Toxémia, fertőzés, vérzés

Az ikerterhesség 3 gyakori veszélye

A tárnoki kismama tragédiája az egész országot megrázta. Tudd meg, mit tehetsz a megelőzés érdekében.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dupla öröm megtudni, hogy nem egy, hanem mindjárt két kis manó növekszik a szíved alatt. Tény viszont, hogy ez esetben gyakoribbak a komplikációk, mivel az ikerterhesség fokozottan veszi igénybe az anyai szervezetet, miközben a koraszülés kockázata is nő.

Ezt a tényt támasztja alá a nemrégiben történt tragédia is - a boncolás eredménye szerint a petefészektömlő repedéséből következő, hasüreg felé történt elvérzés okozta a 33 éves tárnoki kismama halálát, és két koraszülött ikerbabáját sem sikerült megmenteni. Tudd meg, melyek az ikerterhesség leggyakoribb veszélyei, és mit tehetsz a megelőzés érdekében.

Toxémia

A toxémia, vagy más szóval preeclampsia valójában egy tünetegyüttest fed, amely a magas vérnyomást és a fehérjevizelést egyaránt magában foglalja, a kórképet pedig vizenyősödés egészítheti ki. Szövődményei közé tartozik az agyi érbetegség, veseelégtelenség, súlyosabb esetben görcsroham.

Egyelőre a szakemberek számára sem világos, mi okozza a toxémiát - a feltételezések szerint kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos immunológiai és genetikai tényezők.

Annyi azonban bizonyos, hogy ikerterhesség esetén fokozottan kell számítani a jelentkezésére, különösen, ha a kismamának már a fogantatás előtt is magas volt a vérnyomása, cukorbetegségben szenvedett, illetve a családjában, rokonságában már előfordult toxémia. A hajlamosító tényezők közé sorolandó még a 20 év alatti és 40 év feletti életkor, valamint a túlsúly is.

Enyhe esetben többnyire elegendő az ágynyugalom és szoros megfigyelés, a tünetek felerősödésekor viszont az édesanyának be kell feküdnie a kórházba, ahol vérnyomáscsökkentőt kap, illetve szorosan megfigyelik őt és a babát.

Tünetei

A toxémia enyhébb formájában csak a vérnyomás emelkedik meg, amit fejfájás, szédülés, zsibbadás kísérhet. Súlyosabb esetben az anyuka testén vizenyősödés is megfigyelhető, amely hirtelen jelentkezik és gyorsan terjed. Ez utóbbi tünet, bár a test felületén hirtelen jelentkezik és gyorsan terjed, valójában hosszabb idő alatt, eleinte csak a belső szervekben alakul ki.

Így előzd meg!

Ikerterhesség esetén az orvos gyakrabban ellenőrzi a vérnyomást és a vizelet fehérjetartalmát. Emellett érdemes rendszeresen mérned a súlyodat, így ugyanis még a kezdeti stádiumban fény derülhet a vizenyősödésre. Az orvos beleegyezésével sóban szegény, vitaminokban gazdag diétát is követhetsz - a folyadékbevitel csökkentésére általában nincs szükség, de a biztonság kedvéért ezt a kérdést is vitasd meg szakemberrel.

Húgyúti fertőzések

Ikerterhességnél a húgyúti fertőzések veszélye is nagyobb. Az egyre növekvő méh nyomást fejt ki a hasüregben lévő erekre és a húgyvezetékre, így a vizelet nem áramolhat akadálytalanul a húgyhólyagba. Emellett a progeszteron ernyedtté teszi a húgyvezeték és hólyag izomzatát.

A fenti tényezők együttesen kisebb-nagyobb mértékű pangást okoznak - a visszamaradt vizelet pedig kiváló táptalaja a különféle kórokozóknak, melyek hólyaghurut, esetleg vesemedence-gyulladás kialakulásához vezethetnek. Ezeket a fertőzéseket jellemzően antibiotikummal kezelik.

Tünetek

Húgyúti fertőzésre utalhat a sürgető vizelési inger, valamint a vizelés során jelentkező éles fájdalom és égető érzés. Előfordulhat, hogy a vizelési inger néhány percen belül visszatér. Gyanúra ad okot az is, ha csak kis mennyiségű vizelet választódik ki, amely nem teljesen tiszta, kellemetlen szagú, esetleg vér is keveredik bele. További panaszként derékfájás, hidegrázás, láz, hányinger és szédülés is jelentkezhet.

Így előzd meg!

A fertőzés veszélyét nagymértékben csökkenti a bőséges folyadékbevitel, melynek révén megtisztíthatod szervezetedet a baktériumoktól. Fontos az is, hogy minél gyakrabban és a vécén jól előrehajolva ürítsd a hólyagodat - így a lehető legkisebb mennyiségű vizelet marad vissza, amivel elejét veheted a kórokozók elszaporodásának. Néhány szakember áfonyalé fogyasztását is ajánlja, mivel ez savasabbá teszi a vizeletet.

Hogyan pelenkázd a babát?

Kezdő anyukaként van mit tanulnod - de hidd el, a baba gondozása nem ördöngösség. Videónk segítségével megtudhatod, hogyan pelenkázhatod gyorsan és egyszerűen a kicsit.

Vérzés

Az ikerterhességnél ugyancsak gyakrabban előforduló vérzésnek számos oka lehet, részben attól függően, hogy a várandósság első vagy második szakaszában jár-e az anyuka.

Az első időszakban sokszor csak ártalmatlan jelenségről van szó, ám a vérzés sajnos vetélés jele is lehet. Ez utóbbira utal, ha a kismama a menstruációs fájdalomnál intenzívebb alhasi görcsöket tapasztal, illetve a hüvelyből a vér mellett szövetdarabok is távoznak.

A várandósság második felében a vérzést egyebek mellett az elöl fekvő lepény, illetve a korai méhlepényleválás okozhatja - ez utóbbi könnyebben alakul ki a fent említett toxémia és a hasat érő mechanikus hatás esetén. A jelenség hátterében a burokban futó ér megrepedése is állhat, de az is lehet, hogy a vérzés a szülés megindulását jelzi. A tünetet előidézheti gyulladt méhnyak, méhszájseb, illetve húgyúti fertőzés is.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelés és megelőzés

Azt, hogy szükség van-e kezelésre, és ha igen, milyenre, kizárólag szakember döntheti el - a te dolgod mindössze annyi, hogy betartsd az utasításait. Ami pedig a megelőzést illeti, a legtöbb, amit tehetsz, hogy rendszeresen eljársz az ellenőrzésekre, és a körülményekhez képest igyekszel egészséges és kiegyensúlyozott életet élni.

Ezt is szeretjük