A tökéletes bababútor titkai
Biztonság a babának
Egy anya mindenből a legtökéletesebbet szeretné nyújtani a gyermeke számára. De vajon valóban a legdrágább és a legmodernebb egyben a legjobb?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg az ember át nem éli, hogy egy pici, de igencsak gyorsan növő és kiszámíthatatlan - a legváratlanabb pillanatban pisilő-kakiló, ágyról leguruló, pelenkázó-matracról felpattanó, ágy alá bemászó - emberpalánta hogyan is „működik”, addig a megfelelő kérdéseket is nehéz megfogalmaznia.

Vásárláskor megvizsgálja, strapabíró és multifunkciós-e a termék, de nem valószínű, hogy tisztában van azzal, pontosan melyek is azok a funkciók, amelyekre szüksége lesz. Hogy ti ne ácsorogjatok tétován az üzletben, eláruljuk, melyek is azok a legfontosabb szempontok, ami alapján érdemes választanotok!

Kiságy vagy rácsos ágy?

Kiságy vásárlásánál a szoba méretén kívül vegyétek figyelembe azt is, hogy hogyan kell átrendezni a szobát a kis jövevény számára. Ha van külön gyerekszoba, bizonyára elfér a 70x140-es méretű is, akár pelenkázó-asztallal egybeépítve. Ám bármennyire praktikusnak tűnik a funkciók halmozása, fontos végiggondolnotok, hogy hol fogja tölteni ideje nagy részét az apróság. Ha a gyerekszobát alvásra szánjátok, macerás lesz mindig beszaladni a pelenkázás miatt, ha a kellékek a szülői hálóban vagy a nappaliban találhatóak. Átalakítható gyermekágyat akkor érdemes venni, ha igazán stabil, jó minőségű darabot találtok, annak ugyanis nincs értelme, hogy a borsos árú bútor nem hogy a kiskamasz-, de a négy-öt éves kort se érje meg.

Még egy érv a kisebb - 60x120 - és egyszerű - nem átalakítható - rácsos ágy mellett: ha több csemetét szeretnétek, hamarosan szükség lesz egy klasszikus kiságyra, ezért praktikus a meglévővel várni az új jövevényt, a nagyobbat pedig megajándékozni egy új, rács nélküli „felnőttes” darabbal.

A méret a lényeg

Fontos szempont a szoba mérete is. Hiába van viszonylag nagy hely, nem érdemes túl sok bútorral telerakni a helyiséget, amelyekbe belekapaszkodva kimászhat a gyerek. Ilyen helyzetben is jobb kisebbet venni, és inkább lecserélni egy leesés elleni védelemmel ellátott ágyra. Amennyire lehet, el kell pakolni a közelből a támasztéknak használható bútorokat is! Sőt, arra is érdemes gondolni, hogy az egybeépített pelenkázó-asztal nem telepíthető máshova, és a gyerekorvosok, valamint a védőnők beszámolói szerint az egyik leggyakoribb baleset éppen az erről való leesés.

A kivehető rács viszont nagyon praktikus megoldás lehet: azt a célt szolgálja, hogy a már mászni, sőt felállni tudó gyerkőc inkább a rácsokat kivéve másszon ki az ágyból, ne az átmászással próbálkozzon. Ha ilyet választotok, ne feledkezzetek meg arról, hogy a csemete attól a pillanattól kezdve, hogy egyszer kivette, bármikor - akár az éjszaka közepén - kiveheti újra, és nekiindulhat a lakás felfedezésének.

Pelenkázó-asztal, bölcső, szekrény

A pelenkázó kiválasztásának szempontja, hogy legyen rajta hely a pelenkázó-matracon kívül néhány feltétlenül szükséges apróságnak is, mint például a törlőkendőnek vagy a hintőpornak. A hosszabbító lap legyen leszerelhető, hogy később komóddá lehessen alakítani. Lehetőleg fiókos és polcos részek is legyenek benne, és nézzétek meg, hogy jó-e az elosztása, megfelelő-e a mélysége. Nem jó a sarok pelenkázó-asztal, mert a legtöbbnek kihasználhatatlan a belső része, mert túl mély.
A bölcső a rácsos ágyat nem váltja ki, hiszen csupán néhány hónapos koráig fér el benne a baba, ám addig nagyon jó szolgálatot tesz: kellemesen körülöleli, és bármikor, hátfájás és görnyedés nélkül ringatható benne a pici.
A szekrénynek pedig legyen sok, jól átlátható, könnyen tisztítható fiókos és polcos része, záródjon jól, és ne legyen túl magas.

