A vérszegénység kialakulásához vezethet a folsavhiány, cinkhiány, magnéziumhiány, a C-, a B6-, illetve a B12-vitamin hiánya, valamint a vashiány is - ezek mindegyike alapvetően a nem kellőképpen egészséges és változatos étrendre vezethető vissza. Akadnak azonban olyan táplálékok is, amelyek nemhogy nem biztosítják a megfelelő ásványianyag- és vitaminpótlást, de - közvetve vagy közvetlenül - még növelik is a probléma kialakulásának veszélyét. Kattintsd végig a galériát, és tudd meg, melyek ezek!

Közvetetten vérszegénység kialakulásához vezethet minden olyan étel fogyasztása, ami cukrot tartalmaz, ezek ugyanis elveszik a helyet a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó táplálékok elől.

Légy óvatos a liszttartalmú élelmiszerekkel is, különösen azokkal, amelyekkel az egészségesnek egyébként sem nevezhető fehér lisztből készültek. Ha a gyerek túl korán, illetve túl nagy mennyiségben kap ilyeneket, lisztérzékennyé válhat. Ez az állapot pedig a vas felszívódási zavara miatt elősegítheti a vérszegénység kialakulását.

A negatív csúcsot a cukrot és a fehér lisztet egyaránt tartalmazó sütemények jelentik.

A gyümölcsök fogyasztása kifejezetten javasolt, hiszen a bennük lévő C-vitamin elősegíti a vas felszívódását - ám ez csak a hőkezeletlen gyümölcsökre igaz. A befőttek vitamintartalma sajnos nagyrészt elvész, mire az asztalra kerülnek. Cukor viszont annál több van bennük.

Mindez sajnos igaz a lekvárokra, dzsemekre is.

Ahogy a bolti gyümölcslevek sem feltétlenül bővelkednek gyümölcsben, viszont cukrot jellemzően tartalmaznak. Megoldás a 100%-os verzió, illetve a házi facsarás.

Bár nem étel, sok gyerek kap rendszeresen teát, pedig az abban lévő tannin vegyület meggátolja, hogy a szervezetbe került vas felszívódjon, ez pedig hosszú távon vérszegénység kialakulásához vezethet. Részesítsd előnyben a gyümölcsteákat.

Vaspótlásra nem igazán alkalmas a tehén gyümölcse, mivel viszonylag keveset tartalmaz ebből a nyomelemből, és az sem hasznosul maradéktalanul a szervezetben - mértéktelen fogyasztása pedig számos szakember szerint inkább ront, mint javít a helyzeten.

A mennyiségi korlátozást érdemes kiterjeszteni a tejtermékekre is, például a sajtokra...
10 étel, ami felborítja a sav-bázis egyensúlyt
A kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás legfontosabb feltétele többe k között az egészséges máj-, vese- és tüdőműködés, hiszen az anyagcsere-végtermékek ezeken a szerveken keresztül távoznak. Ennek az állapotnak a kialakulását és fenntartását nagymértékben hátráltatja a fehérje-, zsír- és szénhidrát gazdag étrend, ami nem tartalmaz kellő mennyiségű bázisos ásványi sót. Tudd meg, mely ételek tolják egy leginkább savas irányba a szervezet pH-értékét!
Képeken 10 étel, ami felborítja a sav-bázis egyensúlyt
Nézegess képeket!
Elolvasom