Ma 85 éves Bodrogi Gyula - Ki nem találod, mivel foglalkozott fiatalon a színészlegenda
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze 2019. április 15-én ünnepli a 85. születésnapját.

bodrogi-gyula-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja 1934. április 15-én született, vagyis ma ünnepli a 85. születésnapját. Az ország nagypapájának is nevezik, miután hangját adta Süsünek, aki generációk kedvence lett, gyerekek és felnőttek egyaránt imádják. A színész reszelős, jellegzetes orgánuma annyira egyedi, hogy maga is azzal viccelődik, ha símaszkban menne be egy boltba, a hangjáról akkor is azonnal felismernék. A Linda című sorozat Béluskája több száz színházi darabban, tévés és filmszerepben játszott, számtalan szinkronos munkában lubickolt, ő maga sem tudja mindegyiket számon tartani, néha meg is lepődik, amikor a tévé képernyőjén egy-egy filmben felfedezi magát. 

Bodrogi Gyula pályáját néptáncosként kezdte, 1951 és 1954 között a SZOT együttes szólótáncosa volt, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1958-ban szerzett diplomát, és amelynek 1975-ben a tanára lett. 1958-ban a József Attila Színházhoz szerződött, a teátrumnak 24 éven át a tagja volt. 1982 és 2001 között a Vidám Színpad művészeti igazgatójaként és rendezőjeként tevékenykedett. 2003-tól a Nemzeti Színház művésze. Jelenleg is aktív, a Nemzeti Színházban több különböző darabban játszik, de a Spirit és a József Attila Színházban is szerepel.

Tánc: véletlenül lett táncos, a nővére foglalkozott néptánccal, egyszer az ő helyére ugrott be. "A néptáncot azért szerettem meg, mert lelke van. Én táncosként mentem a főiskolára. Ott előnnyel indultam, mert tanították a táncot, amit akár én is taníthattam volna. A székely verbunk volt a kedvencem, mert az erdélyi tánc világklasszis" - mesélte a köztévé Család-barát című műsorában Bodrogi Gyula, aki később színészként is kamatoztatta tánctudását.

Eredetileg matematika-fizika tanárnak készült, aztán később úgy döntött, színházi rendező szeretne lenni, de a felvételije évében csak színész évfolyam indult, így arra jelentkezett.

Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari 1961-ben, a Magyar Rádióban Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvételekor.
Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari 1961-ben, a Magyar Rádióban Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvételekor.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Törőcsik Mari: a Színművészetin osztálytársa volt Margittai Ági, Fonyó József, Szabó Ildikó, Fülöp Zsigmond, Perlaky István, Böröndy Katalin és Törőcsik Mari, akivel egymásba szerettek, összeházasodtak, 1955-től 1964-ig, kilenc évig voltak együtt. "Mámorosan boldogok voltunk. Még szekrényünk sem volt, a lichthof kilincsére akasztottuk az estélyi ruháimat, és, ha éppen volt egy kis pénzünk, akkor vettünk szegedi vágottat és hozzá egy kis párizsit" - mesélte Törőcsik Mari az RTL Klub XXI. század című műsorában. 

Álompárként emlegették őket, sokszor álltak együtt kamerák elé, egyik ismert filmjük a Házasságból elégséges című vígjáték. Soha nem irigykedtek a másik sikereire. Állításuk szerint túl fiatalok voltak még a házassághoz, és szinte törvényszerűnek látszott, hogy lassan kihűlnek az érzéseik. Bodrogi Gyula szerint boldog válás volt az övék. A legendás színésznővel később örültek, ha együtt szerepeltek, a mai napig szoros baráti viszonyban vannak, Bodrogi hetente-kéthetente felhívja telefonon Törőcsiket. 

József Attila Színház: a Színművészeti elvégzése után, 1958-ban Bodrogi Gyula rögtön a József Attila Színházhoz szerződött, melynek 1982-ig volt tagja. Az 1956-os szerepük miatt nemkívánatosnak bélyegzett színművészeket ebbe a külvárosi, inkább kultúrházra, mint színházra emlékeztető teátrumba száműzték, így Bodrogi olyan társulatban játszhatott, melynek tagja volt többek közt Sinkovits Imre, Darvas Iván, Gobbi Hilda vagy Komlós Juci is. A Színművészeti elvégzése után, 1966-ban a fiatal színésznőt, Voith Ágit is a József Attila színházhoz szerződtették. 

Voith Ági: "Együtt játszottuk a Kaktusz virágát, amelynek az a témája, hogy két ember nem veszi észre, hogy teljes mértékben összetartoznak, és kiderült, hogy mi is összetartozunk" - mesélte a Borsnak Bodrogi Gyula.

Akkor házasodtak össze, amikor a színésznő várandós lett. Ötéves volt Ádám fiuk, amikor különköltöztek. A színésznek ezt követően egy nagyon komoly kapcsolata lett, Vass Angéla egykori modell, de Voith Ági sem maradt sokáig egyedül, Döme Zsolt zeneszerző a társa már négy évtizede. Bár Bodrogi Gyula és Voith Ági több mint negyven éve nem élnek együtt, el nem váltak, szerintük az felesleges hercehurca. Jóban vannak nem csak egymással, de volt párjuk új választottjával is.

Bodrogi Gyula és Angéla a 2018 márciusában bemutatott Vándorszínészek című magyar film premierjén.
Bodrogi Gyula és Angéla a 2018 márciusában bemutatott Vándorszínészek című magyar film premierjén.
Fotó: Schumy Csaba

Vass Angéla: az egykori modell és Bodrogi Gyula élettársi kapcsolata négy évtizede tart, még mindig sokat beszélgetnek egymással, és nagyokat nevetnek együtt. "Egyszer egy munkám után hajnali egykor lementem a Fészek Klubba, odamentem a bárhoz, és ott állt a Bodrogi. Éppen egy whiskyt kért, én meg ismeretlenül odaszóltam, ’Kérjen nekem is egyet!’ Meglepődött, de végül hozott nekem is. Elkezdtünk beszélgetni, egyszer csak azt vettük észre, hogy hajnali hat óra. Akkor egymásra néztük, hogy most mi legyen. Megkérdeztem, elmegyünk-e egy hotelbe, erre rávágta, hogy végül is szingli vagyok" - idézte fel megismerkedésüket a Ripostnak Vass Angéla. 

Fia: Bodrogi Ádám,a színészlegenda egyetlen gyermeke, akit mások előtt a fiókájának nevez, nem lépett híres felmenői nyomába, a vendéglátóiparban dolgozik. Bodrogi Kúria Wellness Hotel néven négycsillagos szállodát nyitott Inárcson, 2012-ben pedig megnyílt Budapesten a Bodrogi Étterem is, melynek jelenlegi neve Pave Vino. Ádám ötlete volt Bodrogi Gyula 80 év, 80 recept, 80 történet című kötete is. 

"Számomra ő kedves, nyugodt, békés, kiegyensúlyozott. Agresszivitást soha nem tapasztalt nála. Rosszat sem mondott soha egyetlen kollégájáról… Szerintem valami nagyon mély humánum hatja át az egész lényét, minden gondolatát és cselekedetét. Gyárilag hiányzik belőle a gonoszság" - mondta édesapjáról a Nők Lapja 2019. áprilisi 10-i számában. 

Bodrogi Gyula és fia, Bodrogi Ádám a DTK - D. Tóth Kriszta Show című műsorban 2012 decemberében.
Bodrogi Gyula és fia, Bodrogi Ádám a DTK - D. Tóth Kriszta Show című műsorban 2012 decemberében.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Vadászat: a finom ételek mellett Bodrogi Gyula és Ádám mindketten a vadászat nagy rajongói. A színész A vadász néha főz is - vadásztörténetek, receptek című könyvét 1993-ban adták ki. Ádám tinédzserként meg is mentette az apja életét egy vaddisznóhajtáson.  

"Édesapám meglőtte a vadat, de rosszul. Ránk fordult, és elkezdett jönni felénk. Volt annyi lélekjelenlétem, hogy fölkaptam a puskát - mert addigra már megtanultam, hogyan kell vele bánni -, és rálőttem. Meglőttem ugyan, de csak annyit tudtam elérni, hogy megállt. Ez az idő elég volt arra, hogy édesapám újratöltsön. Öt lövést kellett leadnia, hogy egyáltalán megmeneküljünk" - mesélte pár éve a Feminának.

