Hány labor- és UH-vizsgálat kötelező a terhesség alatt? Ez a 2019-es lista
Ezeket a vizsgálatokat nem lehet kihagyni a várandósság alatt.

ultrahang-pocak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a terhesgondozást magánnőgyógyász végzi, előfordulhat, hogy minden alkalommal megnézi a magzatot ultrahanggal, és több olyan vizsgálatot - például citomegalovírus-, toxoplazmózis-szűrést - is kér, mely nincs a kötelezők között.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok az orvosi vizsgálatok, amelyeket jelenleg hazánkban nem hagyhat ki a várandós.

Nulladik ultrahangvizsgálat

Azt követően, hogy pozitív lett a terhességi teszt, sokan azonnal rohannak a nőgyógyászhoz, hogy ultrahanggal is alátámasztassák a jó hírt. Ezt a vizsgálatot nevezik nulladik ultrahangvizsgálatnak, és, bár nincs a kötelezők sorában, érdemes említést tenni róla, hiszen ezt követően pörögnek fel az események, ekkor nyer megerősítést a terhesség ténye.

Ha azonban túl korán mész a nőgyógyászhoz, az orvos még csak a petezsákot fogja látni, te pedig futhatsz két hét múlva még egy kört. Ahhoz, hogy szívhang is legyen, ki kell alakulnia a szívcsőnek. Ehhez általában hat hétre van szükség, vagyis ennél előbb nem érdemes orvoshoz menned. És most lássuk a kötelezőket!

Kötelező vizsgálatok az első trimeszterben

A 12. terhességi hét, vagyis az első trimeszter vége előtt kell elvégeztetni az első laborvizsgálatot. Erre jellemzően a 9-10. hét körül kerül sor. Ilyenkor nemcsak teljes vérképet néznek, de meghatározzák a vércsoportodat is - az RH-faktorral együtt -, illetve szűrnek rubeolára, hepatitis-re, szifiliszre is. A laboron kívül el kell látogatnod fogászati szűrésre, valamint EKG-vizsgálatra is. Amennyiben elmúltál 37 éves, genetikai tanácsadáson is részt kell venned.

Az első - várandósgondozási kiskönyvben is szereplő - kötelező genetikai ultrahangvizsgálat a 12. héten történik. Ekkor már elég nagy a baba ahhoz, hogy jól látszódjanak a hasi szervei, a koponyája, a végtagjai, a szíve. Ilyenkor alaposan megvizsgálják az orrcsontot, a tarkóredőt is, melyek az esetleges Down-szindrómáról adnak információt. Az ultrahang kiegészíthető még egy vérvétellel is - ezt nevezik kombinált tesztnek -, mellyel nagyobb eséllyel szűrhető ki a Down-szindróma. Ez azonban már nem térítésmentes, és nem is kötelező.

Kötelező vizsgálatok a második trimeszterben

A következő genetikai ultrahangvizsgálatra a terhesség 18-22. hete között kerül sor. Itt ugyancsak alaposan megvizsgálják a babát. A szívműködés, a koponya szerkezete és a zsigeri szervek működésének megfigyelésén túl ilyenkor már csaknem teljes bizonyossággal megállapítható a baba neme is.

A 24-28. hét között terheléses vércukorvizsgálatra is el kell menni. Ilyenkor egy éhgyomri vércukorvizsgálatot követően gyorsan kell meginnod 75 gramm émelyítően cukros vizet - mindenképpen vigyél magaddal citromlevet, különben erősen hányásgyanús. Ezt követően 120 percig tartózkodnod kell a fizikai aktivitástól, és nem szabad enned. A 120. percben újabb vérvétel következik, melynek eredményéből megállapítják, hogy dolgozza fel a szervezeted a glükózt, nem áll-e fenn terhességi cukorbetegség. Szintén a 24-28. hét között végzik el a második teljes vérképet és vizeletvizsgálatot - jó esetben a terheléses cukorvizsgálattal egy időben, így nem kell még egy kört futnod.

Kötelező vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A harmadik genetikai ultrahangra a várandósság 30-32. hete között kerül sor: megbecsülik a magzat súlyát, figyelik méhen belüli elhelyezkedését - ekkor már jó esetben fejjel a kijárat felé van -, nézik a magzatvíz mennyiségét, vizsgálják a méhlepény működését. Természetesen az utolsó trimeszterben - hivatalosan a várandósság 36-37. hete között - is vár rád még egy vérvétel és vizeletvizsgálat.

A terhesség utolsó hónapjában pedig hetente kell menned CTG-re - kardiotokográfos szűrővizsgálatra. Ilyenkor magzati szívhangot, illetve méhaktivitást néznek. Ezt a vizsgálatot később a vajúdás és a szülés során is megismétlik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három ultrahang, három laborvizsgálat

Tehát minden trimeszterben egy ultrahang és egy laborvizsgálat kötelező. Vagyis összesen hat vizsgálatról van szó, ám ezen kívül még fogászatra, EKG-ra, terheléses vércukorvizsgálatra, a várandósság végén pedig CTG-re is kell menned. Túlhordás esetén pedig kétnaponta kell megjelenned CTG-n. A várandósság alatt a védőnőnél a nőgyógyásznál is nagyjából havonta kell megjelenned, de hivatalosan minimum négy alkalommal szükséges várandósgondozáson részt venned - erről a nőgyógyász, vagy védőnő ad majd ki igazolást, melynek hiányában eleshetsz a baba születését követő egyszeri anyasági támogatástól.

Méhen belüli élet - a művész szemével

Laura Steerman, 35 éves dublini művész túl szürkének érezte az ultrahangfelvételeket, megpróbált érzelmeket vinni beléjük. Nézd meg a saját szemeddel, milyen jól sikerültek!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük