Így lehet egészséges nagyszülő-unoka kapcsolatot kiépíteni - Íratlan szabályok a családi harmóniáért

Harmonikusabb lehet a nagyszülő-unoka kötelék ettől a pár szabálytól.

Unoka és nagyszülő kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagyszülők és unokák közti kapcsolat semmihez nem hasonlítható kötelék. Ahogy a generációk tagjai átadják egymásnak a tudást - igen, sokszor a gyerekek is tudnak újat mutatni a nagyinak -, nagyon lényeges nemcsak a gyerek, hanem a közös fejlődés érdekében is.

Azonban a kicsi nap nap után kapja szüleitől a visszacsatolásokat, melyek alakítják, befolyásolják viselkedését, míg az esetek többségében nagyszüleikkel csak hetente vagy akár havonta, kéthavonta találkoznak. Előfordulhat, hogy a nagyszülők ebben a szűk intervallumban átveszik a stafétabotot, és amit a szülők nem engedtek, azt megengedik, vagy épp fordítva, ami komoly konfliktusokhoz vezethet.

Kompromisszum a családban

Minden családi körnek megvannak a maguk szabályai, amiket nemcsak a szülők és nagyszülők között érdemes tisztázni, hanem a gyereknek is el kell ezeket mondani. A párkapcsolati szakértők szerint nem szabad hagyni, hogy a felnőttek problémáit a gyerek egyedül oldja meg, vagy hogy azt érezze, ez az ő feladata.

nagyszülő konfliktus
Fotó: JackF / Getty Images Hungary

Kompromisszumra kell jutni a különböző elfogadott és nem elfogadott viselkedésmintákkal, illetve az időbeosztással kapcsolatban. Ezek után pedig már a kicsinek is egyértelműen kommunikálható, mikor hogyan viselkedjen, illetve könnyebb megértetni vele, miért kell nagyszüleinél például korábban ágyba bújni.

Programok a nagyszülőkkel

Jó ötlet éreztetni a gyerekkel, hogy egy különleges esemény történik minden alkalommal, amikor a nagymamát és nagypapát látogatja meg, így azt is hamarabb elfogadja, hogy a nagyi titkos édességkészletéből csak és kizárólag ilyenkor kaphat, vagy csak náluk megengedett az esti mesenézés. Nincs azzal semmi baj, ha kialakul egyfajta cinkostársi kapcsolat közöttük. Menjenek el hetente vagy havonta kirándulni, közösen sétálni a városba, esetleg fagyizzanak, sütizzenek. Fontos, hogy a nagyszülő sokat meséljen az életéről, ismerje meg a gyerek a régi világot az ő élményein keresztül. Természetesen otthon is lehet közös programokat kialakítani: együtt főzni vagy kertészkedni mindig felemelő érzés, ráadásul az idősebb családtagoknak is jól jön a segítő kéz. Nem beszélve arról, hogy közben a gyerek is alaposan lefárad.

Tisztelet és önfeledt beszélgetések

A találkozások során nem árt figyelembe venni, hogy minden alkalommal az idősebb családtagok életterébe lépünk be, akiknek külön szabályrendszerük, más életritmusuk van. Nem árt világossá tenni szüleink vagy párunk szülei felé az általunk használt módszereket - például kritikus esetekben sem megengedett a náspángolás, hiába volt a régi időkben néhol bevett nevelési módszer.

A gyerek elengedheti magát, de tisztelje nagyszüleit - igaz, most már nem magázódunk, de akár azt is el lehet mondani a gyereknek, hogy hajdanán nem szabadott tegezni a nagyit, nagyapót. Fontos, hogy a gyerek a családi szennyest ne teregesse ki nagyszüleinek, mivel az félreértéseket és problémákat szülhet. Ugyanez igaz a szülőkre is - nem szabad a nagyszülőkről negatív véleményt nyilvánítani a kicsi előtt, hiszen ők még nem tudnak mérlegelni, és mindent elhisznek a szülőknek. Nagyon nagy felelősséggel tartozik a szülő arra vonatkozóan, mikor miről beszél a gyerek előtt.

Nagyszülők szurkálódó mondatai

Nagyszülőként vannak olyan mondatok, amik mint egy éles nyílvessző fúródnak az ember szívébe, ezeket érdemes kerülni.

  • A "bezzeg az én időmben..." kezdetű mondatok.
  • "Ti is felnőttetek, pedig mi neveltünk fel."
  • "Hogy néz ki ez a gyerek? Csupa csont és bőr..." vagy: "Rongyos rajta a pulcsi!"
  • Ha rosszat vagy csúnyát mond a gyerek: "kitől tanultad ezt?"
  • Hazugnak tüntetni fel a gyereket: "szerintem nem így volt, és múltkor te sem ezt mondtad!"

Nagyszülőként is el kell fogadni, a gyerekek immáron szülők, felnőttek és döntésképesek. Nem baj, ha felmerülnek kérdések, a tapasztalatot finoman át lehet adni segítő tanácsokkal, de ha azt elutasítják, nem úgy csinálják, nem szabad megbántódni, erőltetni, újra és újra elmondani. A nagyszülők építő jellegű kritikákat megfogalmazhatnak anyának és apának is, azonban a gyeplő mindig az ő kezükben van.

nagyszülő konfliktus 2
Fotó: Caroline Schiff / Getty Images Hungary

Némely nagyszülő hajlamos átlépni ezt az egyébként láthatatlan határt, és unokáik iránti szeretetüktől vezérelve már-már a szerepeket és a felelősséget is legszívesebben átvennék. Ezzel akaratlanul is bírálhatják gyerekük vagy menyük, vejük nevelési módszerét, ami akár törést is okozhat a családi kapcsolatban. Ilyen esetekben soha nem késő bocsánatot kérni.

A családi békét és szeretetet éppúgy megérzik a gyerekek, mint a vibráló, konfliktusokkal telített hangulatot. A jó nagyszülő-gyerek kapcsolat leglényegesebb pontja, hogy mindig tartsák tiszteletben a határaikat, ne tolakodjanak unokájuk, gyerekük életébe.

Megható képeken a nagyszülők és unokák első találkozásai

Néhány család úgy döntött, lencsevégre kapja ezeket az érzelmektől túláradó pillanatokat, és vagy egy családtag, vagy egy profi fotós segítségével örökítették meg a gyönyörű perceket.

Ilyen gyönyörű, amikor egy nagyszülő először látja újszülött unokáját: megható képeket mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük