60 éves lesz a Keménykalap és krumpliorr gyereksztárja: felismered Berkes Gábort?
Berkes Gábor alakította Sülét a népszerű magyar sorozatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

48 év telt el azóta, hogy a Magyar Televízió 1974-ben műsorára tűzte a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági sorozatot, ami hatalmas siker lett. 

Berkes Gábor mindössze 11 éves kiskamasz volt, amikor megkapta a produkcióban Süle szerepét, ezzel pedig örökre beírta magát a magyar filmtörténetbe. 

Berkes Gábor, a Keménykalap és krumpliorr szereplője

Berkes Gábor életében a zene hamarabb megjelent, mint a színészet, csupán ötéves volt, amikor zongorázni kezdett. A hetvenes évek Magyarországán nagyon sok film, tévéjáték készült, az iskolákban szinte folyamatosan toborozták a gyerekszereplőket, így hamar felfedezték különleges karakterét. 

Izgalmasnak találta a színészkedést, ám az Utánam, srácok! forgatása után szinte azonnal jelentkezett a konzervatóriumba. Később az Első Emelet zenekarral ért el hatalmas sikereket, majd jött a Rapülők és az Emberek. 

- Érdekelt a filmezés, mert jó buli volt, de a zene volt az elsődleges. Még egyszer visszatértem, Fehér Tamás filmjének el akartam készíteni a zenéjét, mert ismertük egymást, és érettségi anyagnak gondoltam a munkát. Belement, de az volt a feltétele, hogy az egyik főszerepét én játsszam el, hát engedtem neki. Különben úgy érzem, rossz színész lettem volna - emlékezett vissza a hot! magazinnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Berkes Gábor 2022 decemberében lesz hatvanéves, ám ez zenekara, az Első Emelet „életében” is fontos dátum, 40. születésnapi szuperkoncertre készül a csapat, amely a Papp László Sportarénában kap majd helyet. 

Berkes Gábor 2019-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Berkes Gábor 2019-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Fotó: Zih Zsolt / MTI

- Igazság szerint én akartam szervezni egy szülinapi koncertet, de közben rájöttünk, hogy az Első Emelet olyan brand, ami elsőbbséget élvez, és én oldalági ünnepelt lettem - mesélte a lapnak. 

Berkes Gábor két gyermek édesapja, akik ma már a harmincas éveiket tapossák. Ennek ellenére nagyon közeli és jó a viszonyuk apukájukkal, sokszor összejön a család. Fia, Bence híres szinkronszínész, ő volt annak idején a Harry Potter Ron Weasley-jének magyar hangja. Lánya, Bogi belsőépítészként dolgozik. 

Így néznek ki most a Spáh ikrek

Ki ne emlékezne a Spáh ikrekre? A ’90-es évek népszerű sorozata, az 1991 és 1999 között futott Família Kft. gyerekszereplői voltak, Spáh Dávid és Spáh Károly alakította a csibész Szép Misit és Ricsit. 

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük