Ma 65 éves Frajt Edit: a Szomszédok sztárja nem akar fiatalabbnak kinézni a koránál
Frajt Edit 65 évesen nem szeretne huszonötnek kinézni, szerinte az nevetséges lenne.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Frajt Edit húszévesen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben diplomázott. A pécsi, majd a győri teátrumhoz szerződött, dolgozott a Mafilmnél, 1986 és 1992 között az Arany János Színház társulatának tagja volt, ezt követően szabadúszó lett. 

Már a '70-es évek közepétől sok tévé- és játékfilmben szerepelt, de az országos hírnevet a Szomszédok hozta meg számára. 

Frajt Edit és a szépség

Az 1987-ben indult teleregényben Julit, Mágenheim Julcsi (Ábel Anita) édesanyját, Mágenheim doktor (Kulka János) feleségét, Szikszay Etus (Csűrös Karola) lányát alakította. A forgatás alatt lett várandós, terhességét a sorozatba is beleírták, és saját lánya játszotta Mágenheim Flórát. 

Frajt Edit és lánya, Nicsovics Franciska, aki ma már felnőtt nő, 31 éves, történelem–régészet szakon diplomázott.
Frajt Edit és lánya, Nicsovics Franciska, aki ma már felnőtt nő, 31 éves, történelem–régészet szakon diplomázott.
Fotó: MTVA/Filmszerkesztőség

A sorozat szép és csinos kozmetikusát mindig a kor legdivatosabb frizuráiban és ruháiban láthatták a nézők, sokan másolták a külsejét. Érdekes, hogy a színésznő sosem tartotta magát gyönyörűnek. 

- Nem vagyok szabályos, inkább érdekes az arcom. Jó, vannak fotók, amik jól sikerülnek. Mindig problémám volt az orrommal, de végül úgy döntöttem, nem műttetem meg, mert ez így karakteres. Attól is megőrülnék, ha valami idegen anyag lenne bennem. Hatvanöt éves vagyok, nem nézhetek ki huszonötnek, mert az nevetséges lenne. Miért jó, ha a háta mögött megmosolyogják az embert? Amit krémmel, kozmetikussal meg lehet csinálni, azt én is, mást nem - mondta a Borsnak 2020 augusztusában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokat köszönhet a Szomszédoknak, de a sorozat rá is nyomta a bélyegét a színészi pályájára: az összes nagy filmszerepét és a legkedvesebb színházi felkéréseit mind az 1999-ben hirtelen véget ért teleregény előtt kapta. A sorozat közben és annak vége után játszott a Játékszínben, Budaörsön, Sopronban, emellett a Körúti Színházzal járta az országot. Szerette, de egy idő után belefáradt az utazásba. 

Horváth Ádám rendező 1987 szeptemberében a Gábor Gábort alakító Koltai Jánossal és Frajt Edittel a Szomszédok forgatásán.
Horváth Ádám rendező 1987 szeptemberében a Gábor Gábort alakító Koltai Jánossal és Frajt Edittel a Szomszédok forgatásán.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

Voltak kollégái, akik ezt úgy értelmezték, a pályát is befejezte. Ez is az egyik oka annak, hogy az elmúlt öt évben csak szinkronizált, de színpadon nem láthattuk. Ezért is örült, amikor egykori színművészetis osztálytársa, Dörner György, az Újszínház igazgatója felkérte, játssza el a 2016-ben bemutatott A kőszívű ember fiai című előadásban Plankenhorst Antoinette-et. Érdekes, hogy ugyanitt Plankenhorst Alfonsine-t is alakította már, csak akkor a teátrumot Arany János Színháznak hívták.

- Ő egy nagyon határozott, markáns, a lányát irányító anya. Izgalmas, mert én magam egy sokkal engedékenyebb típusú anyja vagyok a lányomnak. Érdekes, hogy a lány, Alfonsine szerepét játszottam már 31 évvel ezelőtt.

frajt-edit-ujszinhaz
Fotó: Újszínház

- Izgalmas újra benne lenni ebben az előadásban, csak most már az anya szemszögéből. (…) Hogy várnak-e rám itt új szerepek, az még a jövő kérdése, de már nagyon várom a szeptember 27-i debütálásomat - mesélte a Borsnak július elején, amikor már túl volt pár próbán. 

Ivancsics Ilona egykor és ma

1960. október 3-án született Kaposváron. Nevét 1987-ben ismerte meg az ország, amikor elindult a Magyar Televízió máig legsikeresebb sorozata, a 12 és fél éven át futott és számos ismétlést megélt Szomszédok, amelyben ő alakította Vágási Jutka tanárnőt.

Ezt is szeretjük