Mit kell tudni a terhességi toxaemiáról? Az anya és a baba életét is veszélyezteti az állapot
A terhességi toxaemia az egyik leggyakoribb halálok az anyák esetében, de a magzati halálozás okaként is gyakori.

has
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint nevében is benne van, a terhességi toxaemia a várandósság ideje alatt jelentkező mérgezéses állapot. Régebbi neve terhességi toxicosis. Kiváltója pontosan nem ismeretes, de az orvostudomány annyit már kiderített, hogy az anya szervezetébe kerülő valamilyen méreganyag okozhatja.

Veszélyes állapot, mivel akár az anya vagy a baba életét is követelheti. Utóbbi magzati korban, hazánkban összesítve 10%-os gyakoriságú, illetve a terhességi toxaemia a leggyakoribb halálok az anyák esetében.

Tünetek

A terhességi toxaemia fő tünetei a következők.

- Magas vérnyomás: a leggyakoribb és legfontosabb tünet. A 138/85 Hgmm feletti vérnyomás már magasnak számít a terhesség ideje alatt.

- Vizenyő: ugyan a terhesség alatt előfordulhat lábdagadás, lábszárödéma, ha ez kóros mértékűvé válik, nem múlik el, és a test többi részére is kiterjed, az veszélyes állapot lehet.

- Fehérjevizelés: vizeletvizsgálat alkalmával derülhet ki, hogy a kismama vizeletében túl magas a fehérjeszint. Ez a vese érrendszerének rendellenességére mutat. Ha a fehérjeszint növekszik, azzal arányosan a terhességi toxaemia is súlyosabbá válhat.

Mindehhez komolyabb esetekben járulhat görcs, sőt, a terhességi toxaemiás kismama akár kómába is eshet.

Hajlamosító tényezők

A terhességi toxaemia a megfigyelések szerint azokban az országokban gyakoribb, ahol kevésbé jó a higiénia, szegénység, nagy arányú alacsony iskolázottság, elégtelen felvilágosítás, alultápláltság jellemző. Ebből arra lehet következtetni, hogy a környezeti tényezők befolyásolhatják kialakulását.

A kismamát hajlamosíthatják életmódbeli sajátosságok is, melyek közül sajnos több is igen gyakori jelenség napjainkban. Az ülőmunka, a mozgásszegény mindennapok, de a túl kevés alvás, a stressz, az erős fizikai igénybevétel is elősegítheti a baj kialakulását. Az egysíkú vagy mértéktelen táplálkozás ugyancsak hajlamosító tényező lehet, illetve nagy lelki traumák pszichoszomatikus szövődménye is lehet a terhességi toxaemia.

Ha a kismama a terhesség előtt is magas vérnyomással, vesebetegséggel, cukorbetegséggel, illetve érrendszeri károsodással élt, akkor a terhességi toxaemia könnyebben kialakulhat.

A terhességi toxaemia fellépését a méhlepény rossz vérellátása is előidézheti. Ha túl sok a magzatvíz, vagy az anya ikreket vár, és túlfeszül a méhfal, attól kedvezőtlenebbé válhat a vérellátás, és ugyancsak nő a toxaemia kockázata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Kezelés

Nagyon fontos a korai felismerés, hiszen annál nagyobb eséllyel élheti túl a baba és az anya a terhességi toxaemiát, minél előbb elkapják a bajt, és minél előbb megkezdődik a kezelés. Aki rendszeresen jár terhesgondozásra, és figyeli szervezetét, annál hamar felfigyelnek a baj kialakulására, és csírájában elkezdődhet a kezelés.

A kismama tüneteit szakszerűen, minden tünetre külön kiterjedő orvosi figyelemmel, utasítás szerint kell kezelni. Ha a kismama megfelelő ellátást kap, akkor nagyobb eséllyel elkerülhető a magzati károsodás, valamint a halálos kimenetel is.

Ezt is szeretjük