Hofi Géza ilyen ember volt, amikor nem állt színpadon - Özvegye mesélt a legendás humoristáról
Hofi Géza poénjait sokan fújják kívülről, de a hétköznapi arcát csak kevesen ismerték.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hofi Géza az ország legendás humoristája volt, akinek azóta sem ért a nyomába senki. Késő este kezdődő előadásaira pillanatok alatt elfogytak a jegyek, egy pótszék sem maradt soha szabadon. A Hofélia és az Élelem bére című önálló műsora együtt több mint 1500 előadást élt meg, ilyen sikerszériát a magyar színházi élet azóta sem látott. 

 

Poénjait több korosztály képviselői is kívülről fújták, úgy azonban senki nem ismerte, mint özvegye, Ildikó, aki a hétköznapjaikról is mesélt László Ágnesnek a Hofi naplója című kötetben. 

Hofi Géza mindenki kedvence volt

2002. április 7-én Hofi Géza 19 évvel és négy nappal az első önálló estje után játszotta az utolsó Élelem bérét. Három nappal később, 10-én reggel nem ébredt fel többé, örök álomba merült. 

BÚÉK 1979! - Hofi Géza a tízéves Kabarészínház szilveszteri műsorában.
BÚÉK 1979! - Hofi Géza a tízéves Kabarészínház szilveszteri műsorában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

"A mai napig vonzódom, vágyom arra a szeretetre, amit Gézától kaptam.

Mi nem tudtunk egymás mellett úgy elmenni, hogy ne álljunk meg egy puszira, ne simítson végig: én is őt, ő is engem.

Utólag visszagondolva, vélhetően nagyon ki lehettem éhezve a szeretetre, és Gézától mindent megkaptam. Mindent, és ez annyira feltöltött, hogy a mai napig kitart. (…) Annyira tele van a szívem, a lelkem, mindenem Gézával, hogy a társkeresésnek még a gondolata sem merült fel bennem" - vallotta be Hofi Géza özvegye. 

Azt mesélte, a férje a színházi életet soha nem hozta haza, otthon más életet éltek. Ha volt pár szabadnapjuk, elmentek Visegrádra a nyaralójukba, vagy vadászni. A vadászházakban a szakácsnők imádták Hofit, mindig a kedvencét főzték. Úgy érezték, mintha csak vidékre, a rokonokhoz látogattak volna el. De otthon is fel tudott töltődni, a hálószobába vagy a tévészobába vonult vissza, ha egyedüllétre vágyott. 

hofi-ildiko
Fotó: Gergely Beatrix

"A tévészobában a számtalan kütyüt nyugodtan kapcsolgathatta. Amikor Magyarországon még nem volt 150 csatorna, azokon a készülékeken ő az araboktól kezdve mindenféle adót elért. Sokat. És amikor bement a színházba, az ott látottakkal szórakoztatta a műszakot" - mondta Ildikó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az asszony a Hofi naplójában az első közös karácsonyuk egy vicces történetét is megosztotta az olvasókkal, ami igencsak emlékezetesre sikeredett. Már állt a karácsonyfa, a lakás is csillogott, amikor a tervezett ajándékozás előtt két órával az asszony lerogyott a nappali egyik foteljába, és a fa alatt megpillantott egy kefiresdobozt. A lánya és Hofi Géza is letagadta, hogy ő tette volna oda. 

"Még a kanál is benne lehetett, mert felemeltem, és nagyon nehéz volt. De mitől ilyen súlyos? És akkor a gyerek elnevette magát, hiszen ő már tudta. A kefires dobozban egy aranykarkötő hevert. Az lett volna az én ajándékom ötkor, csak hát nem volt betervezve, hogy én három órakor odaülök a fa mellé. Géza erre nem számított. Felnyitott egy kefirt, és zsupsz, beledobta a karkötőt… Sokszor kérdezik, hogy milyen ember volt otthon, hát ilyen" - árulta el a legendás humorista özvegye. 

Hofi naplója
Kossuth Kiadó
7990 forint

Az egyedülálló kötet Hofi Géza saját kezűleg alkotott képes "naplójából", interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből kikerekedő színes életrajz, amely végigkíséri a művész hatalmas ívű pályáját. Fotók és más „kordokumentumok”, Hofi Ildikóval és Gajdó Tamás színháztörténésszel készült beszélgetés, valamint a teljes pályát átfogó adattár gazdagítja. 

Hofi Géza felesége

Már 17 éve, hogy Hofi Géza elhunyt. Özvegye mindent megtesz azért, hogy a legendás humorista örökségét ápolja. 2017-ben például egy kiállítás megnyitóján vett részt, amin Hofiról készült karikatúrákat mutattak be.

Ezt is szeretjük