Hány labor- és UH-vizsgálat kötelező a terhesség alatt? Ez a 2019-es lista

Ezeket a vizsgálatokat nem lehet kihagyni a várandósság alatt.

ultrahang-pocak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a terhesgondozást magánnőgyógyász végzi, előfordulhat, hogy minden alkalommal megnézi a magzatot ultrahanggal, és több olyan vizsgálatot - például citomegalovírus-, toxoplazmózis-szűrést - is kér, mely nincs a kötelezők között.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok az orvosi vizsgálatok, amelyeket jelenleg hazánkban nem hagyhat ki a várandós.

Nulladik ultrahangvizsgálat

Azt követően, hogy pozitív lett a terhességi teszt, sokan azonnal rohannak a nőgyógyászhoz, hogy ultrahanggal is alátámasztassák a jó hírt. Ezt a vizsgálatot nevezik nulladik ultrahangvizsgálatnak, és, bár nincs a kötelezők sorában, érdemes említést tenni róla, hiszen ezt követően pörögnek fel az események, ekkor nyer megerősítést a terhesség ténye.

Ha azonban túl korán mész a nőgyógyászhoz, az orvos még csak a petezsákot fogja látni, te pedig futhatsz két hét múlva még egy kört. Ahhoz, hogy szívhang is legyen, ki kell alakulnia a szívcsőnek. Ehhez általában hat hétre van szükség, vagyis ennél előbb nem érdemes orvoshoz menned. És most lássuk a kötelezőket!

Kötelező vizsgálatok az első trimeszterben

A 12. terhességi hét, vagyis az első trimeszter vége előtt kell elvégeztetni az első laborvizsgálatot. Erre jellemzően a 9-10. hét körül kerül sor. Ilyenkor nemcsak teljes vérképet néznek, de meghatározzák a vércsoportodat is - az RH-faktorral együtt -, illetve szűrnek rubeolára, hepatitis-re, szifiliszre is. A laboron kívül el kell látogatnod fogászati szűrésre, valamint EKG-vizsgálatra is. Amennyiben elmúltál 37 éves, genetikai tanácsadáson is részt kell venned.

Az első - várandósgondozási kiskönyvben is szereplő - kötelező genetikai ultrahangvizsgálat a 12. héten történik. Ekkor már elég nagy a baba ahhoz, hogy jól látszódjanak a hasi szervei, a koponyája, a végtagjai, a szíve. Ilyenkor alaposan megvizsgálják az orrcsontot, a tarkóredőt is, melyek az esetleges Down-szindrómáról adnak információt. Az ultrahang kiegészíthető még egy vérvétellel is - ezt nevezik kombinált tesztnek -, mellyel nagyobb eséllyel szűrhető ki a Down-szindróma. Ez azonban már nem térítésmentes, és nem is kötelező.

Kötelező vizsgálatok a második trimeszterben

A következő genetikai ultrahangvizsgálatra a terhesség 18-22. hete között kerül sor. Itt ugyancsak alaposan megvizsgálják a babát. A szívműködés, a koponya szerkezete és a zsigeri szervek működésének megfigyelésén túl ilyenkor már csaknem teljes bizonyossággal megállapítható a baba neme is.

A 24-28. hét között terheléses vércukorvizsgálatra is el kell menni. Ilyenkor egy éhgyomri vércukorvizsgálatot követően gyorsan kell meginnod 75 gramm émelyítően cukros vizet - mindenképpen vigyél magaddal citromlevet, különben erősen hányásgyanús. Ezt követően 120 percig tartózkodnod kell a fizikai aktivitástól, és nem szabad enned. A 120. percben újabb vérvétel következik, melynek eredményéből megállapítják, hogy dolgozza fel a szervezeted a glükózt, nem áll-e fenn terhességi cukorbetegség. Szintén a 24-28. hét között végzik el a második teljes vérképet és vizeletvizsgálatot - jó esetben a terheléses cukorvizsgálattal egy időben, így nem kell még egy kört futnod.

Kötelező vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A harmadik genetikai ultrahangra a várandósság 30-32. hete között kerül sor: megbecsülik a magzat súlyát, figyelik méhen belüli elhelyezkedését - ekkor már jó esetben fejjel a kijárat felé van -, nézik a magzatvíz mennyiségét, vizsgálják a méhlepény működését. Természetesen az utolsó trimeszterben - hivatalosan a várandósság 36-37. hete között - is vár rád még egy vérvétel és vizeletvizsgálat.

A terhesség utolsó hónapjában pedig hetente kell menned CTG-re - kardiotokográfos szűrővizsgálatra. Ilyenkor magzati szívhangot, illetve méhaktivitást néznek. Ezt a vizsgálatot később a vajúdás és a szülés során is megismétlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Három ultrahang, három laborvizsgálat

Tehát minden trimeszterben egy ultrahang és egy laborvizsgálat kötelező. Vagyis összesen hat vizsgálatról van szó, ám ezen kívül még fogászatra, EKG-ra, terheléses vércukorvizsgálatra, a várandósság végén pedig CTG-re is kell menned. Túlhordás esetén pedig kétnaponta kell megjelenned CTG-n. A várandósság alatt a védőnőnél a nőgyógyásznál is nagyjából havonta kell megjelenned, de hivatalosan minimum négy alkalommal szükséges várandósgondozáson részt venned - erről a nőgyógyász, vagy védőnő ad majd ki igazolást, melynek hiányában eleshetsz a baba születését követő egyszeri anyasági támogatástól.

Méhen belüli élet - a művész szemével

Laura Steerman, 35 éves dublini művész túl szürkének érezte az ultrahangfelvételeket, megpróbált érzelmeket vinni beléjük. Nézd meg a saját szemeddel, milyen jól sikerültek!

Ilyen a méhen belüli élet színesben: lenyűgöző képekkel mutatta meg a festő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük