60 éves lett a Keménykalap és krumpliorr gyereksztárja: így néz ki ma Berkes Gábor

A születésnapos Berkes Gáboron kívül a ’70-es évek legismertebb gyereksztárjait is láthatod akkor és most fotókon.

keménykalap-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bagaméri, Lópici Gáspár, Süle és Kisrece - csak pár karakter Csukás István klasszikusából, melyek neve hallatán megdobban a szív. A Keménykalap és krumpliorr című regényből adaptált filmsorozaton és ifjúsági filmen több generáció nőtt fel. 

A Magyar Televízió sorozatát 1973-ban vették filmre, és egy évvel később mutatták be. A történetet hazánkban senkinek sem kell bemutatni: a Vadliba őrs tagjai rögtönzött cirkuszt szerveznek beteg osztálytársuk szórakoztatására. Szereznek is egy plakátot az állatkertből, ahonnan időközben egy majomnak lába kél, ebből indulnak a gyerekek kalandjai.

Berkes Gábor születésnapja

A megkapó alapsztori és a sziporkázó felnőtt színészek, például Alfonzó játékát látva garantált volt a siker. Az i-re a pontot viszont az imádni való gyermekszínészek rakták fel, akik pillanatok alatt belopták magukat a nézők szívébe, és lettek egyúttal Magyarország akkori legismertebb ifjú sztárjai.

Az 1962. december 31-én született Berkes Gábor alakította a kissé falánk Sülét. Az akkor 11 éves fiú lehengerelte a közönséget és a filmkészítőket is. A Keménykalap és krumpliorr után olyan alkotásokban tűnt fel később, mint az Utánam, srácok!, a Linda és a Kisváros. Végül mégsem a színművészet, hanem a zene irányába ment tovább. Az Első Emelet, a Rapülők és az Emberek együttes tagja is volt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

- Azt mondom, a gyerekszínészetnek az utóélete a nehéz. Amíg benne vagy, az tök jó meg „könnyű” - sok időt elvesz az életedből, van, hogy 14 órán át talpon vagy -, fárasztó, de nem mondanám nehéznek - ecsetelte a Fókuszban.

Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néz ki a ma 60 éves Berkes Gábor, valamint a korszak többi híres gyerekszínészét is láthatod akkor és most fotókon. 

Cover-fotó: Fortepan/Ráday Mihály

Ezt is szeretjük