Hogy lehet túlélni a vetélést lelkileg? Sokan nem tudják feldolgozni a helyzetet
A magzat elvesztésével kapcsolatban a valaha volt legnagyobb pszichológiai kutatást végezték el.

veteles1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan kisbabára vágyó nő, akinek ne a vetélés lenne az egyik legnagyobb félelme, és ez főleg a teherbeesés utáni, korai időszakban okoz aggodalmat.

Sajnos vannak olyan nők, akiknek nemcsak a rémálmaikban szerepel a magzat elvesztése, hanem személyesen is átélik. Teljesen érthető, hogy ilyenkor a legtöbben összetörnek, és vigasztalhatatlanok lesznek, de vajon mennyi idő után lehet feldolgozni a helyzetet, és ismét talpra állni? 

A vetélés feldolgozása

A méhen kívüli terhesség vagy a vetélés nagyon nagy trauma. Az Imperial College London és a Leuveni Katolikus Egyetem közös kutatása 650 nőt figyelt meg a vetélés után. Kiderült, hogy egy hónap elteltével a nők csaknem egyharmada - 29% - szenvedett poszttraumás stresszt, minden negyediknél - 24% - közepesen súlyos vagy súlyos szorongás volt megfigyelhető, a nők tizede pedig közepes vagy súlyos depressziós állapotban volt.

Kilenc hónappal később ismét megvizsgálták a fókuszcsoportot, ám a számok alig csökkentek. A kutatás vezetője, Tom Bourne professzor szerint ez azzal magyarázható, hogy sok nő élete legnagyobb traumájának éli meg a baba elvesztését, és a kutatás azt bizonyítja, hogy ez egy örök seb marad, ráadásul az adatok alapján minden hatodik nőből egynek így végződik a terhessége.

A feldolgozás szakaszai

Bár a szakértők szerint feldolgozni soha nem lehet teljesen egy ekkora veszteséget, a vetélést követő időszaknak megvannak a maga szakaszai, amelyeken a legtöbb nő átesik. Ez természetesen egyén- és környezetfüggő is, például a partner is sokat segíthet az elfogadásban.

Az első szakasz a vetélés utáni időszakban minden nőből mást vált ki. Vannak, akik magukat hibáztatják, és az okokat keresik abban, amire nagy valószínűséggel semmilyen ráhatásuk nem volt, míg mások nem tudnak beletörődni a ténybe. Nem ritka az ilyenkor érzett harag sem, a legtöbben az egész világra, a párjukra vagy az olyan ismerőseikre dühösek, akiknek sikerült a gyermekáldás. A pszichológusok szerint az ilyenkor érzett indulatokat fontos, hogy a közvetlen környezet ne vegye magára, hiszen ez lényegében a gyász folyamata, ami idővel csillapodik, de a kezdeti időszakban nagyon intenzív lehet.

A későbbi szakaszok is nehezek az egész család számára, hiszen ekkor a nők jellemzően elvonulnak, szorongás, depresszió lesz úrrá rajtuk, valamint a friss kutatás szerint poszttraumás stressz is megfigyelhető náluk. Ezeket a jelenségeket a legtöbben egyedül próbálják feldolgozni, és a szakértők szerint ez az egész életre hatással lehet, hiszen a munka, a párkapcsolat és a barátságok is negatívan érintettek lehetnek. Fontos ilyen helyzetben egy szakember segítségét igénybe venni, aki megkönnyítheti a gyász feldolgozását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nehéz elfogadni, de muszáj

A vetélés teljes feldolgozása talán soha nem történik meg, viszont előbb-utóbb minden nőnél eljön az a pont, amikor már el tudja fogadni, hogy így alakult az élete. Bár nem ritka, hogy visszaesnek a korábbi szakaszokba, de a család és a barátok, esetleg egy szakember folyamatos támogatása mellett megkönnyíthető ez az időszak. 

Ilyen a méhen belüli élet színesben: lenyűgöző képekkel mutatta meg a festő

Laura Steerman meseszép sorozata a magzatok titkos életéről. Nézd meg a munkáiból készült összeállításunkat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük