Nesze nektek, magyar kommentelők! Mundruczó Kornél filmje mégis nyerni tudott

Mundruczó Kornél filmje nyerte az Un Certain Regard díját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány napja arról adtunk hírt, hogy bár a magyarok többsége - legalábbis, akik billentyűzetet ragadtak, hogy véleményüket kifejtsék - máris elítélően nyilatkozik Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjéről, csupán az alig több, mint egy perces előzetes alapján, addig a külföldi sajtó egyenesen áradozik az alkotásról.

Nos, annak, hogy a külföldi kritikusok nem véletlenül nyilatkoztak dicsérően, legékesebb bizonyítéka, hogy május 23-án, péntek este a tehetséges magyar rendező megnyerte az Un Certain Regards kategória díját.

20 film közül nyert

A Palais Salle Bunuelben tartott díjátadón a zsűri argentin elnöke, Pablo Trapero adta át a díjat Mundruczó Kornélnak, a zsűri a szekcióban induló 20 film közül választotta ki a Fehér Istent.

Mellette még néhány más díjat is kiosztottak a kategóriában: a zsűri díját a svéd Ruben Östlund vihette haza a Turist című alkotásáért, az Un Certain Regards különdíját pedig Wim Wenders és Juliano Ribeiro Sangado kapta a The Salt of the Earth műért.

Érdekesség, hogy nem csupán a film győzedelmeskedett, hanem a főszerepet alakító kutyus, Hágen is - illetve az őt alakító kutya-ikerpár. Játékukkal kiérdemelték a Palm Dog díjat - ami az Arany Pálma eb-megfelelője - és az ezzel járó feliratos nyakörvet. A Palm Dog mára a legnagyobb filmes elismeréssé vált a kutyák számára.

Az ötödik filmje jutott be Cannes-ba

Mundruczó Kornél rutinos Cannes-i szereplőnek számít: a Fehér Isten már az ötödik filmje volt, ami bejutott a nagyszabású filmes fesztiválra.

A 39 éves rendezővel egy hete a Cineuropa készített interjút, ahol Mundruczó mesélt a film keletkezési körülményeiről és üzenetéről is.

Mint elmondta, a Fehér Isten ötlete két éve pattant ki az agyából, amikor benne volt már rég egy másik projektben, de besokallt, és úgy érezte, valami nagyon mást kellene csinálni - és lehetőleg kutyákkal. Végül három hét alatt összeállt a forgatókönyv, az anyagiak pedig jó fél év alatt jöttek össze. Összköltségvetésben ez lett a legdrágább filmje, 2,5 millió Euróba került.

Azt is elárulta, rendkívüli kihívás volt kiválogatni a kutyákat és betanítani őket, hogy csapatként dolgozzanak, ugyanakkor az, hogy nem CGI-vel, hanem élő szereplőkkel oldotta meg a jeleneteket, adja az alkotás egyediségét és ikonikus képeit.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindemellett pedig úgy vélte, meg kell mutatni a filmes eszközökön keresztül, hogy Kelet-Európa, ezzel együtt a kelet-európai filmgyártás sokat változott az utóbbi években, már közel sem a melankólia uralja, és a jelenetek is sokkal pörgősebbek, élettelibbek.

Ami a mondanivalót illeti, Mundruczó a filmjét politikai melodrámának nevezi, ami az intoleranciára és a szolidaritás hiányára akarja felhívni a figyelmet.

- Azt gondolom, ha a művészetnek nincs kritikai mondanivalója, nem vált ki párbeszédet az emberekből, akkor az nem ér célt. Ha azonban a film által rá tudjuk venni a nézőket, hogy beszélgessenek róla akár itthon, akár Európa-szerte, ha beindul a kommunikáció, akkor elvégeztük a munkánkat. A művészet lényege a kommunikácó - hangsúlyozta.

A Fehér Isten június 12-től lesz látható a magyar mozikban.

Fotók: Intercom, Facebook/MoziCom

Ezt is szeretjük