Ő volt a Tüskevár Matula bácsija: Bánhidi László véletlenül lett színész
A Tüskevár sikere nagyban köszönhető a Matula bácsit és Tutajost megformáló két színésznek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fekete István Tüskevár című regényéből 2012-ben is készült filmváltozat, de az 1966-ban forgatott és egy évvel később bemutatott tévésorozatot nem múlta felül, azóta is a nyolcrészes széria az, amit a köztévé időről időre lead. 

Fejér Tamás rendező a Princ, a katona után ezzel az alkotással írta be magát a magyar filmtörténelembe. 

Bánhidi László, a Tüskevár Matula bácsija

A Kis-Balaton szépségét bemutató, kiváló operatőri munkán túl a kiemelkedő színészgárdának köszönhető, hogy ma is sok néző kíváncsi a sorozatra. Közülük is kiemelkedik Tutajos és Matula bácsi felejthetetlen kettőse. Előbbit Seregi Zoltán, utóbbit az 1906. március 11-én született Bánhidi László alakította - idén ünnepelhettük születésének 115. évfordulóját. 

Bánhidi László Matula bácsi, Seregi Zoltán Tutajos és Barabás Tibor Bütyök szerepében a Tüskevár című televíziós filmsorozat egyik jelenetében.
Bánhidi László Matula bácsi, Seregi Zoltán Tutajos és Barabás Tibor Bütyök szerepében a Tüskevár című televíziós filmsorozat egyik jelenetében.
Fotó: Magyar Televízió

"A ma már Románia területén található Szatmárnémetiben született, itt sajátította el az ízes beszédet. Az első világháború idején szüleivel nehéz körülmények között éltek, egy apró kertet béreltek egy sásos tó partján, itt kezdődött a horgászás iránti rajongása" - írja róla megemlékezésében az MTVA.

Nem készült színésznek, teológiát tanult, de amikor egy ismerősét elkísérte a Színművészeti Akadémia felvételijére, őt is jelentkezőnek hitték, behívták, elmondattak vele egy verset, és felvették. 1928-ban végzett. 

A fiatal Bánhidi László 1929-ben.
A fiatal Bánhidi László 1929-ben.
Fotó: Fortepan/Ráday Mihály

Ötven év alatt számos vidéki és fővárosi társulatnál megfordult. 1966-ban a Thália Színháztól ment nyugdíjba, de ezt követően is rendszeresen fellépett a Pesti Színházban. Szerepelt játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is.

Első mozifilmje az 1938-as Pillanatnyi pénzzavar volt, epizód- és karakterszerepei emlékezetesek maradtak, így az Indul a bakterházban ő volt Koncz bácsi, a Pogány Madonnában Matuska bácsi. Leghíresebb szerepe Matula bácsi a Tüskevárból. Nem véletlenül, hiszen ő is ugyanúgy szerette a természetet, mint a híres karakter. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Már nyugdíjasként ő volt az utolsók egyike, aki halászati jogot kapott a Duna csepeli szakaszán, ahol egy öreg halász tanyáját vette meg. Hogy mennyire humánus ember volt, arról egy apró történet. Egyszer szomorúan mesélte, hogy a telke végében az összes rigó (a fiókákkal együtt) kipusztult, mert a szomszéd káposztaföldön vegyszerrel irtották a hernyókat. Szegény rigók örömmel vitték a kicsiknek a mérgezett hernyókat - írta róla az Újságmúzeum 2020 szeptemberében. 

Sinkovits Imre és Bánhidi László 1971-ben a Magyar Rádió stúdiójában A csillagszemű juhász magyar népmese alapján készült, Az eltüsszentett birodalom című mesejátékban.
Sinkovits Imre és Bánhidi László 1971-ben a Magyar Rádió stúdiójában A csillagszemű juhász magyar népmese alapján készült, Az eltüsszentett birodalom című mesejátékban.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1984. november 12-én, 78 évesen hunyt el Budapesten. Pályafutása több mint ötven éve alatt egyetlen kitüntetést, szakmai elismerést sem kapott, még a halála után sem.

2010. március 26-án emléktáblát avattak tiszteletére egykori lakóháza falán, Budapesten a  XIII. kerületben, a Szent István körút 22-es szám alatt, ahol 1952-től a haláláig élt. Keszthelyen mellszobra áll a Kossuth utca 10. szám alatt, ahol a Tüskevár Panoptikum is található.

67 éves a Tüskevár egykori Tutajosa

Seregi Zoltán, aki kisgyerekként eljátszotta a Tüskevár című, nyolcrészes, fekete-fehér sorozatban Tutajost, ma már 67 éves, többszörös nagypapa, és nem színészként, hanem - édesapjához hasonlóan - rendezőként találta meg a helyét. 

Ezt is szeretjük