Ő Takács Marika egy szem lánya - A 36 éves Annamária a bemondónő szépségét örökölte
Kazimir Annamária videóval emlékezett meg édesanyjáról.

takacs-marika-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kereken húsz évvel ezelőtt, mindössze 58 évesen hunyt el Takács Marika, az ország imádott bemondónője. Hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben egy énekversenyről hívták be egy meghallgatásra, ahol azonnal kiválasztották bemondónőnek, első konferálását pedig július 25-én mondta el élő adásban. Lánya, Kazimir Annamária a Színház- és Filmművészeti Főiskola televíziós szerkesztő-műsorvezető szakán végzett Horváth Ádám és Vitray Tamás osztályában.

Kazimir Károly Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató és Takács Marika egyetlen gyermeke dolgozott a Magyar Televízió A tévé ügyvédje című műsorában, vezetett műsort az ATV-n is, videoriporter volt a Hvg.hu, illetve a 24.hu internetes oldalaknál, jelenleg pedig a sajtókapcsolatokért felel a Katona József Színházban. 

A 36 éves Kazimir Annamária édesanyja halálának évfordulója alkalmából egy különleges videót tett közzé, egy részletet A nevetés és a felejtés című diplomamunkájából, melyet Takács Marika emlékére készített még 2006-ban.

"Anyukám 1997. május 9-én ment el, tehát ma pontosan húsz éve, hogy nincs velünk. A döbbenetes évforduló okán teszem most közzé ezt a kilenc percet. Azt szeretném, ha boldog, vidám pillanatait felidézve emlékeznénk rá! 

(Az egész filmet nem áll módomban az összes megszólaló engedélye nélkül feltölteni, nem is tervezem, mert nem ez most számomra az elsődleges cél, hanem az emlékezés, az emlékeztetés. Operatőr: Gaál Barna, vágó: Féjja Balázs)" - írta a Facebookon és a Youtube-on. 

Takács Marika és Kazimir Károly az ország közkedvelt és irigyelt álompárja volt. Nagyon szerettek volna közös gyermeket, de sokáig úgy tűnt, ezt a sors nem adja meg nekik. Amikor már lemondtak a babáról, a bemondónő áldott állapotba került, és 1981-ben, 42 évesen kislánynak adott életet, ami abban az időben ritkaságszámba ment.

- Sajnos mindössze 16 év boldog együttlét jutott nekünk, és akkor ment el, amikor a legnagyobb szükség van egy anyára.

Nem sokkal a szülés után egy csomót találtak a mellében, de az orvosok megnyugtatták, hogy jóindulatú, nem kell műteni.

Tíz évig éltünk ebben a tudatban, amikor újabb panaszai után kiderült, rosszindulatú daganata van - mesélte Annamária a Story magazin nyári különszámában. 

Kazimir Annamária szeretett édesanyja halála után két évvel az édesapját is elveszítette. 2016 januárjában a Nők Lapjának adott interjúban azt mondta, édesanyja betegségéhez az is hozzájárult, hogy a Magyar Televízióból méltatlan körülmények között küldték el. 

- Kiskoromban, úgy emlékszem, nagyon zavart, hogy bárhova is megyünk, lépten-nyomon megállítják őket. (…) Amikor pedig aztán igazán elkezdtem eszmélni a világra, akkor már mindketten úgymond "túl voltak a csúcson". Apukám akkor már túl volt az első infarktuson, és utána nyugdíjazták, anyukám is mind hátrébb szorult a televízióban, aztán meglehetősen méltatlan körülmények között el is küldték onnan. Szerintem ebbe is betegedett bele. 

- Addig tényleg a tenyerén hordta az élet, annyira a sors kegyeltje volt, ezért nem volt felkészülve arra, hogy neki ki kelljen állnia saját magáért, védeni a maga igazát! Talán annyira hitt a munkájában, az emberek szeretetében, hogy biztonságban érezte magát, és eszébe sem jutott, hogy kikezdjék. Ezt nem tudta megemészteni - mondta a hetilapnak. 

Ezt is szeretjük