Friss! Ez a magyar film lehet esélyes a 2015-ös Oscar-díjkiosztón
Magyarország Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét jelöli az Oscar-díjra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2014. augusztus 6-i, mai ülésének döntése értelmében Magyarországot A legjobb idegennyelvű film kategóriában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1-je és 2014. szeptember 30-a között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

A leghíresebb filmes megmérettetésen az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én immár 87. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság.

A Fehér Isten májusi világpremierjét nagy siker övezte a cannes-i filmfesztiválon, elnyerte az "Un Certain Regard" (Egy bizonyos nézőpont) program fődíját: "Egyetemességéért és a felejthetetlen élményért" - állt a nemzetközi zsűri indoklásában. A Fehér Isten négylábú főszereplőjét, a Hagent alakító Bodyt és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban.

A film nemzetközi forgalmazója, a The Match Factory ügynökség a cannes-i bemutatót követően Mundruczó filmjét már 24 területre értékesítette, és további forgalmazókkal folytat tárgyalásokat. A film időközben számos nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönségsikerrel, és ősszel is folytatja nemzetközi fesztiválkörútját.

Fotó: Intercom, PJB/SIPA

Sztárok a Fehér Isten magyarországi bemutatóján

2014. június 10-én találkozhatott először a hazai közönség a Fehér Isten című sikerfilmmel. A magyarországi premiert óriási érdeklődés övezte: több mint hatszáz meghívott és sztárvendég ünnepelte az idei nyár legjobban várt magyar filmjének első hazai vetítését. Nézd meg, kik voltak ott!

Ezt is szeretjük