Miért megy tönkre annyi házasság a gyerek születése után? A pszichológus válaszol

A gyerek születése utáni időszak az egyik legzűrösebb korszak a pár életében.

GettyImages-1028900476
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kisbaba érkezése a családba hatalmas örömöt, ugyanakkor félelmet is válthat ki a leendő szülőkből. Gondolataik csak körülötte forognak, és már a megszületése előtt arról álmodoznak, milyen lesz őt ringatni, etetni, fürdetni. Mégis aggódnak, vajon egészséges lesz-e, vajon hogyan bírják majd a szülői lét nehézségeit, az éjszakázásokat, és hogyan szokják meg annak a gondolatát, hogy immár nem ketten, hanem hárman vannak.


A leendő szülők fejében az talán meg sem fordul, hogy a baba születése utáni hetek, hónapok nem csak a felhőtlen örömről szólnak majd. Mivel a gyerek születése utáni időszak az egyik legzűrösebb korszak a pár életében, sokszor megesik, hogy a baba igényei felülmúlják az egymás iránti igényeket, a pár pedig szépen, lassan eltávolodik egymástól.

Ezért megy tönkre annyi házasság a gyerek születése után

Anne Hollonds pszichológus, az Australian Institute of Family Studies - Ausztrál Családi Tanulmányok Intézetének - igazgatója szerint a babát váró párokat gyakran figyelmeztetik arra, hogy a baba érkezésével teljesen megváltozik az életük, hiszen új szerepet vesznek fel, a feleségből anya lesz, a férjből pedig apa, aki gyakran az első hetekben, hónapokban háttérbe szorul, mégis, kevés szó esik konkrétan arról, hogy kettejük kapcsolatát hogyan befolyásolja a baba érkezése.

GettyImages-178865965

Egy 2009-es tanulmányban a kutatók 218 párt vizsgáltak meg házasságuk első nyolc évében, és azt találták, hogy a szülővé válás jelentős hatással volt a házasságuk működésére, a negatív változások hirtelen jelentkeztek, és hosszasan ott is maradtak. A szakértő szerint az első gyermek születésekor a pár sokszor zavartnak érzi magát, a baba miatt az intimitást és a közelséget kevésbé könnyű megtalálni, az együttlétekből pedig kivész a spontaneitás, hiszen akkor bújnak össze, ha a kicsi is alszik.

Hollonds azt mondja, a gyermekvállalással járó érzelmi hullámvasút, a fáradtság és a kialvatlanság, a türelmetlenség felfedheti a pár olyan oldalát, amelyet addig nem ismertek, ez pedig lassan megváltoztatja a másikról kialakított idillikus képet is. Könnyen lehet, hogy a pár a baba érkezése előtt arról álmodott, hogy majd együtt fürdetik, és közösen kelnek fel hozzá, idővel mégis minden az édesanyára marad, aki neheztel azért a párjára, hogy nem veszi ki részét olyan mértékben a gyerek körüli teendőkből, amennyire egy apának kellene. A baba születése előtt általában egyenlő arányban oszlanak meg a felelősségek és feladatok a házaspárok között, de a születés után ez megváltozik, ez pedig sok sérelmet szülhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a problémákat a szőnyeg alá söprik, mert sem erejük, sem idejük ezzel foglalkozni, később még komolyabb problémaként jöhetnek elő egy veszekedés során.

Mi a megoldás?

A gyermek szimbolizálja a kettejük közötti kapcsolatot, jó esetben a szerelmük gyümölcsét. A szakértő szerint, ha a pár tisztában van már a baba tervezése alatt azzal, hogy nehéz lesz az elkövetkezendő időszak, a problémák felismerésével megtanulhatnak rugalmasak lenni, és segítséget kérni egymástól. Hollonds azt is kiemelte, ahogy egyre idősödik a baba, úgy lesz egyre könnyebb a házastársak élete, de ez függ a család körülményeitől és attól, mennyire tudják nyíltan megbeszélni egymással a problémákat.

GettyImages-486417825

A pszichológus azt javasolja, babát csak úgy érdemes vállalnia a párnak, ha kapcsolatuk már a babavállalás előtt is szilárd alapokon nyugszik, illetve hogy már az elején megvitatják a szülőség legfontosabb kérdéseit, például azt, hogyan dolgoznak majd össze szülőként, és lefektetik a szabályokat, kinek milyen feladat jut a gyermek körüli teendőkből, ugyanakkor a szakértő szerint ahhoz, hogy a pár túllendüljön a krízisen, rugalmasnak is kell lenniük. Azt javasolja, hogy a párok töltsenek sokkal több minőségi időt együtt, ilyenkor nem szégyen a nagyszülőktől segítséget kérni vagy bébiszittert fogadni, de minden esetben tudatosítsák azt, hogy a kapcsolatuk hihetetlenül fontos annak ellenére, hogy néha a teendők miatt a lista aljára kerül.

Megéri a gyerek miatt együtt maradni, vagy a válás a jobb megoldás?

Egyes konfliktusok megoldódnak, általában azért, mert mind a két fél próbál javítani a kapcsolaton. Azonban van az a pont, amikor a válás lehet az egyetlen megoldás.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük