Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Az Amadeus nem csupán az irigység története: Szily Nóra Tasnádi Bencével és Fila Balázzsal beszélgetett.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A József Attila Színház 2020. október 10-én mutatta be az Amadeus című darabot. Koltai M. Gábor rendezte Peter Shaffer saját, 1979-ben megjelent, Wolfgang Amadeus Mozart életét bemutató színdarabja alapján, amelyből a nyolcvanas években Miloš Forman készített filmet. Az alkotás 1985-ben négy Golden Globe-díjat és nyolc Oscar-díjat zsebelt be, köztük a legjobb filmét, a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb rendezésért járót.

A történet egyik főszereplője Mozart, akit környezete folyamatosan kritizál, elutasít és igen sokszor bánt. Egyetlen embernél talál megértésre, csupán az udvari komponista, Antonio Salieri ismeri fel az ifjú zsenialitását. Salieri óvó szeretete azonban Mozart zenéjének bűvöletében aljas féltékenységgé dagad, és már csak egy célja marad: megsemmisíteni az ifjú zsenit, és elsöpörni életművét.

Beszélgetés az Amadeusról

Szily Nóra a darab két főszereplőjével, Tasnádi Bencével, aki ugyanolyan lázadó, zabolátlan, energikus és jóképű, mint a csodagyerekből világhírű zeneszerzővé vált Mozart, és a Salierit megformáló, eddig többnyire pozitív figurákat megformáló Fila Balázzsal beszélgetett. 

tasnadi-bence-amadeus
Fotó: Kállai-Tóth Anett

Nem csak az általuk megformált karakterekről meséltek, de jó néhány kulisszatitokra is fény derült. Fila Balázs többek között azt is elárulta, milyen trükköket vetett be, hogy a nézők semmit ne vegyenek észre abból, mennyire megterhelő a darab elejétől a végéig minden egyes percet a színpadon tölteni. 

Olyan érdekességeket is megosztottak a művészek, hogy például miért nem ehetnek a színészek süteményt az étkezéses jeleneteknél, vagy milyen rituáléik vannak a színpadra lépés előtt. Az Amadeusról és további kulisszatitkokról is meséltek a művészek Szily Nórának.

 A József Attila Színház Amadeus című darabját a nézők legközelebb 2020. november 19-én láthatják. 

Szereposztás

Antonio Salieri: Fila Balázs
Wolfgang Amadeus Mozart: Tasnádi Bence
Constanze Weber, Mozart felesége: Kónya Merlin Renáta
II. József, Ausztria császára: Chajnóczki Balázs
Johanna Kilian von Strack gróf, császári kamarás: Molnár Zsuzsanna
Franz Orsini Rosenberg gróf, a Császári Opera igazgatója: Quintus Konrád
Gottfried von Swieten báró, a Császári Könyvtár prefektusa: Galkó Balázs
Első Venticello, Szellőcske, hírek, rémhírek és pletykák hordozója: Előd Álmos
Második Venticello, Szellőcske, hírek, rémhírek és pletykák hordozója: Horváth Sebestyén Sándor
Katherina Cavalieri, Salieri tanítványa: Szigeti Karina

Ezt is szeretjük