Esztergályos Cecíliának ezért nem született gyereke: a válásaiban is nagy szerepet játszott

Esztergályos Cecília rendkívül őszintén beszélt élete nehéz időszakairól és arról, miért nem született gyereke.

esztergalyos-cecilia-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Esztergályos Cecília több házassága is azért végződött válással, mert nagyon vágyott utódra. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő őszintén mesélt arról, miért nem született gyereke. 

Az Állami Balettintézetben végzett 1960-ban, mint balettművész, ezután került a Pécsi Balett társulatába. A hatvanas évek végén színészi diplomát szerzett. 1991 és 1999 között ő alakította a ’90-es évek egyik legnépszerűbb hazai sorozatában, a Família Kft.-ben Szép Károlyné Ágicát. Ekkor tett szert országos népszerűségre. 

Esztergályos Cecília és a gyerekválallás

Esztergályos Cecília mindössze 19 éves volt, amikor beleszeretett Fülöp Zsigmond színészbe, akitől várandós lett - nem is egyetlen alkalommal, hanem négyszer. Akkora szegénységben éltek, hogy nem vállalhattak gyermeket, ezért a színésznő mindannyiszor az abortusz mellett döntött - erről a Bóta Café című műsorban kendőzetlen őszinteséggel beszélt.

Esztergályos Cecília elárulta, nagyon fiatalon, mindössze 19 évesen esett teherbe.
Fotó: Bóta Café

- Négyszer estem teherbe tőle. Isten nyugosztalja őt is, és azokat is, akik sajnos nem születtek meg, mert nem lehetett. Egy vaságyon aludtunk a Perczel Mór utcában a Zsigával. Ő azt mondta, hogy nem tud sem gyereket elképzelni, sem rám feleségként tekinteni. Én a Pécsi Balettban vagyok, hová tegyük a gyereket. Telefonáltam a mamának. (…) Megmondtam neki, hogy ez van, mit lehetne kitalálni. Azt válaszolta, „Semmit, Cilike, hát semmit!” - emlékezett vissza a színésznő azokra a nehéz időkre, amikor még egy bizottság elé állva kellett megindokolniuk a nőknek, miért nem szeretnék megtartani a gyermeküket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Akkor még nem volt szabad az abortusz, pláne, akinek férje nem volt, az feketelistára került. A szerencsétlen, fiatal, 19 éves lányokkal - akik nem önszántukból voltak ilyen állapotban, szerették volna a gyereket megszülni, de nem voltak olyan helyzetben - úgy bántak a bizottság tagjai, mint a k***vákkal. Érzéstelenítés nélkül kaparták ki az embert. Bizony! - fakadt ki Esztergályos Cecília. 

A művésznő később már sohasem lehetett édesanya.
Fotó: Bóta Café

Számára a negyedik alkalom volt a legborzalmasabb: 1963-ban a várandóssága alatt lett rubeolás, ezért el kellett vetetnie a magzatot. Csak sokkal később derült ki, hogy a beavatkozás után már nem lehetett gyermeke, meddővé vált.

Esztergályos Cecília igyekezett feldolgozni és elengedni, ami vele történt. Elkezdte szedni az antibébi-tablettát, majd miután tíz évvel később abbahagyta, mert már nagyon vágyott egy kisbabára, és az időt is elérkezettnek látta, nem esett teherbe. Több házassága emiatt futott zátonyra, mert hitt abban, hogy termékeny maradt, és talán a másikban van a hiba. Hatszor házasodott, Fonyódi Péterrel 1985 óta él boldogságban. Bár saját gyermeke nem született, férje lányát nagyon szereti, az unokákat is imádja. 

Kovács Katinak ezért nem született gyereke

Az énekesnő évekig saját magát okolta, amiért nem születhetett gyermeke. 20 évig keményen küzdött azért, hogy anya lehessen. Már 45 éves is elmúlt, amikor közölték vele, egy műtét után talán szülhetne. 

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük