélgetés, valamint a teljes pályát átfogó adattár gazdagítja. 

Hofi Géza utolsó nagy szerelme

Hofi Géza özvegye nem szeret szerepelni, de a humorista halála után mindent megtesz azért, hogy a legenda örökségét ápolja. 2017-ben például egy kiállítás megnyitóján vett részt, amin Hofi Gézáról készült karikatúrákat mutattak be. 

Ezt is szeretjük