Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

Tasnádi Bence színész és énekes a zeneszerző zseni, Wolfgang Amadeus Mozart bőrébe bújik a József Attila Színház darabjában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tasnádi Bence az egyik legtehetségesebb 35 év alatti magyar színész, aki nem csak a színpadon alakít emlékezeteset. Hallhattuk énekelni, és ámulhattunk az átváltozásain a Sztárban Sztár leszek! adásaiban. Hasonlították már Jared Letóhoz, a fiatal Alföldi Róberthez és a néhai Soós Imréhez is.

Ugyanolyan lázadó, zabolátlan, energikus és jóképű, mint a csodagyerekből világhírű zeneszerzővé és zongoraművésszé vált Wolfgang Amadeus Mozart. A tragikusan fiatalon, mindössze 35 évesen elhunyt zsenit vendégművészként ő kelti életre a József Attila Színház 2020. október 10-én bemutatott Amadeus című darabjában.

Tasnádi Bence már színművészetisként díjat nyert

Művészcsaládba született, édesapja Tasnádi Csaba, rendező, nagybátyja Tasnádi István író, tanár. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyetemi gyakorlatát előbb a Vígszínházban, majd a Katona József Színházban töltötte, melynek 2012-től tagja.

2017 októberében a Junior Prima-díjak színház- és filmművészet kategóriája ünnepélyes átadóján.
2017 októberében a Junior Prima-díjak színház- és filmművészet kategóriája ünnepélyes átadóján.
Fotó: MTI/Kallos Bea

2011-ben Gundel-díjat kapott, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem legjobbja, 2013-ban a legígéretesebb pályakezdőként, 2016-ban a legjobb férfi mellékszereplőként nyerte el a Színikritikusok Díját a Katona József Színház Az olaszliszkai című darabjában nyújtott alakításával.

Ugyanezért ugyanebben az évben a 16. POSZT-on is átvehette a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. 2017-ben Junior Prima-díjjal tüntették ki. Az olaszliszkai után érezte úgy, hogy van keresnivalója a pályán, jót tett az önbecsülésének, már nem kérdőjelezte meg, elég tehetséges-e. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Szerepelt a Török Ferenc által rendezett, 2017-ben bemutatott történelmi filmdrámában, az 1945-ben és az egy évvel később bemutatott, ugyancsak történelmi alkotásban, a Trezorban is. Láthattuk a Duna TV Egynyári kaland, az HBO Aranyélet, a VIASAT3 200 első randi és 2020 szeptemberében a TV2 Mintaapák című sorozatában. A nagyobb szerepek és nagyszabású filmes produkciók ugyanakkor egyelőre elkerülték.

- Talán, mert a külsőm nincs harmóniában a személyiségemmel. A filmen sokkal fontosabb, hogy a színész alkatilag mit jelent, a színházi absztrakció többet megenged. A castingokon sem tudok igazán felszabadult lenni, és sokszor nem inspirál maga a szerep sem. Szívesen játszanék mondjuk olyan sármosan neurotikus alakokat, amilyeneket Jack Nicholson. Egy ideig görcsöltem azon, hogy miért nem forgatok többet, de valójában irigykedni sem volt okom senkire. Nem félek, hogy idővel nem talál meg egy jó kis filmszerep – nyilatkozta az Elle magazin 2019. áprilisi számában. 

2015 októberében a vádlott szerepében Borbély Szilárd Az olaszliszkai című drámájának fotóspróbáján a Katona József Színházban.
2015 októberében a vádlott szerepében Borbély Szilárd Az olaszliszkai című drámájának fotóspróbáján a Katona József Színházban.
Fotó: MTI/Marjai János

Színházi szerepei mellett szinkronszínészként is tevékenykedik, hallhattuk a Fekete tükör, a Fülledt utcák vagy az Utódlás című sorozatokban, a Dunkirk vagy az Énekelj! című filmekben. A Lego Batman - A filmben ő volt Robin, a Legendás állatok és megfigyelésük, illetve a Legendás állatok - Grindelwald bűntettei című filmekben pedig Credence magyar hangja.

Az éneklés és a Sztárban Sztár leszek!

A Mintaapákban a több mint tíz éves, még gimnazistaként alapított zenekarával lépett fel: az Ed Is On nevű együttesben énekel, basszusgitározik és dalszövegeket is ír – az egyik pár éve szerepelt az ELTE tananyagában. 2013-ban megnyerték a Talentométer tehetségkutató pop-rock fordulóját.

tasnadi-bence-mintaapak
Fotó: TV2/Mintaapák

- Az, hogy én színész vagyok, zenészként nem biztos, hogy előny, mert túl teátrális lesz az előadásmódom. Bizonyos dalokat elég lenne elénekelni, nem pedig a szöveget eljátszani. A mesterkéltségnek ez lehet az egyik oka, a másik pedig a stressz. Rendkívül izgulok a zenei színpadon, mert szeretem, ha minden előre ki van találva, és tudom, hogy mi lesz a következő lépés. Ez persze színházban kifejezetten előny, koncerten azonban görcsösnek hathat ez a fajta figyelmem. Egyébként nem gondolom magam zenésznek, és sokszor van olyan közönségünk, amely előtt szégyellem, hogy hangszer van a kezemben – mondta 2016-ban a Magyar Narancsnak.

2019-ben előfordult, hogy 12 előadása futott a Katonában és kettő másik teátrumnál, de emellett más feladatokra is jutott ideje. Jelentkezett a TV2 Sztárban Sztár leszek! című műsorába, ami vegyítette tehetségkutatókat és a népszerű átváltozóshow-kat: az egyik legnépszerűbb versenyző volt, megmutatta a benne rejlő zenészt és színészt.

A válogatón olyan zseniálisan hozta Mick Jaggert a Satisfaction című számmal, hogy Bereczki Zoltán, Horváth Tomi, Tóth Gabi és Pápai Joci hosszas egyezkedés után sem tudta eldönteni, melyikük csapatába kerüljön, így átadták a színésznek a választás lehetőségét, ő pedig az utóbbit választotta.

- Talán az ő munkássága áll tőlem a legtávolabb. Úgy éreztem, vele igazán nagy kockázatot tudok vállalni, arról nem beszélve, hogy első ránézésre egy nagyon huncut embernek tűnik, amilyen én is vagyok – indokolta a Borsnak döntését 2019 szeptemberében.

Amadeus a József Attila Színházban

2020. október 10-én először mutatkozott be a József Attila Színházban. Peter Shaffer Amadeus című darabjában ő alakítja Mozartot, aki a maga korában nemcsak tehetségével, hanem a színészhez hasonlóan vonzó külsejével, energikusságával, zabolázhatatlanságával is kitűnt kortársai közül.  Vetélytársát, Salierit az előadásban Fila Balázs alakítja.

tasnadi-bence-amadeus
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

- Shaffer nyilván egy elképzelt Mozartot mutat be, talán a naplórészletei engednek némi következtetést a valós jellemére. Ezek alapján úgy vélem, hogy ez a Mozart egy infantilis és naiv figura. Tényleg nem teljesen érti, hogy kivel, hogy lehet beszélni, mert mindenki a "spanja" vagy a haverja, és mindenkivel ugyanazt a kocsmai nyelvet engedi meg magának. Közben meg őszinte.

tasnadi-bence-amadeus-mozart
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

- Ezt mondja is magáról: "nyelvem ostoba, de a szívem nem". Ez stimmel. Azt mondják róla a darabban, hogy olyan, mint egy csecsemő… és tényleg, mint egy gyerek – mondta szerepéről Tasnádi Bence a bemutató előtt a Blikknek.

Szereposztás

Antonio Salieri: Fila Balázs
Wolfgang Amadeus Mozart: Tasnádi Bence
Constanze Weber, Mozart felesége: Kónya Merlin Renáta
II. József, Ausztria császára: Chajnóczki Balázs
Johanna Kilian von Strack gróf, császári kamarás: Molnár Zsuzsanna
Franz Orsini Rosenberg gróf, a Császári Opera igazgatója: Quintus Konrád
Gottfried von Swieten báró, a Császári Könyvtár prefektusa: Galkó Balázs
Első Venticello, Szellőcske, hírek, rémhírek és pletykák hordozója: Előd Álmos
Második Venticello, Szellőcske, hírek, rémhírek és pletykák hordozója: Horváth Sebestyén Sándor
Katherina Cavalieri, Salieri tanítványa: Szigeti Karina

Ezt is szeretjük