Mitől függ, milyen színű lesz a baba szeme és haja? Csodálatosan működnek a gének
Az, hogy egy kisbabának milyen lesz a szem- és hajszíne, a gének variációjától függ.

GettyImages-1070025864
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leendő szülőket izgalommal tölti el minden, ami a pocakban növekedő kisbabájukkal kapcsolatos. Elindul a találgatás: kisfiú vagy kislány lesz-e, milyen nevet válasszanak neki, és vajon melyik szülőre hasonlít majd jobban, milyen lesz a szeme vagy a haja színe? 

A csecsemők kékes szemszínnel jönnek a világra, így a szülőknek még jó pár hónapig, nagyjából fél évig türelemmel kell lenniük, mire kiderül, kinek a szemszínét örökölte. 

Barnából és zöldből kék?

- Az én férjemnek őzikebarna a szeme, és sűrű, sötétbarna a haja, az én szemem zöldesbarna, a hajam gesztenyebarna, mégis a kisfiunk kék szemű és piszkosszőke hajú lett - mondja kolléganőnk, aki szerint apai nagyapjától örökölhette a kicsi a szemszínt, hiszen a családban senki másnak nem volt kék szeme.

GettyImages-186768394

- Mindig azt hittük, hogy a barna szín felüldominál mindent. Az én szemem kékesszürke, a férjemé barna, a két nagyobb fiunknak kék, a legkisebbnek barna lett a szeme. Ez is azt mutatja, milyen csodálatosak a gének - mondja Anett.

Így alakul ki, milyen lesz a szemszín

A szem szivárványhártyájában lévő melanin mennyisége határozza meg, hogy a szemek milyen színűek lesznek, de ez a pigment felel egyébként a haj- és bőrszínért is. Mivel a barna szemszínben található a legtöbb melanin, míg a kékben a legkevesebb, ezért általában a barna szín az, ami dominál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emberi szervezetben 23 pár, azaz összesen 46 kromoszóma van - az egyik 23-at az apa, a másik 23-at az anya adja. A kromoszómában vannak a gének, azaz az örökítőanyagok, de minden egyes génnek vannak különböző variációi, ezeket alléloknak nevezik. Tehát az, hogy egy kisbabának milyen lesz a szem- és hajszíne, az a gének variációjától függ, ezek egy ponton mutathatnak egyezést, de akár eltérést is. Ha, mondjuk, mindkét szülőnek barna a szeme, de egyik vagy másik, vagy mindkét szülő hordozza a felmenőik révén a kék szemszínért felelős recesszív gént, valóban lehetséges, hogy a gyermek kék szemű lesz annak ellenére, hogy mindketten barnák.

A szemszín a következőképpen alakulhat:

AA - domináns allél + domináns allél - barna szemű ember,

Aa - domináns allél + recesszív allél - barna szemű ember,

aa - recesszív allél + recesszív allél - kék szemű ember.

GettyImages-512102757

Ugyanez igaz a hajszínre is: ha mindkét szülő barna, de mindketten hordozzák a szőke hajszínért felelő recesszív gént, a születendő gyermek hajszíne is lehet szőke. 

Így alakul ki, milyen lesz a hajszín 

A haj színéért egyébként a génekben kódolt két pigmenttípus, az eumelanin és a feomelanin felel. Míg előbbi a barna és fekete hajszínért felelős, és meghatározza, mennyire lesz sötét a születendő baba haja, addig utóbbitól vöröses árnyalatú lesz a haj. Ha ezek a színek hiányoznak, akkor egészen világos lesz. Keverékszínek is létrejönnek, mint a brünett, a vörösesszőke vagy a vörösesbarna, ezek leginkább akkor, ha az egyik szülő vörös, a másik pedig barna. A barna dominánsabb a szőkénél, a szőke pedig a vörös felett dominálhat.

Szépen csengő keresztnevek: több gyereknek adhatnák

Vannak, akik arra is figyelmet fordítanak, hogy ne szaladgáljon három ugyanolyan nevű gyerek az oviban, vagyis ne legyen elcsépelt a név, amit a gyerek kap. Ebben segítünk most nyolc fiú- és nyolc lánynévvel, melyek, bár szépen csengőek, nem gyakoriak: ezek közül is érdemes válogatni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük