„A férfi nem spermadonor” A gyereket ketten tervezik, neveljék is együtt - Szél Dávid pszichológus a Femina podcastjában

Szél Dávid pszichológus a szülőség és a gyermeknevelés kihívásairól beszélt a Femina podcastjában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szél Dávid tanácsadó szakpszichológus, író, a népszerű Apapara blog szerzője. Nem mellesleg gyakorló szülő, egy 11 éves kisfiú és egy 7 éves kislány édesapja, aki saját bevallása szerint otthon nem szakember, hanem igyekvő, de olykor „ügyetlen, teszetosza, következetlen apuka, aki elront dolgokat”.

A Femina podcastjában a szülőség kihívásairól, a társadalom gyakran irreális elvárásairól és ítélkezéséről, a zömében a nők által végzett érzelmi házimunkáról mesélt Soós Andreának. A teljes adás itt hallgatható meg:

Szél Dávid a Femina podcastjában

Aligha van olyan szülő, aki ne találkozott volna a hisztivel. Szél Dávid felhívja rá a figyelmet, hogy ez fejlődéspszichológiailag egy fontos állomás, azt jelenti ugyanis, hogy a gyermek felismeri, hogy nem ő a világ közepe. A szakember szerint, amire ilyenkor szükség van, az nem más, mint

tőmondatok, de főleg ölelés, a biztonság képviselése és érintések.

Bár a társadalom egyből ítélkezik a szülők felett, akik például nem feleltethetők meg a sztereotipikus szerepfelfogásnak, a pszichológus vallja, hogy jó lenne, ha az emberek felismernék, hogy

 Nekik milyen szükségleteik vannak egyéni, párkapcsolati és családi szinten, és ezeket szabadon tudnák utána képviselni és vállalni.

Ehhez viszont itthon, ahol sokan élnek a létminimum alatt, gyakran nem ideálisak a körülmények. Az együtt alvás és különalvás kérdéseiről csak ott lehet például beszélni, ahol egynél több szoba áll a rendelkezésre.

A családok szempontjából fontos, hogy a két szülő egyenlő félként vegyen részt a gyereknevelésben. Az nem aranyos és vicces, ha egy apuka ügyetlen, neki is meg kell tanulnia az alapvető feladatokat. 

ne tegyük szexivé az apaságot, hanem tegyük normálissá!

Már csak azért is szükséges ez, mert az édesanyákkal viszont nagyon szigorúak vagyunk. A szülőségben is alapvető - kéne hogy legyen - az egyenjogúság, amint arra a pszichológus rávilágít, 

A férfi nem spermadonor!

Amennyiben ketten tervezték a gyermeket, fontos, hogy amíg csak lehet, legyenek is jelen mindketten az életében. 

Szél Dávid 2021-ben megjelent új könyve - Tabuk és dilemmák a gyereknevelésben - Az altatástól a szexedukációig 0-9 éves korig - társadalmi kérdéseket, tabukat feszeget, a beszélgetésben az ebben szereplő témákból is ízelítőt kaphat a hallgató. 

Fotók: Kiss Marietta Panka/Femina. 

Ezt is szeretjük