A Cimbora műsorvezetője volt - É. Szabó Márta a tragédiák ellenére is tud mosolyogni
É. Szabó Márta könyvével azoknak szeretne segíteni, akik hasonló cipőben járnak, mint ő egykor.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek a madarak Chopint énekelnek címmel írta meg koraszülött gyermeke történetét É. Szabó Márta, a Cimbora egykori televíziós műsor szerkesztő-műsorvezetője. Fia, Érdi Tamás öt és fél hónapra született, és, bár látását elvesztette, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész lett belőle, nyolc éve pedig a szerelem is rátalált.

A Magyar Televízió egykori szerkesztőjének fontos, hogy minél többen megismerhessék történetét. Állítja, már az is nagy segítség, ha megtudják az emberek, mi mindenen mentek keresztül, és, hogy a nehézségek ellenére hogyan tudtak és tudnak most is örülni, mosolyogni, boldognak lenni.

é-szabo-marta-mti
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Érdi Tamás mindössze egy kilóval született

É. Szabó Márta legkisebb fia 1979-ben született öt és fél hónapra, mindössze egy kilóval. Az orvosok négy és fél hónapig küzdöttek az életéért, ennyi idő kellett, hogy elérje a két kilót, hogy hazavihessék.

- A mózeskosárban aludt, amikor Büki doktor az ajtóban utánunk szólt, hogy a gyereket el kell vinni egy szemvizsgálatra. (…)

Rossz érzésem támadt, és valóban, a klinikán ért bennünket az igazi csapás, amikor megtudtuk, hogy Tamás nem lát.

- A vizsgálat után, amikor beültünk az autóba, a férjemmel sokáig szólni sem tudtunk egymáshoz, aztán csak összekapaszkodva, erős kézszorításokkal tudtunk elindulni, és mindazt, ami ezután következett, túlélni - kezdte történetüket É. Szabó Márta, aki férjével Amerikáig ment a segítségért, de akkorra már teljesen levált a retina, így Tamás nem nyerhette vissza a látását.

- Bostonban, Dr. Tatsuo Hirose - aki mindkét szemét megműtötte - elmagyarázta, hogy a helyzet nem Tamás tragédiája, hanem a mienk. Ő nem tudja, hogy neki mi hiányzik, hiszen sosem látott. Ha maga sír, akkor Tamás is sírni fog, de, ha maga jókedvű, Tamás is boldog lesz. Találják meg a benne rejlő tehetséget, és, ha tizenéves korára tud valamit, amitől több lehet, akkor nem fogja érezni a látás hiányát - idézi a Story magazin. Tamás négy-öt éves lehetett, amikor rátalált a dédnagyapja zongorájára, és elkezdett rajta játszani.

É. Szabó Mártának és családjának nem ez volt az egyedüli nehézség, amivel szembe kellett nézniük az elmúlt évtizedek során. Tamásnak két bátyja volt, Zsolt és Balázs. Utóbbi 25 évesen, egy motorbalesetben súlyosan megsérült, a kórházban pedig életét vesztette. Márta épp Tamás fiával volt Moszkvában, aki 13 évesen megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt. A hír hallatán a Cimbora egykori műsorvezetője azonnal repülőre ült. 

- Azt hittem, én is belehalok, de muszáj volt erősnek lennem, nem engedhettem meg magamnak az összeomlást, nem engedhettem meg az önsajnálatot, mert ott volt a férjem, és a fiaim, Tamás és Zsolt, akikért élnem kellett. Tiszta fejjel akartam megküzdeni a tragédiával, és ők voltak ehhez a társak, a legnagyobb segítségek. Ennek az összefogásnak a bizonyítéka a könyv, remélem, sok embernek erőt ad majd - fogalmazott É. Szabó Márta.

Így néz ki ma a Szerencsekerék háziasszonya, Prokopp Dóra

Nézd meg képes összeállításunkban, hogy fest napjainkban a Szerencsekerék legbájosabb háziasszonya!

Ezt is szeretjük