A Cimbora műsorvezetője a tragédiák ellenére, 75 évesen is ragyog
É. Szabó Márta a sok megpróbáltatás ellenére mindig méltósággal viselte sorsát.

e-szabo-marta-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

É. Szabó Mártának a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetőjeként a gyerekkultúra ápolása, színvonalas műsorok készítése volt a célja. Első házasságából kettő, jelenlegi férjétől egy fia született.

A gyönyörű televíziósnak és második férjének, Érdi Sándornak, a legendás Stúdió főszerkesztőjének közös gyermeke koraszülöttként jött a világra, ezért négy hónapig inkubátorban kellett tartani, hogy életben maradjon. Ezt az életmentő készüléket akkoriban kezdték használni, sajnos még oxigénszabályozó nélkül. Ennek következtében a csecsemő, bár életben maradt, elveszítette látását. A híres televíziós házaspár pénzt és időt nem sajnálva próbálta a gyermek szeme világát megmenteni, sikertelenül. Hasztalan próbálkozásaikkal csak akkor hagytak fel, amikor egy japán orvos az alábbi, bölcs tanácsot adta:

"Ha maga sír, ez a gyerek nagyon boldogtalan lesz, ő nem tudja, neki mi hiányzik, maga sem tudja, három lábbal hogyan tudna szaladni, mert nincs három lába. Neki hit kell, meg szeretet, mosolygás, és, ha húszéves koráig valamiben kiemelkedik - akár nyelv, akár zene terén -, akkor meg sem fogja érezni, hogy neki valami hiányzik.”

Megfogadták a fenti sorok minden szavát. Tamásnak már gyermekkorában megmutatkozott zenei tehetsége, ezért a szülők - Becht Erika zenetanárnő szakmai útmutatása mellett - minden támogatást megadva képezték, csiszolgatták ezt a nyers gyémántot. Fáradozásuknak meglett az eredménye, mára Érdi Tamás 38 éves, világhírű zongoraművész, aki olyan helyeken lép fel, mint a Carnegie Hall vagy a Lincoln Center. Magánélete is jól alakult, hisz boldog házasságban él feleségével, Érdi-Harmos Rékával.

Egyik megpróbáltatás követte a másikat

Sokszor már egy ilyen tragédia is elég egy életre, azonban É. Szabó Mártának valamiért igazán nehéz sorsot szántak az égiek. A moszkvai nemzetközi zongoraverseny idején - ami Tamás első nagy megmérettetése volt, és 13 évesen meg is nyerte - Márta középső fiúgyermeke belehalt egy motorbalesetben szerzett sérülésbe. A neves televíziós házaspár egymás kezét még erősebben szorítva ment tovább a közös úton, és együtt dolgozták fel az őket ért fájdalmakat.

eszabo
Fotó: Youtube


Már nyugdíjba vonult, de É. Szabó Márta a
Cimbora Alapítvány elnökeként még mindig a kultúrát népszerűsíti. Koncerteket, találkozókat szervez, és kiállításokat rendez. Férjével aktív életet élnek, ami szabadidejük van, azt gyermekeikkel és két unokájukat töltik. Fájdalmaikon túlléptek, és csak a mának élnek.

Ezt is szeretjük