Unokái: Bodrogi Gyula rajong két unokájáért. A 2015-ös Babavilág című műsorban a ma már 16 éves Bence azt mondta, leginkább azt szereti nagyapjában, hogy nagy szíve van. Ő is imádja a családi vadászatokat, és főzni is szeret. A 13 éves Enikő azt mesélte, amikor elhangzik a neve, sok gyerek elcsodálkozik, hogy Süsüt az ő nagypapája szólaltatja meg.

Szinkron: Bodrogi Gyula 1958-ban végezett a Színművészetin, és már abban az évben kapott kisebb-nagyobb szinkronszerepeket, majd olyan világsztárokat szólaltatott meg, mint Richard Burton, Gerard Philippe, Gene Kelly, Jack Lemmon, Jack Nicholson vagy Walter Matthau. Saját bevallása szerint nagyon szerette gyerekfilmek figuráit szinkronizálni: Maxipocakot a Macskafogóból, a Vukból Rát, a szürkevarjút, Csőrmestert a Kérem a következőt! rajzfilmsorozatból és a legismertebbet, Süsüt, a sárkányt. 

Süsü: 'Ó, ha rózsabimbó lehetnék! Rám szállnának szépen a lepkék!' - ezeket a sorokat felnőttek és gyerekek egyaránt fújják. Az egyfejű sárkányként 1976 és 1984 között 22 epizódon keresztül varázsolta el a gyerekeket, a Süsü öt aranylemezt kapott. 2019 januárjában kiderült, hogy újabb három rész készül a barátságos sárkányról.  

"Teljesen mindegy, hogy a sikert a Hamlet vagy a Süsü karakterének lehet köszönni. Ugyanis a színész azért él, hogy a tudása legjavát adja a közönségnek. Csukás István nem Shakespeare, de fordítva is igaz. Ha az angol írót megkérték volna, hogy írjon mesejátékot, vagy a gyerekek kedvencének azt a feladatot adták volna, hogy álljon elő egy drámával, hát nem is tudom, mi lett volna" - mondta híres szerepéről a novekedés.hu oldalnak. 

Linda: Süsü mellett van még egy figura, aki örök életére elkíséri. A '80-as évek népszerű sorozatában, a Lindában ő alakította a címszereplő édesapját, Veszprémi Béla. A sorozatbeli barátnőjét, Klárát játszó Pécsi Ildikóval felejthetetlen kettőst alkottak. 

Filmek: Bodrogi Gyula 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című alkotásban, amit olyan legendás filmek követtek, mint a Házasságból elégséges, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, az Üvegtigris vagy a Magyar vándor. Több mint 170 filmben szerepelt, rengeteg sorozatban láthattuk, így a Linda mellett a Família Kft., az Angyalbőrben, az Éretlenek vagy a Szeress most! című alkotásokban.

"Hogyan is tarthatnám észben azt a száz és száz televíziós felvételt, színházi darabot, szinkront és filmszerepet, amelyben játszottam. Amikor meglátom magam a tévében, akkor döbbenek rá: jé, ez is én voltam? De, hogy hol és mikor vettük fel, azt már nem tudom. Nem cipelem a vállamon a korábbi alakításaimat, össze is roppannék" - mondta 2019 januárjában a novekedes.hu oldalnak adott interjújában.

Kabaré: kedvenc előadója Hofi Géza. Bodrogi Gyula 1982 és 2001 között a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője is volt. Olyan nagy öregekkel játszhatott együtt, mint Kabos László, Agárdy Gábor, Kibédi Ervin, Csákányi László. Csala Zsuzsával rengeteg színdarabban és kabaréban szerepeltek együtt, az egyik leghíresebb Trunkó Barnabás A gyógyszertárban című bohózata. 

Források: MTVA/Család-barát, RTL Klub/XXI. század, Bors, TV2/Babavilág, www.novekedes.hu.

A Nemzet Színésznői fiatalon és ma 

2000. augusztus 22-én adták át először a Nemzet Színésze címet, melyet legfeljebb 12-en viselhetnek egyszerre. Jelenleg pedig öt élő színésznő mondhatja el magáról, hogy megkapta ezt az elismerést. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy mennyit változtak az elmúlt évtizedek során.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük