Vetélést jeleznek a hasi görcsök terhesség alatt? Nem mindegy, melyik trimeszterről van szó

A hüvelyi vérzésen kívül a hasi görcsök azok, melyek a legnagyobb aggodalommal töltik el a kismamákat.

cover-terhes-görcsök

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Várandósság alatt a legtöbb nő kétségbeesik, ha furcsa, látszólag ok nélküli tüneteket tapasztal. A hüvelyi vérzésen kívül a hasi görcsök azok, melyek a legnagyobb aggodalommal töltik el a kismamákat, hiszen kezdődő vetélés vagy koraszülés jelei is lehetnek. Dr. Rajnai Attila, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, mi minden okozhat görcsöket, és mikor kell nagyobb bajra gondolni.

Első trimeszter

Az alhasi görcsök a terhesség bármely fázisában felléphetnek, ám nem mindegy, hogy hányadik hétben, milyen erősségű és gyakoriságú görcsöket tapasztal a kismama. A várandósság elején a beágyazódást kísérheti a panasz, könnyű a PMS-szel összekeverni, és gyakran ekkor a nő még csak nem is tud állapotáról. 

Az első trimeszterben jelentkező alhasi feszülések lehetnek székrekedés vagy fokozott gázképződés következményei is. Ilyenkor szimetikon hatóanyagú készítmények alkalmazása is szóba jöhet, melyek rövid időn belül megszüntethetik a panaszokat, és ezek alkalmazása a babára nézve is biztonságos.

terhes-görcsök-szoveg-ok

Második trimeszter

Ahogy nő a méh, úgy az azt tartó szalagok nyúlnak, amit a kismama hasi fájdalomként élhet meg. Viszont ezt általában úgy lehet megkülönböztetni az egyéb görcsöktől, hogy ekkor jellemzően a has egy része, az egyik oldala fáj. Ezenkívül korábbi műtét - akár korábbi császármetszés - hege is feszülhet, mely szintén alhasi panaszokban nyilvánulhat meg.

Harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterben a görcsök, valamint a haskeményedések gyakoribbá válthatnak - a keményedések a többedszer szülőknél akár már a második trimeszterben is jelentkezhetnek. Megkezdődnek ugyanis az úgynevezett Barxton-Hicks-féle méhösszehúzódások, melyek a szülést készítik elő. Vannak, akik hónapokkal, vannak, akik csak hetekkel-napokkal a szülés előtt érzik. Ami fontos, hogy ne legyen erős, rendszeres, és naponta tíznél kevesebbet tapasztaljon a kismama - amennyiben a 37. hét előtt van a kismama, koraszülés is lehet belőle. Érdemes még tudni, hogy az utolsó trimeszterben a magzatmozgások a baba méretéből és erejéből adódóan már igen erőteljesek, így olykor egészen fájdalmasak is lehetnek - mondja dr. Rajnai Attila, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Végül szót kell ejteni a szülés közeledtét jelző, rendszeres jóslófájásokról is. Ezek a 37. hét után bármikor előjöhetnek, és kezdetben rendszertelenek, majd később rendszeressé válnak. Kórházba ötperces fájásokkal érdemes menni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor jelez a görcs vetélést vagy koraszülést?

Nagyon fontos, hogy meg lehessen különböztetni a vetélésre/koraszülésre utaló görcsöket a normál állapotoktól. Az első és legfontosabb szabály az, hogy ha a görcs erős, gyakori, rendszeres, akkor mindenképp konzultálj orvossal még akkor is, ha nem jár vérzéssel! A nőgyógyász ekkor megvizsgálja a méhszáj állapotát, a baba életjeleit, a placentát, fertőzésre utaló jeleket keres, valamint előrehaladott terhesség esetén ctg/nst-re teszi a kismamát.

Dr. Rajnai Attila görcsök esetén azt javasolja, hogy először pihenjen a kismama, és vegyen be emelt dózisú, vízben feloldható magnéziumot. Azonban ha a görcs már régóta tart, ráadásul vérzés is párosul hozzá, vagy még így sem szűnik meg a panasz, fordulj mielőbb orvoshoz!

Szerencsére a nagyobb adag magnézium és az ágynyugalom gyakran segít, ám ha nem, fennáll a vetélés/koraszülés esélye - de ez még sok esetben megfelelő orvosi terápiával, kórházi benntartózkodással megállítható.

Ilyen a méhen belüli élet

Laura Steerman meseszép sorozata a magzatok titkos életéről.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük