Ezek a vetélés leggyakoribb okai trimeszterenként: a nőgyógyász szerint

Dr. Hernádi Balázs nőgyógyász sorra vette a vetélés leggyakoribb okait a kromoszómaproblémáktól a méhnyak-elégtelenségig.

Vetélés okai trimeszterenként
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a terhességek igen nagy része végződik vetéléssel - sokszor még akkor, amikor a nő nem is tud a várandósságáról, és a vérzést menstruációnak hiszi. A tragédiának több oka lehet, melyek trimeszterenként különbözhetnek.

Hogy mi vezethet a baba elvesztéséhez, azt dr. Hernádi Balázstól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudjuk meg. 

Vetélés az első trimeszterben

Kromoszómaproblémák

A gyermek fogantatása során mindkét szülő 23-23 kromoszómát örökít tovább, azonban olykor előfordulhatnak hibák, és a magzat túl sok, vagy nem elég kromoszómát kap. Ilyen például az úgynevezett molaterhesség, amikor mindkét kromoszómakészlet az apától származik, míg az anyától egy sem. Több típusa ismert. Ilyenkor sem a magzat, sem a placenta nem fejlődik megfelelően. A kromoszómarendellenességek okai még nem világosak, de a magzat nem lesz képes normálisan fejlődni, ami általában vetélést eredményez. Ez szerencsére nem jelenti, hogy a nővel/férfival bármilyen gond lenne, így igen valószínűtlen, hogy a kromoszómaprobléma miatt bekövetkezett vetélés a jövőben ugyanebből kifolyólag megismétlődik. Ám fontos tudni, hogy 35 éves kor után a kromoszómaproblémák kockázata egyre nő.

Placentaproblémák

A placenta - méhlepény - a köldökzsinór által köti össze a magzatot az anya vérellátásával, így oxigént, tápanyagot biztosít neki, valamint olyan hormonokat termel, melyek felkészítik a méhet a szülésre. Éppen ezért, ha probléma van a placenta kialakulásával, elhelyezkedésével, az vérzéshez és vetéléshez is vezethet.

Hormonzavarok

Korai vetélést okozhatnak bizonyos hormonzavarok - leggyakrabban a progeszteron hiánya szokott előfordulni. Ilyenkor a beágyazódás nem megy végbe a megfelelő módon. A progeszteronhiányra vérzés hívja fel a figyelmet, éppen ezért ilyenkor progeszteronpótlás szükséges, hogy a fenyegető/kezdődő vetélés megállítható legyen. Mivel gyakori probléma, ezért még a teherbe esés előtt érdemes ellenőriztetni a progeszteronszintet, hogy idejében el lehessen kezdeni a hormon pótlását.

Vetélés a második trimeszterben

Kromoszómarendellenességek

Bár a kromoszómarendellenességek főleg az első trimeszterben okoznak vetélését, ám a másodikban is előfordulhat, hogy ez áll a probléma mögött. A második trimeszteri magzati veszteségek körülbelül egyharmada genetikai hiba eredménye.

Placentaleválás

A placentaleválás a magzat életét veszélyezteti. Lehet részleges és teljes. Részleges leválás esetén még van esély a baba életben maradására, ám szigorú ágynyugalomra, szoros megfigyelésre van szükség.

Méhnyak elégtelensége

A méhnyak elégtelensége azt jelenti, hogy a méhnyak gyenge, túl hamar kezd tágulni és kinyílni. Ennek oka gyakran nem ismert: vannak, akiknél veleszületett méhfejlődési rendellenesség miatt lép fel, ám régebbi nehéz szülést vagy valamilyen méhnyaki beavatkozást - például hidegkés vagy ritkábban LEEP-konizáció - követő terhességnél is előfordulhat. Általában a várandósság 14-20 hete között jelentkezhet a probléma. Néhány nőnél ez teljesen tünetmentes, és csak a vizsgálatnál derül rá fény, ám vannak, akiknél hátfájás, hüvelyi vérzés, hasi görcsök hívják fel a figyelmet rá.

Fertőzések

Fertőzések bármikor okozhatnak vetélést/halvaszületést/koraszülést. Szerencsére ez elkerülhető a probléma megfelelő, idejében történő kezelésével. A fertőzés jele lehet a hüvelyi folyás mennyiségének, állagának, szagának megváltozása, az alhasi fájdalmak, láz, valamint enyhébb hüvelyi vérzések. Érdemes tudni, hogy nemcsak hüvelyi fertőzések okozhatnak vetélést, hanem például a szalmonella, listeria is. Ha a kismama nem részesül idejében terápiában, vagy ha nagyon makacsnak bizonyul a fertőzés, úgy gyulladás alakulhat ki, a fertőzés pedig felszállhat, a méhszáj kinyílhat, a folyamat vége pedig akár szeptikus vetélés, koraszülés is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rosszul kontrollált anyai betegségek

Az anya krónikus betegségei hatást gyakorolnak a magzat egészséges fejlődésére és a terhesség zavartalanságára. A leginkább veszélyes és gyakori ilyen állapotok a következők: trombofília, antifoszfolipid-szindróma, cukorbetegségek, pajzsmirigyzavarok, magasvérnyomás, PCOS, lupus. Nagyon fontos, hogy megfelelő készítményt alkalmazzon a kismama - például orális véralvadásgátló helyett LMWH-injekció -, valamint tartsa be az életmódbeli előírásokat - például cukorbetegségnél a javasolt életmód-terápiát.

Daganatok, elváltozások

A méhben bármilyen oda nem illő képződmény komoly veszélyforrás lehet vetélés szempontjából: hematóma gyakran okoz vetélést - főleg az első, második trimeszterben -, de növelik a rizikót a jó- és rosszindulatú daganatok is, csakúgy mint a méhszáj meglévő elváltozásai - ekkor a fertőzések esélye is megnő.

Halvaszülés, koraszülés a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszterben már nem vetélésről, hanem halvaszülésről beszélünk. Ez szerencsére jóval ritkább, mint az első két trimeszterben bekövetkező vetélés, hiszen ha probléma van, akkor is inkább koraszülést okoz. Gyakran nem derül ki, hogy mi állt a háttérben, ám lehet kezeletlen cukorbetegség, méhen belüli vérrögök, súlyos és kezeletlen magasvérnyomás-betegség - toxémia, esetleg HELLP-szindróma -, valamint előfordulhat a köldökzsinór előreesése is, valamint placentaproblémák.

Elvesztett ikertestvér

Az újszülöttfotózást megelőzően az újdonsült édesanya elmesélte Jessicának ikerbabája elvesztését, a szívszorító történet pedig mélyen megérintette a fotóst, aki végül az alábbi fotóval állított méltó emléket Jamesnek.

Elvesztette egyik ikerbabáját, szívszorító képpel emlékezett meg róla az édesanya

Az ikerpár egyik tagja még a méhen belül meghalt, az újszülöttfotózáson így emlékeztek meg róla.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük