Békés Itala 95 éves lett: friss fotóján igazi díva hazánk legidősebb színésznője
Békés Itala 1927. március 23-án látta meg a napvilágot. Hároméves kora óta nem érdekli más, csak a színház.

békés-itala-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Békés Itala 1927. március 23-án látta meg a napvilágot Debrecenben. Nem nehéz kiszámolni, hogy 2022-ben 95. életévét töltötte be. Hazánk legidősebb színésznője lenyűgözi a kollégáit vitalitásával. 

Olasz származású édesanyja Berlinben ismerte meg édesapját, Békés Istvánt, a Star Filmgyár dramaturgját. A művészi véna apáról lányára szállt, a színésznő csupán háromesztendős volt, amikor eldöntötte, nem érdekli más, csak a színpad.

Békés Itala születésnapja

Bár hamar eldőlt, mivel akar foglalkozni az életben, egy tejesen civil szakmát is kitanult. Női szabó-divattervező végzettséggel is rendelkezik. 1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, színházi debütálásakor még az intézmény hallgatója volt.

Békés Itala Keleti László színművésszel 1968-ban.
Békés Itala Keleti László színművésszel 1968-ban.
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

1947-ben az Úttörő Színházban lépett először színpadra. Érdekesség, hogy a kezdetekben túlnyomórészt fiúkaraktereket alakított. Jó pár anekdotát őriz ebből az időszakból, például azt, mi állt az egyik nézőtől kapott levelében, sose felejti el: "Előadás után várlak! Aranka”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt a történetet sok másikkal egyetemben a Madách Színház születésnapi ünnepségén elevenítette fel. A teátrum interjút is készített vele a jeles eseményen, a friss felvételek a bizonyítékok rá, egy díva kilencven felett is díva marad.

- Nehezen járok, de annyira nem zavar, az a lényeg, hogy az ember észnél legyen. Dolgozni tudok, játszani tudok, könyvet írni tudok - árulta el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész a Madách Színház interjújában.

békés-itala
Fotó: Instagram/Madách Színház

A rendezvényen a színház igazgatója ritka kincsként hivatkozott Békés Italára, valamint világcsúcstartónak nevezte, hiszen a mai napig aktív tagja a társulatnak. 

- Nekem csak az a fontos, hogy bárhol vagyok, valamit tudjak adni az embereknek. Nem az, hogy szerepeljek, azt a gyerek csinálja. Amikor az ember egy igazi művész, az a legfontosabb, hogy adni tudjon, soha ne menjen úgy ki a közönség, hogy ne vigyen haza valamit - ecsetelte a születésnapos művésznő.

Rátonyi Róbert 94 éves özvegye

Rátonyi Róbert kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, konferanszié, színházi rendező, író, publicista, érdemes és kiváló művész, a kabarék és az operettek ünnepelt sztárja karizmatikus férfi volt. A szívét Németh Margit rabolta el, miután megismerkedtek, ő lett élete szerelme és a gyermekei édesanyja.

Cover-fotó: MTI/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük