Miért kékesszürke minden újszülött szeme? Ez a tudományos magyarázat
Eleinte minden baba szeme kékesszürke. De mi lehet az univerzum titkait ismerő szemszín hátterében?

baba-fotozas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy újszülött baba először pislog az édesanyjára, a szeme színe még alig megállapítható. Néhány naposan azonban a legtöbb szülő már láthatja a - szinte csak babákra jellemző - mindent tudó, kékesszürke árnyalatot.

Ez az az univerzum titkait ismerő szín, amivel csaknem minden ember átlépi a létezés kapuját. És hogy miért ilyen egyforma még a kezdetekkor a babák írisze, arra konkrét tudományos magyarázat is van.

Minden újszülött szeme kékesszürke

A szem íriszében lévő színtermelő sejteket fénynek kell kitenni ahhoz, hogy aktiválódjanak. Mivel az anyaméh fény szempontjából egészen ingerszegény környezetet nyújt, így születéskor szinte minden babának egyforma színű a szeme, és általában hat hónapig vagy egy évig is eltart, míg a gyermek szemszíne stabilizálódik.

A hajszínhez hasonlóan a szemszín kialakulásért is a melanociták felelnek. De nem a színtermelő sejtek által kiválasztott pigmentek színe határozza meg az első 6-12 hónapban bekövetkező változást - mivel nincsenek kék, zöld vagy mogyoróbarna színű pigmentek az emberi szemben. A szivárványhártyán egyedül barna színű pigment - más néven melanin - tud lerakódni, melynek mennyisége határozza meg végül a baba szeme színét.

Ha a melanociták csak egy kevés melanint választanak ki, a baba szeme kék lesz, ha egy kicsivel többet, zöld vagy mogyoróbarna lesz, ha pedig sok melanin rakódik le a szivárványhártyán, a 6-12 hónapos baba szemszíne lassan barnára vált.

Domináns-recesszív öröklésmenet

Természetesen a babák szeme színe nem attól függ, hogy mennyi fény éri őket életük első hónapjaiban. A melanociták termelése és a kialakuló színárnyalat alapvetően a domináns-recesszív öröklésmenet szabályai szerint történik. Igen, ez az a kifejezés, mellyel valószínűleg először a 8. osztályos biológiaórán találkoztál, amikor a mendeli genetika alapjait tanultátok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy tulajdonságot a genetikában két gén - egy génpár vagy allél - határoz meg. Ha a gyermek mindkét szülőtől ugyanazt a tulajdonságot - mindkét szülőtől kék vagy mindkét szülőtől barna szemszínt - örökítő allélt kapott, akkor homozigótáról beszélünk. Amennyiben azonban a szemszín vonatkozásában a gyermek heterozigóta - vagyis különböző alléleket örökölt -, úgy a domináns-recesszív öröklésmenet szabályai érvényesülnek. A barna színt örökítő allél domináns a recesszív kék színt örökítő alléllel szemben. Ha tehát a gyermek az egyik szülőtől barna, a másik szülőtől kék szemszínt átörökítő allélt kapott, akkor a szeme színe barna lesz.

Ha mindkét szülő barna szemű, nagy az esély rá, hogy a babának barna szeme lesz, mivel a barna allél a domináns. Ha azonban a család mindkét oldalán vannak kék szemű felmenők, akkor nem lehetetlen, hogy két barna szemszínű szülőnek kék szemű gyermeke szülessen. Két kék szemű szülő esetén nagyon nagy - de nem 100%-os - valószínűséggel a baba is kék szemű lesz. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz arról, hogyan számítható ki, milyen színű lesz a baba szeme.

Íriszfotózás

Az emberi szem lenyűgöző! Egészen közelről pedig így néz ki! És még medált is készítenek belőle.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük