Boszorkány hozza harisnyába az ajándékot: január elején így ünnepelnek Olaszországban
Olaszországban létezik egy nagyon kedves és egyedi hagyomány, amit imádnak a gyerekek.

GettyImages-615074394
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A La Befana, olaszul ’boszorkány’, egy érdekes hagyomány elnevezése, amelyet a 13. század óta tartanak az olasz családok. Minden évben január 6-án, vízkereszt napján kerül sor az ünnepségre.

Vízkereszt előestéjén a családok vörös harisnyát akasztanak ki, és kézzel írt jegyzeteket, ételt és bort hagynak a boszorkány számára. Az éjszaka folyamán La Befana Olaszország-szerte repül varázsseprűjén, megtöltve a jól nevelt gyerekek harisnyáit édességgel, játékokkal és egyéb finomságokkal.

Boszorkányos hagyomány Olaszországban

Reggelente a gyerekek arra ébrednek, hogy harisnyájukat megtöltötte a boszorkány ajándékaival, majd vízkeresztet ünnepelnek énekléssel, tánccal, lakomával és egyéb vidám tevékenységekkel.

GettyImages-1353823254
Fotó: nambitomo / Getty Images Hungary

A vízkereszt Olaszországban nemzeti ünnep, a közhivatalok zárva tartanak, és e nap a karácsonyi szezon hivatalos végét jelenti. A La Befana a vízkereszt folklórváltozata. A bibliai hagyomány szerint karácsony 12. napján a három bölcs megérkezik Betlehembe, és ajándékot visz a kis Jézusnak.

A népszerű mesebeli változatban a történet úgy szól, hogy a bölcsek meghívtak egy boszorkányt, hogy csatlakozzon hozzájuk, és hogy ajándékokat vigyen a kis Jézusnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezdetben visszautasította, mert túlságosan el volt foglalva a házimunkával, de aztán megpróbálta teljesíteni a kihívást. Mivel nem találta Jézust, a jószívű Befana más gyerekeknek adta a játékokat.

Bár a Mikulás modern hagyománya visszaszorította, a La Befanát továbbra is imádják az olasz gyerekek. Azok a gyerekek, akik jók voltak, általában édességet kapnak, míg azok, akik rosszul viselkedtek, széndarabokat kapnak, ami manapság lehet fekete cukorka is.

Az ajándékok letétbe helyezése után a vén boszorkány köztudottan felsöpri a házat, mielőtt újra felpattanna a seprűjére. A folklórhagyomány valószínűleg ősi pogány rituálékból nőtt ki.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük