Mikor érdemes az új partnert bemutatni a gyereknek? A pszichológus tanácsa

Eddig érdemes várni az új partner bemutatásával a pszichológus szerint.

GettyImages-602320534
beauty and style
Top olvasott cikkek

A KSH adatai szerint nagyjából az 1970-es évek óta csökken a házasságkötések száma hazánkban. A mélypont 2010-ben következett be: ebben az évben mintegy 35 ezer pár mondta ki az igent, és csaknem 24 ezer házaspár el is vált egymástól. Ugyanakkor rengeteg gyerek születik olyan családba, ahol az apa és az anya nem kötött házasságot.

Bár az elmúlt tíz évben némi javulást mutatnak a statisztikák, ám a válások száma még a legutóbbi, 2021-es adatok szerint is több mint 18 ezer volt, és emellé jön a papír nélküli kapcsolatok felbomlása. Ez pedig megteremti a mozaikcsaládok kialakulásának lehetőségét, melyhez nem kevés türelem és kompromisszum szükséges.

Mikor érdemes az új partnert bemutatni a gyereknek?

Ahogy a szétvált szülők életébe betoppan az új szerelem, idővel felmerül a kérdés: mikor is kellene bemutatni őt a gyereknek? Természetesen nem jó elkapkodni, de sokan tanácstalanok azzal kapcsolatban, meddig várjanak. Dr. Ann Gold Buscho klinikai szakpszichológus - akinek fő szakterülete a válás, illetve a válás utáni újrakezdés - szerint általánosságban a 9-12 hónapos szabályt érdemes alkalmazni. Vagyis egy friss kapcsolatban ennyi időnek kell eltelnie az ismerkedéssel és a kapcsolat elmélyítésével, mielőtt a szülő bemutatná új párját a gyerekeinek.

Ennyi idő alatt ugyanis nagyon sok friss kapcsolatról bebizonyosodik, hogy nem lesz hosszú távú - ebben az esetben pedig nyilván kár bemutatni a partnert a gyerekeknek, hiszen felesleges frusztráció, esetleg újabb csalódás érheti őket. Egyes szülők számára hosszúnak tűnhet a háromegyed-egy év, dr. Ann Gold Buscho szerint mégis érdemes ennyit várni a bemutatással.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek többsége még jóval a szakítás után is abban reménykedik, hogy a szüleik újra összejönnek - akkor is, ha tudják, hogy nem volt harmonikus a kapcsolatuk. Évekbe telhet, míg elfogadják, hogy szüleik boldogabbak az új párjukkal.

Sokan panaszkodnak arra is, hogy a válás óta még kevesebb a szabadidejük, így nehezen tudják összeegyeztetni, hogy a gyermekeikkel és az új párjukkal is tudjanak külön időt tölteni.

- Érdemes emlékeztetni magunkat, hogy nem a gyerekek választották a válást. Mivel valószínűleg kevesebbet látják a szüleiket, mint a házasság vége előtt, az együtt töltött idő felértékelődik számukra. Épp ezért nagyon fontos, hogy a szülő ilyenkor a gyermekeire összpontosítson anélkül, hogy egy új partner elterelné a figyelmét - javasolja dr. Ann Gold Buscho.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így mutasd be az új párodat a gyereknek

Ha úgy tűnik, hogy az új kapcsolat kiállja az idő próbáját, bemutathatod egymásnak az érintett feleket. Először mindenképp egy semleges helyen - például játszótéren vagy cukrászdában - érdemes megejteni a rövid találkát. Természetesen fontos, hogy ezt megelőzően beszélj a gyermekeddel és a volt pároddal is - ne a gyerkőctől értesüljön a szándékodról.

A következő találkozó esetében még mindig ajánlott a semleges helyszín választása, majd esetleg harmadik alkalommal jöhet szóba egy otthoni közös program. Az apró lépésekben történő haladás a továbbiakban is lényeges. Az első együtt töltött éjszakára jó, ha csak egy-két hónappal ezután kerül sor. Nagyon fontos, hogy mindeközben figyeld a gyermeked reakcióit, és beszélgessetek arról, hogyan éli meg a helyzetet.

Érdemes a gyerek miatt együtt maradni?

Sokan a gyerekek miatt maradnak együtt, pedig már a hátuk közepére sem kívánják a másikat. Azonban nem biztos, hogy pont ez a legjobb a gyerek számára, sőt.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük