Matektanárnak készült - A Nemzet Színésze lett belőle

Bodrogi Gyula a múltjáról vallott, eleinte nem színészként képzelte el a jövőjét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bodrogi Gyula Magyarország egyik legtehetségesebb művésze, pályája során számos rangos elismerést kapott. Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, ezek mellett a Nemzet Színésze. A 85 éves legenda karrierje során több száz színházi darabban és tévéfilmben játszott, emellett számtalan alkalommal szinkronizált, napjainkban is aktívan dolgozik. Sokan gondolhatnánk azt, hogy Bodrogi Gyula mindig is színészként képzelte el az életét, ám ez az állítás nem állja meg a helyét.

A Hot! magazin májusi számában található egy interjú Bodrogi Gyulával, melyben a pályájáról mesélt, de felidézte gyerekkori emlékeit is. Elmesélte, hogy a pesti Vörösmarty Gimnázium tanulója volt, ahol lényegében először színészkedett, a színjátszókör tagjaival adta elő a Szentivánéji álom című darabot, melyben Orrondi szerepét játszotta el. A riporter meg is kérdezte tőle, hogy ekkor határozta-e el, hogy színész lesz, de Bodrogi Gyula meglepő választ adott.

- Dehogy! Matematika-fizika szakos tanár akartam lenni, talán, mert az ment a legjobban. Nem kellett tanulnom: amit elmondott a tanár, azt megjegyeztem. A húgom meg a nővérem tanár is lett - emlékezett vissza.

Bodrogi Gyula napjainkban is aktívan színészkedik, ez a felvétel 2019 februárjában készült Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájának próbáján.
Bodrogi Gyula napjainkban is aktívan színészkedik, ez a felvétel 2019 februárjában készült Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájának próbáján.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Végül a tanári pályától elsodorta az élet, néptáncos lett belőle, a SZOT Művészegyüttes tagja volt. Elmondta, a Balettintézet néptánc-koreográfusi tanfolyamára járt. Három év után hagyta ott az együttest, majd húszévesen jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

- Későn kezdtem a táncot, amiről ma is azt gondolom, hogy gyönyörű hivatás, de rövid pálya. 45 éves táncos már kevés áll a színpadon. Tulajdonképpen rendező szerettem volna lenni, de éppen nem indult olyan szak, így színésznek jelentkeztem. Fel is vettek. 45-en indultunk, nyolcan végeztünk - mesélte a hetilapnak.

Miután végzett a tanulmányaival, a József Attila Színház társulatának tagja lett. Kezdő színészként az ott dolgozó művészek egyenrangú félként tekintettek rá, és sokat segítettek neki, mesélte el.

Bodrogi Gyula unokája, Enikő 

Bodrogi Gyulát egy szem fia, Ádám ajándékozta meg unokákkal, akik már tinédzserek: Bence 17, Enikő 15 éves. Képes összeállításunkban megnézheted, milyen szép a színészlegenda lányunokája.

Ezt is szeretjük