Miben egyen a gyerek?

Az etetőszék beszerzésére legkésőbb hat hónapos kor környékén kell gondolni. Kikerülni nem lehet, hiszen az izgő-mozgó apróság ölben történő etetése nehézkes, hosszútávon pedig hátráltatja a gyerkőc önállósodását és a szülők nyugodt étkezését. Az első időszakban, főleg, ha a baba még nem ül stabilan, jó szolgálatot tesz az autósülés, ez ugyanis megtámasztja a hátát, kényelmes és biztonságos is. A huzatot persze ekkortól még gyakrabban kell tisztítani. Az etetőszékek kiképzése során többnyire biztonságosan ülni tudó gyerekekkel számolnak a gyártók, ezt vásárlásnál mindenképpen vegyétek figyelembe.

Átalakítható, általában fa etetőszék

Ezek a típusok nehezebbek, ám ez nem feltétlenül hátrány: nemcsak az édesanya, de a totyogó gyerkőc sem borítja fel könnyen. Esztétikailag sok ember számára vonzóbbak, mint a műanyag változatok, ráadásul stabilabbnak is tűnnek. Mivel átalakíthatóak, így egy későbbi gyerek-asztalkát és széket is meg lehet spórolni velük. Vásárláskor vizsgáljátok meg, hogy lekerekítettek-e a sarkai, rendelkezik-e biztonsági övvel, hevederrel - ebből legjobb az ötpontos -, csupán egymásba vannak-e illesztve az elemek, vagy csavarral, illetve más módon tökéletesen rögzítettek-e.

Ha fontos, hogy később játszóasztalkaként is felhasználható legyen, nézzétek meg szétszedve is. Mint asztal, általában jól használhatóak, ám a szék kevésbé előnyös, hiszen – az etetőszék-funkció miatt – karfája van, ami megakadályozza, hogy becsúsztathassátok az asztal alá az ülőrészt, és a gyerek közelebb hajolhasson az asztalon fekvő játék fölé, illetve zavarhatja a könnyed, lendületes mozgásban, forgolódásban.

Az összecsukható műanyag

Ennek a típusnak az előnye, hogy kis helyen tárolható, könnyű, mégis általában megfelelően stabil. Felborulni valamivel könnyebb velük, mint fa társukkal, de ha sikerül, a gyerkőc kevésbé sérül meg, mint a másiknál.

Legtöbben könnyű tisztántarthatósága, kedvezőbb ára és helytakarékossága miatt kedvelik. Vásárláskor vizsgáljátok meg a stabilitást, ellenőrizzétek, hogy a tálca levehető-e, így később a család legkisebb tagja is együtt ehet a többiekkel a közös asztalról.

Asztalra szerelhető típus

Ez általában egy olyan, fém-műanyag eszköz, amely rendkívül helytakarékos, és nagy segítséget jelent utazáskor, vendéglátóhelyeken is, nem csupán otthon. 13-15 kilogrammig bírja el a csemetét, ami éppen megfelelő, hiszen az ennél nagyobb súlyú már úgyis általában felnőtt-székre ül.

Jó, ha tudjátok!
A gyerekbútoroknak nem kell pasztellszínűeknek lenniük, még ha az babásabbnak is tűnik! A picik először az élénk színeket tudják jól elkülöníteni, jobban is tetszik nekik az ilyen ábra, figura és bútor. Persze ne legyen túl nagy a kavalkád: elég egy-két erősebb szín. Hagyományos színű bútort - bükk, fenyő - díszíthet ráakasztható, színes bábu, játék. Nem szabad házilag festeni a bútorokat, vásárlásnál is nézzétek meg a leírást: csak bababarát festékkel, vegyszerekkel kezelt bútorokat vásároljatok az újszülöttnek. A gyerekbútor legyen íves végű és könnyen tisztántartható.
A gurítható kiságyaknál, bölcsőknél, pelenkázó-asztaloknál figyeljetek arra, hogy tökéletesen rögzíthetőek legyenek: amikor állniuk kell, még véletlenül se mozdulhatnak, gurulhatnak arrébb.

Ezt is szeretjük