5 szórakoztató elfoglaltság gyerekeknek, ami sokáig leköti őket: a szülők is nyugalomban lesznek
Ha egy kis nyugalmat szeretnétek, a gyerekek pedig unatkoznak, vessétek be ezeket a játékokat.

GettyImages-1257378342
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatalmas élmény kisgyerekként átélni először az újévi ünnepséget, a nagy nyüzsgés, a tűzijáték minden gyerkőcöt felvillanyoz. De a délutáni órákban nem mindig egyszerű megtalálni azt az elfoglaltságot, ami nemcsak leköti a gyereket, hanem szórakoztatja is.

Némely ötletes időkitöltő játékkal a szülők is hasonlóképpen élvezhetik a várakozás idejét a gyerekekkel, az alább látható listából biztos megtaláljátok a legmegfelelőbbet - de akár többet is kipróbálhattok.

Ünnepi sógyurmázás 

A sógyurma talán a legegyszerűbb kreatív játék, aminek alapanyagai szinte minden konyhában megtalálhatók. Mindössze két bögre lisztre és egy bögre sóra lesz szükség, amihez nagyjából háromnegyed bögrényi vizet kell adni. Amikor összegyurmáztad az elegyet pogácsatészta keménységűre, az így kapott masszából szinte bármit készíthettek - az ünnepek alatt miért is ne lehetne cuki szerencsemalacot vagy lóherét formálni belőle?

GettyImages-1257724782

Tedd be a kész alkotásokat 120 fokosra előmelegített sütőbe, amiben két óra alatt megszilárdulnak. A gyerekek nagyon fogják élvezni a kreatív játékot, két évnél idősebbeknek ajánlott, de a sütési folyamatot leszámítva a gyurmázással négy-öt éves kortól egyedül is elszórakozhatnak.

Krumplinyomda

A krumplinyomdához csak egy-két krumplira van szükség, attól függően, mennyi nyomdát szeretnél készíteni. Vágd ketté a burgonyát, majd a közepébe szúrj egy sütikiszúrót. Ahol véget ér a fémes része, ott vágd el a krumplit, és húzd le a szeletet - ennek a közepén is ott fog díszelegni a minta, akár ezt is felhasználhatjátok később.

GettyImages-509738514

Ezután húzd ki a sütikiszúró formát is, és már a kezedben is tartod a krumplinyomdát. Add oda a kicsiknek, akik temperafestékkel vagy akvarellel kifesthetik, és ezzel lenyomatokat készíthetnek üres papírra, szintén akár már kétéves kortól játszható játék, órákra leköti a kicsiket.

Festés celluxra

Nem igényel sok kézügyességet, hogy látványos festményeket készítsetek közösen a gyerekkel. Cellux segítségével készítsd el a kívánt mintát, ami lehet akár egy helyes csillag, de valamilyen nonfiguratív alakzat is remekül mutat.

GettyImages-1311633890

Ehhez legalább hat csík celluxszal ragassz le akvarell-lapokat átlósan, keresztbe vagy párhuzamosan, ahogy jobban tetszik, és add oda a kicsinek, hogy a körülötte lévő, szabadon hagyott részeket kifesthesse. Amikor elkészült, óvatosan húzd le a celluxot. Ha nem szeretnél akvarellpapírt venni, akkor sima papírra is ragaszthatsz festő ragasztószalaggal mintákat, ezek is egyszerűen lejönnek. Nagyjából hároméves kortól már lehet ilyet játszani, garantáltan sokáig elbíbelődnek vele.

Sóval festett tűzijáték

Mindenki várja az éjfélkor felvillanó színpompás tűzijátékok, de gondoltad volna, hogy akár otthon is készíthettek sóból saját gyártású tűzijátékokat papírra? Folyékony ragasztóval húzz pár  csíkot egy vastagabb papírra, majd hintsétek be sóval a ragacsot, utána rázzátok le a felesleget róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezután vízbe csepegtess festéket, hogy megszínezze, és ebbe mártsátok az ecseteiteket, és kezdődhet a varázslat: a só magába fogja szívni a vizet, így elég csak hozzáérinteni a tűzijáték nyúlványaihoz, hogy egy csapásra a megfelelő színűvé változzanak. Szülői felügyelet mellet akár igazán kicsik is szórakozhatnak vele, már két-három éves korban is, hatéves kortól akár egyedül is játszhatják.

Újévi visszaszámoló óra

Papírtányérból, ragasztóból saját gyártású újévi órát is gyárthattok. Színes papírból vágjátok ki az óra számait, ezt helyezzétek fel a papírtányérra, azaz a „számlapra”, majd egy félbevágott parafa dugót rögzítsetek a közepére. Amikor megszilárdult, az óra mutatóit, amik lehetnek két egyszerű fekete kartonból készült hosszúkás téglalapok, vagy akár fekete nyilak is, gombostűvel tűzd fel a dugóra. Egyre kevesebb gyerek tudja leolvasni az analóg órát, de ezzel játékosan megtaníthatod neki az időt is, miközben várjátok az éjfélt. Hét-nyolc éves korban kitűnő játék, ekkor már tompa végű ollóval egyedül is kivághatják a számokat és ragaszthatnak is.

GettyImages-1315475099

Visszaszámolás előbb a gyerekkel

Ha már a visszaszámolásnál tartunk, nem minden szülő szeretné, hogy a gyereke éjfélig fennmaradjon, de az élményből sem zárnák ki. Számukra létrehoztak olyan felületeket, ahol több órával a tényleges újév előtt „átléphettek” a gyerekkel a 2022-es évbe. A Netflixen elérhető korai visszaszámolás, de akár a YouTube-on is található olyan videó, ahol a visszaszámolást követni lehet. Boldog új évet mindenkinek!

Hihetetlen, de ezek a játék konyhák kartondobozból készültek

Szuper kis játék konyhákat mutatunk, amiket fillérekből elkészíthettek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük