A terhességi toxémia elkerülése és felismerése: az orvos elmondta a tüneteket
A terhességi toxémia során mérgezéses tünetek lépnek fel. Nagyon komolyan kell venni!

kismama (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kismamák esetében nem véletlen a folyamatos, rendszeres ellenőrzés. Nemcsak azért érdemes ezeken részt venni, mert a támogatások kiutalásának egyik feltétele. Azért is, mert akár a kismama életét is megmenthetik, hiszen olyan kórképek időben történő felismerését teszik lehetővé, mint a terhességi toxémia.

A betegség megismerésében és az elkerülés lehetőségeinek ismertetésében dr. Angyal Géza szülész- nőgyógyász volt a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az a toxémia?

A toxaemia, toxémia vagy a még használatos terhességi toxicosis egy olyan betegséget ír le, melynek során mérgezési tünetekkel járó súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A tudósok a kiváltó ok alatt egyfajta toxint sejtenek, mely a terhesség során képződik, és így bekerül az anya vérellátásába. Ezt az elméletet bizonyítani egyelőre nem sikerült, a pontos kiváltó ok ismeretlen, illetve tulajdonképpen maga a terhesség.

Hogy foglalkozni kell-e ezzel a lehetőséggel? Mindenképpen, mivel ma az anyai halálozások három vezető betegsége között tartják számon a toxémiát, illetve a következtében kialakuló HELLP-szindrómát. A toxémia időben felismerve jól kezelhető, ám ehhez mindenképpen szükség van a rendszeres ellenőrzésre, hogy a szakemberek a vezető tünetek alapján kiszűrhessék a bajt.

Legfontosabb tünetei

- Magas vérnyomás. A kismama esetében az értékhatár 135/85 Hgmm. Ezen érték felett magasnak kell tekinteni, és mindenképpen szorosabb felügyeletet igényel. Az otthoni vérnyomásmérés adatait azonban ne vedd készpénznek, mivel nem mindegy, hogy pontosan hol, mikor és milyen tevékenységek után végzed a mérést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne végezhetnél vérnyomásmérést, de semmi esetre se hagyd ki a rendszeres ellenőrzést a védőnőnél/orvosnál.

- Fehérjevizelés. A kismamák egyik kellemetlen feladata, hogy a védőnőhöz vagy éppen az orvosukhoz reggeli, középsugaras vizeletet vigyenek. Ez fontos adatokkal szolgálhat az egészségükről. Ha ugyanis a vizeletben nem oda illő anyagok vannak - mint például a fehérje -, az a szakembernek sokat elárul arról, mire kell felkészülni, esetleg milyen megelőző lépéseket kell megtenni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehet a kismama?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is kiemelte, hogy a toxémia kialakulásának egyik oka a nem megfelelő étkezés, valamint a mozgáshiányos életmód. Tehát nagyon fontos, hogy a kismama egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezzen, és az is, hogy nem megerőltetve magát, de rendszeresen mozogjon. A tápanyagok megfelelő bevitele segít elkerülni mindenféle problémát, hiszen optimális működést biztosít a testnek.

Napjainkban a szükséges, megemelkedett tápanyagmennyiséget bevinni nem egyszerű, tekintve, hogy az élelmiszerek beltartalma erősen csökkent, rengeteg a feldolgozott, tartósítószerrel és kemikáliákkal kezelt étel, és persze fokozott a stressz, ami nagyobb tápanyag-felhasználást is jelent. Ma a szakemberek jelentős része javasol a kismamáknak várandósvitamint, éppen azért, hogy a többletigényt könnyebben tudják fedezni. Ehhez az is kell, hogy a kiválasztott készítményben az anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a felszívódásuk 80%-kal is jobb lehet, valamint fontos, hogy a várandósvitamint megfelelően, az eltérő trimeszterek eltérő igényeit kiszolgálva adagolják.

Forrás: ratkotunde.hu.

Tápláló reggelik kismamáknak

Ezek a finom és egészséges ételek segíthetik a gazdag és változatos tápanyagbevitelt a várandósság alatt.

Ezt is szeretjük