5 alapvető illemszabály, amit ismerned kell, ha szilveszteri buliba vagy hivatalos: sokan nem tartják be

Ezekre figyelj azon túl, hogy igyekszel mértéket tartani az alkoholfogyasztásban.

szilveszteri-buli-pezsgo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár ma már itthon is több tízezren töltik szállodában az év utolsó napját, valószínűleg a házibuli a legkedveltebb program szilveszteréjjel.

Szívesen köszöntjük az új évet barátainkkal, ám ahhoz, hogy ne csak mi, hanem a házigazda is jól érezze magát, néhány íratlan illemszabályt be kell tartani. 

A szilveszteri házibulik etikettje

Ne vigyél hívatlan vendéget egyeztetés nélkül!

Úgy gondolod, lesztek vagy harmincan, és nem számít, ha nem egyedül mész a szilveszteri buliba, hanem viszel magaddal valakit? Ha mindenki így áll hozzá, hatvan lesz a létszám. Ennek elkerülése érdekében mindenképp egyeztesd a házigazdával, ha másodmagaddal érkezel - már csak azért is, mert illetlenség szó nélkül odavinni még valakit, ha csak téged hívtak, és egyedül számítanak rád.

Illik italt vinni akkor is, ha nem kérték

Hogy sok alkohol fogy majd, az egy szilveszteri bulit illetően viszonylag könnyen kiszámítható. Ezért - és mert ez alapvető gesztus - semmiképp ne állíts be üres kézzel! Egy üveg bor, pezsgő vagy pár üveg sör akkor is legyen nálad, ha nem kérték, amit érkezéskor átnyújthatsz a házigazdának. A legjobb, ha legalább annak fejében viszel italt, amennyit várhatóan elfogyasztasz az összejövetelen.

Mi legyen a cipővel?

Ha házibuliba mész valaki otthonába, érkezéskor kérdezd meg, hogy levedd-e a cipődet. Ne hagyd magadon kérdés nélkül az utcai lábbelit, hiszen nem illik végigmenni vele a lakáson, de ne is vedd le csak úgy. Elképzelhető, hogy a házigazda a kérdésre azt mondja majd, hogy maradj cipőben, de az is előfordulhat, hogy mindenki számára papuccsal készült, hogy ne zokniban mászkáljon a társaság. A lényeg, hogy a kívánsága szerint cselekedj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vedd észre, amikor ideje távozni!

Bár kamaszkorban megesik, hogy a házigazda elsőként dől ki és, ha nem figyelnek rá, a gardróbban köszönti az éjfélt, úgy 25 éves kortól felfelé az ilyesmi mind kínosabbá válik. Ha a házigazda éjfél után láthatóan fáradt, nagyokat ásít, ne várd meg, hogy felkérjenek vagy szóban is célozgassanak a távozásra, illik önként elbúcsúzni.

Távozás előtt ajánld fel a segítségedet!

Egy házibuli mindig felfordulással jár. Ez a szilveszteri mulatságra különösen igaz, hiszen ilyenkor az egész társaság ünnepi hangulatban van, csaknem mindenki fogyaszt alkoholt. Tehát mielőtt hazaindulsz a buliból, illik felajánlani a segítségedet. Néhány pohár és tányér összegyűjtése, elmosogatása nem kerül sok energiában, és a házigazdára ennyivel is kevesebbet feladat hárul.

Szilveszteri babonák

Olyan hiedelmeket gyűjtöttük össze, amelyek nem épültek be a köztudatba olyan mértékben, mint a lencseevés vagy a takarítási tilalom, mégis érdemes figyelmet szentelni nekik.

Ezt is szeretjük