A 80 éves Esztergályos Cecília ragyogott a díjátadón: életműdíjjal tüntették ki tegnap este

Esztergályos Cecília kiemelkedő pályáját is életműdíjjal méltatták péntek este a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

esztergalyos-cecilia-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kaptak életműdíjat pénteken a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartott gálaesten.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szervezésében június 7. és 10. között megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál részeként tartott gálaesten Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt, a négynapos rendezvény műsorán vetített filmeken az életműdíjasok munkái is megjelennek.

Esztergályos Cecília is életműdíjat kapott

- Idézzük mondataikat, figuráikat, közös identitásunk, hogy ismerjük történeteiket, "velük nőttünk fel". Személyük összekapcsolja a múlt filmgyártását a jelenével, és üzen a jövőnek is arról, hogy a művészek mennyi mindent tudnak adni a mozgóképen keresztül. Életművük olyan örökség, amelyet tovább kell vinni, megmutatni a következő generációknak is, hogy milyen gazdag a kultúránk - emelte ki Káel Csaba.

esztergalyos-cecilia-eletmudij
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során csaknem kétszáz filmben és színházi darabban játszott.

Mészáros Márta - aki egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a díjátadón - Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, az első jelentős magyar női rendező. Az Örökbefogadásért 1975-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnek című filmért pedig megkapta az Ezüst Medvét.

reviczky-gabor
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként.

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal 1992-ben közösen alapították meg a Sparks céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz.

Romwalter Béla, Ternovszky Béla, Esztergályos Cecília és Reviczky Gábor, valamint Mészáros Márta rendező nevében a díjat átvevő Czinkóczi Zsuzsa színésznő a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjainak átadásán.
Romwalter Béla, Ternovszky Béla, Esztergályos Cecília és Reviczky Gábor, valamint Mészáros Márta rendező nevében a díjat átvevő Czinkóczi Zsuzsa színésznő a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjainak átadásán.

Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. Nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.

A Família Kft. női szereplői egykor és ma

Izgalmas szereplő volt a nagyritkán felbukkanó amerikai Debbie is, a családfő Szép Károly apjának második felesége, akit az amerikai exmodell, Deborah Kim Javor alakított. Nézd meg, mennyit változott az évek során ő és a Família Kft. fontos női főszereplői!

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Cover-fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ezt is szeretjük