Bodrogi Gyula ezért nem játszik már főszerepet - A 85 éves színészlegenda elárulta az okát

Bodrogi Gyula kilenc darabban játszik, a tizediket most próbálja, de főszerepet már nem vállal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, Bodrogi Gyula az ország egyik kedvenc színésze, több korosztály is rajong érte. 

A legfiatalabbak egyik nagy kedvence is, akiknek szüleik lejátsszák a Süsü című mesét vagy a rengeteg, legendás magyar rajzfilm közül azokat, amelyekben a színészlegenda egy-egy szereplőnek adja összetéveszthetetlen hangját: Macskafogó (Maxipocak), Vuk (Rá, a varjú), Kérem a következőt! (Csőrmester). A Süsü folytatásában is ő szólaltatja meg a barátságos sárkányt: a harmadik részben Csukás István az egyfejű kisfiának, Süsükének történetét meséli el. 

Több darabban játszik, de nem vállal főszerepet

A színészlegenda nyolcvan fölött is nagyon aktív, kilenc darabban játszik, egy tizediket most próbál: Vidnyánszky Attila rendezésében március elején mutatják be a Nemzeti Színházban a Tizenhárom almafa című előadást.

A Páger Antal-díj átadása előtt, Makón
A Páger Antal-díj átadása előtt, Makón
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Főszerepet ugyanakkor már nem vállal, mert elfogadta, hogy azt fizikailag már nem bírná - mesélte a Borsnak. Szeretett hobbijának, a vadászatnak sem hódol már annyiszor, mint régebben. 

- Már nem akarok nagy szerepeket, mert nem tudok végigjátszani egy egész darabot.

Bőven elég nekem egy jelenet, amelyben sziporkázhatok,

többet nem akarok, és nem is bírok. Jól szolgál az egészségem, de ha nem így lenne, akkor is kimennék a színpadra, mert engem a közönség gyógyít, és tart életben - mondta a napilapnak a hétvégén Páger Antal-díjjal kitüntetett színművész. 

A cikk az ajánló után folytatódik

2020. február 2-án, vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban, Páger Antal szülővárosában, a Hagymaházban. A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - úgy döntött, hogy idén Bodrogi Gyula veheti át az elismerést, "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

bodrogi-gyula
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Bodrogi Gyula a Borsnak az átadó után azt nyilatkozta, meghatotta a díj, mert nagy tisztelője Páger Antalnak, akivel sokszor volt szerencséje egy színpadon állni, és mert Makó városát is szereti. 

- Makó a szívem csücske, nemrég forgattam itt, játszottam is korábban a városban, családi gyökereim is vannak. Elképesztő érzés, hogy ennyi év után is figyelik, hogy mit csinálok, és elismeri a közönség és a kollégák is a munkásságomat.

Bodrogi Gyula unokája, a 14 éves Enikő

Bodrogi Gyula 2019. április 15-én ünnepelte a 85. születésnapját. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőt a jeles nap alkalmából a Nemzeti Színházban ünnepséggel köszöntötték. Nagy meglepetés volt számára, hogy két unokája is színpadra lépett, ők nyitották a gálát a Hallelujah című dallal.

Ezt is szeretjük