„Mindannyian érzelmileg sérültek vagyunk” - Záborszky Zsófia pszichológus, az Anyatükör szerzője a Femina podcastjában

Záborszky Zsófia pszichológus gyermeknevelésről és érzelmi gyógyulásról beszélt a Femina podcastjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Záborszky Zsófia pszichológus, az Anyatükör Instagram-oldal megálmodója, létrehozója és két kisgyermek anyukája, aki az érzelmileg biztonságos szülővé válás folyamatában kívánja segíteni a hozzá fordulókat. Az egyik fő üzenet, amit fontosnak tart, hogy a felnőttek amellett, hogy a gyermekeik szüleivé formálódhatnak, a bennük élő gyermeki rész elég jó szüleivé is válhatnak az érzelmi gyógyulás útjára lépve. 

A Femina podcastjában többek között a gyermeknevelésről, a párkapcsolatokról, az érzelmek megélésének szükségességéről, a felelősségvállalás és a reflexió fontosságáról beszélt Soós Andreának. A teljes adás itt hallgatható meg. 

Záborszky Zsófia a Femina podcastjában 

Záborszky Zsófia szerint a korábbi generációk gyermeknevelési alapelve az volt, hogy a jó szülő megtanítja a gyermekét úgy viselkedni, hogy az kellemes legyen másoknak, holott a gyerekek viselkedése kommunikáció, jelzés, a jéghegy csúcsa. Éppen ezért a mostani felnőtteknek az együttérzést, a saját magukhoz való kapcsolódást tanulniuk kell. Mint mondja, 

Mindannyian érzelmileg sérültek vagyunk, és ez nem baj.

Az pedig, hogy ma a szülők sok esetben tudatosabban dolgoznak a gyerekükkel való kapcsolatukon, nem jelenti azt, hogy nekik felcseperedvén nem lesz olyan feladatuk, amelyben például pszichológus segítségét kell kérniük, legfeljebb azt, hogy már más szintről indulnak. 

A gyerek a szülő lelkiállapotához gyorsan alkalmazkodik, ha az édesanya vagy az édesapa feszült, nem fogják tudni megnyugtatni őt, letükrözi a felnőttek viselkedését. Ettől függetlenül a felnőtt olykor persze lehet a gyermek miatt ideges, illetve haragudhat is rá. Zsófi vallja, hogy

A harag a szeretet másik arca, ha lefojtom a haragot, akkor szeretni sem fogok tudni. 

Ez a veszély akkor is fennáll, ha a gyerek azt tanulja meg, hogy az anyának való megfelelés miatt kell elnyomnia a haragját. Ezzel önmagát, a valódi érzéseit szorítja háttérbe, és előfordulhat, hogy felnőttként 

nem tud kapcsolódni az érzéseihez, a gyerekéhez.

A pszichológus hangsúlyozza, hogy egy érzelmileg egészséges kapcsolatban az összes érzésnek helye van, reflektálni tudunk rájuk, és elfogadjuk őket, az nem mindegy, hogy utána mit kezdünk velük. A szülő és a gyerek kapcsolódásában sokszor akkor áll be zavar, amikor az előbbi magára veszi az utóbbi viselkedését, például egy hiszti esetén szégyenkezni kezd. 

A gyereknek teher, ha azt látja, hogy anya hangulatára nagyon nagy kihatással van.

A gyermeknevelésben és egy elkötelezett párkapcsolatban is előjönnek olyan dolgok, amiket az ember elnyom magában. Ez fájdalmas lehet, de nagy lehetőség, hiszen amint azt a szakember kihangsúlyozza,

A valódi érzelmi gyógyulás felszabadító.

Záborszky Zsófia az Anyatükrön keresztül mindennapi élethelyzetekben is alkalmazható tanácsokat, praktikákat is a követői elé tár, a podcastban pedig egyebek mellett a jutalmazás és büntetés kérdéskörét is megvitatja Soós Andreával.  

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Fotók: Kiss Marietta Panka/Femina

Ezt is szeretjük