Tehetséges színésznőből taxivállalat vezetője lett - Ambrus Edit ezért váltott szakmát
Ambrus Edit eljátszhatta a világirodalom klasszikusait, de a hatvanas években szakmát váltott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 91 éves Ambrus Edit azon kevesek egyike, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó ünnepségén rubindiplomát vehettek át. Ez az elismerés azoknak a még élő színművészeknek jár, akik hetven évvel ezelőtt végeztek a Színművészetin. 

- Öt évvel ezelőtt, amikor a vasdiplomát megkaptuk, még nagyon sok barátom volt. Ma hiába kerestem őket, csak fiatalabbakat látok. Elmegyünk... Tóth János operatőr múlt csütörtökön hunyt el - mondta, miután átvette a rubindiplomát.  

Ambrózy Sophie szerepében Földes Mihály Örök szerelem című darabjában, amit 1959. április 17-én mutatott be a Jókai Színház.
Ambrózy Sophie szerepében Földes Mihály Örök szerelem című darabjában, amit 1959. április 17-én mutatott be a Jókai Színház.
Fotó: MTI/Keleti Éva

Ambrus Edit 1928. január 11-én született Szegeden. 1949-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben elkezdett játszani a Vidám Színházban, majd a Belvárosi Színházban és a Vidám Színpadon is. 1950-ben Szegedre szerződött. 1956 és 1960 között a József Attila, a Petőfi, illetve Jókai Színházban szerepelt, 1960-tól 1965-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 

A világirodalom klasszikusainak főszereplőjeként léphetett színpadra, izgalmas karakterszerepekben brillírozhatott. Játszotta Shakespeare Othellójában Desdemonát, a Szentivánéji álomban Helénát, a Vízkeresztben Violát, Vörösmarty Csongor és Tündéjében Ledért, Molnár Ferenc Hattyú című darabjában Alexandrát, Móricz Zsigmond Rokonok című művének színpadi adaptációjában Linát, Kopjáss feleségét, A kőszívű ember fiaiban Plankenhorst Alfonsine-t.

ambrus-edit-2019
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- Talán a Csehov-szerepeket szerettem a legjobban. Játszottam Mását a Három nővérben, Jelenát a Ványa bácsiban - mesélte a tiszteletbeli diploma átvétele után rendezett koccintáson. 

- A hatvanas évek közepén mégis búcsút intett az ígéretes színészi pályájának. 

- Egyszerűen elmentem külföldre, mert nehéz volt. Nem a színház, hanem az egész… 

- A hatvanas években nem lehetett egyszerű külföldre, Németországba költözni. 

- Nem volt az, nagyon-nagyon nehéz volt. Németországban aztán egy taxivállalatot vezettem. Meg kellett élni, a két fiamat vittem magammal, egyedül neveltem őket. Egy unokám született. Most már a vidám nyugdíjas életemet élem.  

ambrus-edit-szineszno
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- Az unokája tudja, hogy a nagymamája milyen gyönyörű és tehetséges színésznő volt? Hogy Magyarországon milyen szép és nagy szerepeket játszhatott el?

- Nem nagyon. Én nem igazán beszélek arról, mi volt, teljesen szakítottam a művészi életemmel. Néha hazajárok, de már alig van kortársam, már alig élnek azok, akik kilencven fölöttiek.

Rátonyi Róbert özvegye

Az 1992-ben elhunyt Rátonyi Róbertet imádta az ország, a színművészre ma is mindenki jó szívvel emlékszik. Az operettek sztárja mindig gyönyörű nők körében mozgott, de miután megismerte Németh Margitot, csak érte dobogott a szíve. 

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

   

Ezt is szeretjük