Hogy lehet túlélni a vetélést lelkileg? Sokan nem tudják feldolgozni a helyzetet

A magzat elvesztésével kapcsolatban a valaha volt legnagyobb pszichológiai kutatást végezték el.

veteles1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan kisbabára vágyó nő, akinek ne a vetélés lenne az egyik legnagyobb félelme, és ez főleg a teherbeesés utáni, korai időszakban okoz aggodalmat.

Sajnos vannak olyan nők, akiknek nemcsak a rémálmaikban szerepel a magzat elvesztése, hanem személyesen is átélik. Teljesen érthető, hogy ilyenkor a legtöbben összetörnek, és vigasztalhatatlanok lesznek, de vajon mennyi idő után lehet feldolgozni a helyzetet, és ismét talpra állni? 

A vetélés feldolgozása

A méhen kívüli terhesség vagy a vetélés nagyon nagy trauma. Az Imperial College London és a Leuveni Katolikus Egyetem közös kutatása 650 nőt figyelt meg a vetélés után. Kiderült, hogy egy hónap elteltével a nők csaknem egyharmada - 29% - szenvedett poszttraumás stresszt, minden negyediknél - 24% - közepesen súlyos vagy súlyos szorongás volt megfigyelhető, a nők tizede pedig közepes vagy súlyos depressziós állapotban volt.

Kilenc hónappal később ismét megvizsgálták a fókuszcsoportot, ám a számok alig csökkentek. A kutatás vezetője, Tom Bourne professzor szerint ez azzal magyarázható, hogy sok nő élete legnagyobb traumájának éli meg a baba elvesztését, és a kutatás azt bizonyítja, hogy ez egy örök seb marad, ráadásul az adatok alapján minden hatodik nőből egynek így végződik a terhessége.

A feldolgozás szakaszai

Bár a szakértők szerint feldolgozni soha nem lehet teljesen egy ekkora veszteséget, a vetélést követő időszaknak megvannak a maga szakaszai, amelyeken a legtöbb nő átesik. Ez természetesen egyén- és környezetfüggő is, például a partner is sokat segíthet az elfogadásban.

Az első szakasz a vetélés utáni időszakban minden nőből mást vált ki. Vannak, akik magukat hibáztatják, és az okokat keresik abban, amire nagy valószínűséggel semmilyen ráhatásuk nem volt, míg mások nem tudnak beletörődni a ténybe. Nem ritka az ilyenkor érzett harag sem, a legtöbben az egész világra, a párjukra vagy az olyan ismerőseikre dühösek, akiknek sikerült a gyermekáldás. A pszichológusok szerint az ilyenkor érzett indulatokat fontos, hogy a közvetlen környezet ne vegye magára, hiszen ez lényegében a gyász folyamata, ami idővel csillapodik, de a kezdeti időszakban nagyon intenzív lehet.

A későbbi szakaszok is nehezek az egész család számára, hiszen ekkor a nők jellemzően elvonulnak, szorongás, depresszió lesz úrrá rajtuk, valamint a friss kutatás szerint poszttraumás stressz is megfigyelhető náluk. Ezeket a jelenségeket a legtöbben egyedül próbálják feldolgozni, és a szakértők szerint ez az egész életre hatással lehet, hiszen a munka, a párkapcsolat és a barátságok is negatívan érintettek lehetnek. Fontos ilyen helyzetben egy szakember segítségét igénybe venni, aki megkönnyítheti a gyász feldolgozását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nehéz elfogadni, de muszáj

A vetélés teljes feldolgozása talán soha nem történik meg, viszont előbb-utóbb minden nőnél eljön az a pont, amikor már el tudja fogadni, hogy így alakult az élete. Bár nem ritka, hogy visszaesnek a korábbi szakaszokba, de a család és a barátok, esetleg egy szakember folyamatos támogatása mellett megkönnyíthető ez az időszak. 

Ilyen a méhen belüli élet színesben: lenyűgöző képekkel mutatta meg a festő

Laura Steerman meseszép sorozata a magzatok titkos életéről. Nézd meg a munkáiból készült összeállításunkat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük