Enyedi Ildikó filmje így teljesített az Oscaron - A Testről és lélekről lecsúszott a díjról

Sajnos nem nyertünk, de így is nagyon büszkék lehetünk.

enyedi-ildiko-oscar-fb
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már január 23-a óta vártuk ezt a napot, hogy megtudjuk, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában megkapja-e az Oscar-díjat. A Saul fia és a Mindenki elismerése után megalapozott volt az optimizmusunk. Az is bizakodásra adott okot, hogy a rendezőnő az első sorban kapott helyet az Oscar-jelöltek csoportképén, és a Netflix is előrehozta a film vetítését, amikor kiderült, hogy Oscar-díjra esélyes. Sajnos azonban ezúttal elhappolták előlünk a díjat: A Fantastic Woman kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart.

Enyedi Ildikó, a Testről és lélekről rendezőjének és egyben forgatókönyvírójának véleménye szerint is megdolgoztatja filmje a nézőket. Ez nem az az alkotás, amit kukoricás vödörrel a kézben, a napi rohanást maga mögött hagyva végigbambul az ember, miközben azonnal megért minden habkönnyű poént. Ha még nem láttad, csak akkor kezdd el nézni, ha készen állsz a lelked legmélyebb bugyraiba leereszkedni, elviselni a kellemetlen érzelmek feltörését, és van türelmed kivárni, amíg a cselekmény kibontakozik.

Enyedi Ildikó is tisztában van vele, hogy az alkotása nem lesz a plázák mozijainak legnépszerűbb vetítése:

ezen a filmen dolgozni kell

- mondta a rendezőnő.

De, ha rászánsz egy nyugis délutánt, és megtekinted, hihetetlen élményben lesz részed. A film a szerelemről szól, de folyamatosan megadva a lehetőséget a nézőnek, hogy maga értse meg a miérteket, ő rakja össze a kis mozaikdarabokat, melyek kiadják a cselekmény egészét. Szóval készülj fel, nem egy szájbarágós filmet kapsz, viszont cserébe garantált, hogy még egy hét múlva is eszedbe jutnak részek belőle, melyeket kellemes felidézni, vagy összefüggést keresni velük a saját életedben történtekkel.

Furcsa emberek lelkét kutatod, miközben magadra ismersz

A film cselekménye két nagyon érdekes szerzetre épül. A főszereplő, Borbély Alexandra, aki magánemberként érzéki és különleges kisugárzású nő, alakítja saját maga ellentétét, Máriát, egy vágóhíd minőségellenőrét. Ez a hölgy csendes és visszahúzódó, akármeddig elüldögél egy helyben, nem megy ő sehova. Puritánul berendezett lakásában él magányosan, barátai nincsenek.

A másik főszereplőt, Endrét Morcsányi Géza személyesíti meg nagyon hitelesen, annak ellenére, hogy ő nem színész, hanem műfordító, dramaturg. Az egyik kezére béna Endre is a vágóhídon dolgozik pénzügyi igazgatóként. A főszereplők éjszakánként a másikkal álmodnak, és egymásba szeretnek, ráadásul ilyenkor szarvasként jelennek meg. Ez soha nem derülne ki, mert, ha Mária nem lenne erősen autisztikus jegyeket mutató kis penészvirág, akkor sem beszélgetnének olyasmikről kávézás közben, mint: „- Te, éjjel azt álmodtam szavas voltam, és szerettelek. - Én is.

Azonban szerencsére jön egy alfahím, őt Nagy Ervin személyesíti meg, aki egy ötvenedik érettségi találkozó meglett korú résztvevőit akarja megtréfálni, ezért a disznók Viagráját, búgatóport csempész ki a telepről. A vágóhíd vezetése nem találja viccesnek ezt, ezért vizsgálatot rendelnek el, hogy megtalálják a tettest. A nyomozó, Mácsai Pál, látva a dolgozók labilis lelkiállapotát, azt javasolja, hogy egy pszichológus beszélgessen rendszeresen a munkatársakkal. A mentálhigiénés vizsgálatokat Tenki Réka végzi, aki végül megfejti, hogy Mária és Endre álmukban, agancsosként rabolták el egymás szívét.

Enyedi Ildikó ezzel a filmmel valóban maradandót alkotott. Alkotását eddig csak Magyarországon több mint 105 ezer néző látta, és számos elismerést kapott. Tavaly a 67. Berlinaléról Arany Medvével tértek haza, ami a fesztivál legfontosabb díja. A film operatőre elnyerte a Camerimage - nemzetközi filmoperatőr fesztivál - fődíját, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat vette át zokogva decemberben. 

- Nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást! - nyilatkozta a díjátadót követően meghatóan Enyedi Ildikó.

Ezt is szeretjük