Elhunyt Csurka László, a Szabó család szereplője - A 84 éves színész halálhírét családja tudatta
Elhunyt Csurka László, Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes és kiváló művész

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Csurka László Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész. A 84 éves művész halálhírét a családja tudatta. 

Fia, Csurka Gergely a Facebook-oldalán megható sorokkal búcsúzott az édesapjától. 

Csurka László 1936. január 21-én született Budapesten. Édesapja Csurka Péter író, bátyja a 2012-ben elhunyt író-politikus Csurka István. 1955-ben eltávolították a Színház- és Filmművészeti Főiskoláról. Még ugyanebben az évben a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze lett, ahol 1958-ig dolgozott. 

1958 és 1995 között a fővárosi Déryné Színházban szerepelt. 1959-2000 között a Nemzeti Színház, 2000 és 2012 között a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt. Játszott az Újszínház, a Nemzeti és az Erkel Színház darabjaiban, majd 2018-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött. 

csurka-laszlo-
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Számtalan filmben és tévéjátékban alakított karakterszerepet, és rendkívül népszerű szinkronszínész volt. Bud Spencernek is adta a magyar hangját, de a legtöbbször George Kennedyt szinkronizálta, így Carter McKay szerepében többek között a Dallasban is. A Petrocelliben az ügyvéd segédjét, Pete Rittert szólaltatta meg, a Vízipók-csodapókban Dongónak, A gumimacikban a gonosz Igthorn hercegnek adta a hangját.

Csurka László 1972-ben a Magyar Rádióban Csurka István Amerikai cigaretta című rádiójátékának felvételekor
Csurka László 1972-ben a Magyar Rádióban Csurka István Amerikai cigaretta című rádiójátékának felvételekor
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1988-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2004-ben a Nemzeti Színház örökös tagja lett, 2013-ban megkapta az Érdemes művész, 2019-ben a Kiváló művész címet. 

Csurka Lászlót a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük