Elhunyt Csollány Szilveszter: az 51 éves tornász olimpikon koronavírussal küzdött az intenzíven
Csollány Szilveszter 2021. december 3-án tüdőgyulladással került kórházba, szervezete 2022. január 24-én feladta a harcot.

csollany-szilveszter-cover

2022. január 24-én 51 éves korában elhunyt Csollány Szilveszter, a ’90-es évek legismertebb magyar tornásza, olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló.

„A Magyar Tornaszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt" - adta hírül a szövetség a Facebookon.

2021. december 6-án mindenkit megdöbbentett a  Nemzeti Sport  információja, miszerint az egykori élsportoló megfertőződött a koronavírussal, kórházba került - a lap értesülései szerint először Sopronban kezelték, majd Budapestre szállították -, súlyos állapota miatt az orvosok lélegeztetőgépre tették. A koronavírus elleni vakcinát nem adatta be magának. 

A Bors két nappal később azt írta, a Szilas becenévvel illetett sportoló december 3-án tüdőgyulladással került a vidéki kórházába, de mivel állapota gyorsan romlott, a fővárosba szállították, ahol a Korányi-kórházban lélegeztetőgéppel kezelik. Műtüdőre tették, több mint 50 napig lebegett élet-halál között. 

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban. Győrben kezdett el tornázni. 1988-ban az ifjúsági Eb-n gyűrűn harmadik, lólengésben negyedik lett, ebben az évben a Dózsával felnőtt csapatbajnoki címet szerzett. 1989-től a felnőttválogatott-keret tagja lett. Az 1996-os atlantai olimpián gyűrűn holtversenyben ezüstöt, a 2000-es sydney-i olimpián aranyat nyert. Egyéniben 11-szeres magyar bajnok, 13-szor nyert ezüstöt, ötször bronzérmet. Magyar csapatbajnokságon négy arany, két ezüst, egy bronz került a nyakába.

Csollány Szilveszter integet a dobogóról az eredményhirdetésen, miután aranyérmet nyert gyűrűn a sydney-i nyári olimpiai játékok férfitornaversenyének szerenkénti döntőjében 2000. szeptember 24-én.
Csollány Szilveszter integet a dobogóról az eredményhirdetésen, miután aranyérmet nyert gyűrűn a sydney-i nyári olimpiai játékok férfitornaversenyének szerenkénti döntőjében 2000. szeptember 24-én.
Fotó: MTI/Földi Imre

1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, 2000-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Hat egymást követő évben ő lett Az év magyar tornásza (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002), 2000-ben és 2002-ben Az év magyar sportolója. 2009-ben bekerült A magyar tornasport halhatatlanjai közé.

2003-ban vonult vissza, ugyanezen év decemberében könyv jelent meg róla Szilas, a gyűrűkirály címmel. 2004-ben elvált az első feleségétől, az immár nagykorú lánya, Szimi édesanyjától. Új szerelmével, akit 2006 májusában vett feleségül, hitelt vettek fel, ennek következtében anyagi gondokkal küzdött. Hogy eltarthassa a családját, másfél évig pultosként dolgozott, emellett FitKid-edzéseket tartott.

2011-ben második feleségével úgy döntöttek, külföldön kezdenek új életet, ezért Izlandra költöztek két lányukkal, Kittivel és Kincsővel. A sportoló a 24.hu-nak adott interjúban elárulta, a feleségének nagyon erős honvágya volt, ezért a gyerekekkel két év után hazaköltözött. Csollány Szilveszter két hónappal később követte őket, de miután kapott egy állásajánlatot Svájcba, másfél évig távkapcsolatban éltek: Sopron és Svájc között ingázott, külföldön edzőként dolgozott, foglalkozott hobbitornászokkal és versenyzőkkel is.

csollany-szilveszter-2021
Fotó: RTL Klub/Reggeli

Sopronban újraegyesült a család, de Csollány Szilveszternek továbbra is egy külföldi munkára is szüksége volt: 2021 augusztusában a Reggeliben azt mesélte, Ausztriában edzősködik, emellett egy hazai felsőoktatási intézményben is tanít.

- Ausztriában dolgozok egy tornaklubban, egy kis hobbiklubban. Hál’ istennek nincsen messze, körülbelül 17 kilométer Sopronból Eisenstadtba. Ősztől szoktam tanítani Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központban külsős szakoktatóként. Nem tartanak tőlem, én másképpen tanítok, megpróbálok olyan tudást átadni, amit majd hasznosítani tudnak testnevelőkként az iskolákban - mesélte a műsorban. 

csollany-szilveszter-konyhafonok
Fotó: RTL Klub/A Konyhafőnök VIP

Csollány Szilveszter 2007-ben a TV2 Sztárok a jégen című műsorában azt mutatta meg, mennyire állja meg a helyét korcsolyával a lábán, 2017 tavaszán az RTL Klub A Konyhafőnök VIP című műsorában pedig azt, hogy boldogul a konyhában. A TV2 Exatlon Hungary című reality vetélkedőjének 2020 januárjában indult második évadában a Bajnokok csapatában kapott helyet.

Cover-fotó: MTI/Földi Imre

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük