Elhunyt a Táncdalfesztiválok gyönyörű énekesnője: Ambrus Kyri 76 éves volt
Elhunyt Ambrus Kyri, a Táncdalfesztiválok gyönyörű énekesnője, akinek leghíresebb slágere a Fehér házikó volt.

2021. november 30-án elhunyt Ambrus Kyri, aki az utolsó, 1972-est leszámítva valamennyi Táncdalfesztiválon indult. A ’60-as években ő volt Magyarország első tinisztárja. 

A 76 éves sztár halálhírét Géczy Zsolt politikus osztotta meg, azóta több zenei oldal is búcsúzott az énekesnőtől a Facebookon. 

Ambrus Kyri 1945. február 4-én született Budapesten Ambrus Margit néven. 1963-ban érettségizett, de az Országos Rendező Iroda (ORI) egyik munkatársa már két évvel korábban felfedezte, 1964-ben működési engedélyt is kapott. Ő lett hazánk első tinisztárja, és stílusa, illetve megjelenése alapján a magyar Rita Pavonénak nevezték. (Az olasz énekesnő, akit 17 évesen fedeztek fel egy dalversenyen, amit meg is nyert, ugyancsak 1945-ben született, 2021 augusztusában ünnepelte a 76. születésnapját - a szerk.)

Ambrus Kyri táncdalénekesnő 1969 júliusában.
Ambrus Kyri táncdalénekesnő 1969 júliusában.
Fotó: MTI/Tormai Andor

1972-ig minden Táncdalfesztiválon indult, 1967-ben Fenyvesi Gabival megosztott harmadik lett a Nappalok és éjszakák című dalával. Két évvel korábban az Intervíziós Dalversenyen a Hiszem, ha akarom című slágerét a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Olyan slágerekkel jelentkezett, mint az Ilyen a twist, Elment a papa, mama, Nem híres dzsesszénekes, de népszerűek voltak Aradszky Lászlóval énekelt duettjei is, mint az Állatkerti séta vagy a Bombajó. Sokak szerint a Fehér házikó volt a leghíresebb dala.

Angol és olasz nyelven is jelentek meg lemezei, turnézott a keleti blokk szinte valamennyi országában. A hetvenes években visszavonult a zenéléstől. Egyetlen nagylemeze 1983-ban jelent meg. Utoljára 1999-ben lépett színpadra a Dáridóban, azóta nem hívták fellépni, csak beszélgetős műsorokba, azoknak viszont nem látta értelmét.

- Nem akartam szánalmassá válni. Látom a korombéli kollégáimon, hogy foggal-körömmel ragaszkodnak az énekléshez. Én nem akartam így járni - nyilatkozta 2015-ben a Borsnak, de lefotózni nem engedte magát, azt mondta, szeretné, ha rajongói fiatalon emlékeznének rá. 

Ambrus Kyri énekesnő, a Magnóról magnóra című műsor vezetője a Magyar Rádió stúdiójában 1984 májusában.
Ambrus Kyri énekesnő, a Magnóról magnóra című műsor vezetője a Magyar Rádió stúdiójában 1984 májusában.
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

Közel két évtizeden át a Magyar Rádió műsorvezetője volt, ahol főleg könnyűzenei műsorokat vezetett. Hozzá köthető a Magnósok, figyelem!, a Magnóról magnóra és a Könnyűzenei koktél is. 1993-ban a rádió nagy leépítési hullámába ő is bekerült.

- Úgy tudtam meg ezt, hogy az állandó felvételi napon bementem a stúdióba, ami zárva volt. Feltelefonáltam a szerkesztőségbe, hogy mi van, és akkor mondták, hogy ja, megszűnt a műsor. Jelentkeztem korábban többször is rádióbemondónak, de azt mondták, hogy néz az ki, hogy egyszer tinglitangli táncdalokat éneklek a szerelemről, máskor meg beolvasom, hogy háború van Kambodzsában? - mesélte 2018 szeptemberében a 24.hu internetes oldalnak adott interjúban. 

Azt elárulta, hogy ha hívnák, akkor sem lépne fel, a műfaj, amiben énekelt, szerinte korhoz kötött. Arról is beszélt, hogy hiába vált híressé, annak idején az énekesek másodrendűnek számítottak, el is mondták nekik többször, hogy a fesztiválokon nem az előadó, hanem a szám versenyez. 

Én nem kerültem bele abba a körbe, ahol az igazán jó dalokat osztották, egyszer jutottam csak döntőbe,1967-ben a Nappalok és éjszakák című dallal,

amely végül harmadik helyezést ért el, és előadói díjat is kaptam érte. Ezt Gyulai Gaál János szerezte, aki benne volt a nagy emberek között, de akinek szánták, ő nem tudta elénekelni, ezért két héttel a fesztivál előtt megkérdezték, nem próbálnám-e meg én, noha addig ilyen komoly számokat nem kaptam, csak tinglitangli dalocskákat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük