Nagy baj lehet belőle, ha elhúzódik a mandulagyulladás: a fül-orr-gégész figyelmeztet
A gyerekeknél gyakori torokfájást nem szabad elbagatellizálni.

torokfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beszélünk, rövid időközönként nyelünk, eszünk, ezért nagy terhet jelent az ember számára, amikor mandulagyulladása van. A gyerekek számára különösen nehéz elviselni a fájdalmakat, nem csoda, ha a szülő tűkön ülve várja a gyógyulást.

A gyerek bágyadt, sem inni, sem enni nem akar a nyelés közbeni erős fájdalom miatt, és sokszor láz is jelentkezik. Arról, meddig tart normál esetben a betegség, mi okozza, milyen szövődményt idézhet elő, és általában mit érdemes tudni a mandulagyulladásról, Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt kérdeztük.

A mandulagyulladásról

- Mi a mandulák szerepe a szervezetben?

- A torkunkat, tüdőnket védő rendszer részei a mandulák: a két garatmandula, az orrmandula, a nyelvgyöki mandula és a hátsó garatfalon elhelyezkedő apró nyirokszigetecskék. A dolguk alapvetően a védekezés a bakteriális -, vírusos-  és gombás fertőzésekkel szemben.

- Mi okozza a betegséget?

- A differenciál diagnózis sokszor még a háziorvosnak is gondot okoz. Vírus? Baktérium? Gomba? A kérdés eldöntéséhez alaposan ki kell kérdezni a szülőt vagy a pácienst, meg kell vizsgálni a torkot és a felső légutak többi részét is, beleértve a nyirokcsomókat is.

A mandulagyulladások különböző formáit könnyű összetéveszteni egymással, és még az ártalmatlan mandulakővel, cisztákkal vagy a kevésbé ártalmatlan manduladaganatokkal - felnőttekben -. Ezért javaslom mind gyermek, mind felnőttkorban a rendszeres fül-orr-gégészeti ellenőrzést garatpanaszok esetén vagy akár panaszmentes esetben is, ha "furcsa valamit" lát a torkában.

- Miért olyan gyakori a kisgyerekeknél a mandulagyulladás?

- Pici gyermekkorban, főként óvodáskorban zajlanak nagy, betegséggel járó csaták a kórokozók és a mandulák között. Ennek legfőbb oka, hogy fogzáskor, de később is a gyerekek szeretik megkóstolni a tárgyakat, rágnak mindent, ami a kezükbe kerül. A másik ok, hogy sok gyerek későn tanul meg orrot fújni. Ez az óvodáskor diszkrét bája: 1 hét ovi, 2 hét betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elhúzódó betegség veszélyei

- Milyen hosszú a mandulagyulladás lefolyása általában? Mi számít elhúzódó betegségnek?

- A vírusos torok- és mandulagyulladás általában 1 hét alatt lezajlik, tüneti kezelés elegendő lehet. Ám ha a vírusokhoz társulnak a baktériumok is, akkor 2-3 hétig is eltarthat a betegség, és antibiotikum is szükséges a gyógyuláshoz. Mindezt, persze, befolyásolja a beteg kora és általános állapota, valamint a társbetegségek jelenléte, például allergia.

Az elhúzódó és/vagy gyakran visszatérő mandulagyulladást nevezzük krónikus mandulagyulladásnak, ám ezt a diagnózist is illik laboratóriumi és fül-orr-gégészeti vizsgálattal alátámasztani. A váladék bakteriális tenyésztését is el kell végezni. Bizonytalanság esetén vagy szövődmény gyanújakor kötelező a fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat is.

- Milyen szövődményekkel járhat egy elhúzódó mandulagyulladás?

- Még a széles spektrumú antibiotikumok korában is előfordulhatnak akut szövődmények, mint például a mandula körüli tályog, ami életveszélyes állapot, és sürgős műtét szükséges. Az elhúzódó mandulagyulladás okozhat második betegséget: szívbelhártya-gyulladást vagy vesegyulladást, ízületi gyulladást vagy hajhullást. Ilyenkor gócnak tartjuk a mandulákat, és műtétet javasolunk.

- A nagyon gyakori, csúnya mandulagyulladásból egyenesen következik, hogy érdemes lenne kivenni a gyerek manduláját?

- A műtétek elkerülése érdekében a betegeimmel és a szüleikkel együtt sokat küzdünk, hiszen olyan, hogy rutinműtét, nem létezik. A műtétnek lehetnek szövődményei, például vérzés, hányás.

Az orrmandula hiánya nem okoz gondot hosszú távon, hiszen 10 éves kor körül az orrmandula normál menetrend szerint is elsorvad. A garatmandula azonban hiányzik felnőttkorban, főként hölgyeknél jelentkezik az úgynevezett száraz garat szindróma, ami nehezen befolyásolható, krónikus panaszokkal járó állapot. A mandulaműtét megoldja a szövődményeket, de a torok ugyanúgy érzékeny lesz a fertőzésekre, mint műtét előtt, ezzel tisztában kell lenni.

Ezt is szeretjük