Nagy baj lehet belőle, ha elhúzódik a mandulagyulladás: a fül-orr-gégész figyelmeztet

A gyerekeknél gyakori torokfájást nem szabad elbagatellizálni.

torokfajas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Beszélünk, rövid időközönként nyelünk, eszünk, ezért nagy terhet jelent az ember számára, amikor mandulagyulladása van. A gyerekek számára különösen nehéz elviselni a fájdalmakat, nem csoda, ha a szülő tűkön ülve várja a gyógyulást.

A gyerek bágyadt, sem inni, sem enni nem akar a nyelés közbeni erős fájdalom miatt, és sokszor láz is jelentkezik. Arról, meddig tart normál esetben a betegség, mi okozza, milyen szövődményt idézhet elő, és általában mit érdemes tudni a mandulagyulladásról, Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt kérdeztük.

A mandulagyulladásról

- Mi a mandulák szerepe a szervezetben?

- A torkunkat, tüdőnket védő rendszer részei a mandulák: a két garatmandula, az orrmandula, a nyelvgyöki mandula és a hátsó garatfalon elhelyezkedő apró nyirokszigetecskék. A dolguk alapvetően a védekezés a bakteriális -, vírusos-  és gombás fertőzésekkel szemben.

- Mi okozza a betegséget?

- A differenciál diagnózis sokszor még a háziorvosnak is gondot okoz. Vírus? Baktérium? Gomba? A kérdés eldöntéséhez alaposan ki kell kérdezni a szülőt vagy a pácienst, meg kell vizsgálni a torkot és a felső légutak többi részét is, beleértve a nyirokcsomókat is.

A mandulagyulladások különböző formáit könnyű összetéveszteni egymással, és még az ártalmatlan mandulakővel, cisztákkal vagy a kevésbé ártalmatlan manduladaganatokkal - felnőttekben -. Ezért javaslom mind gyermek, mind felnőttkorban a rendszeres fül-orr-gégészeti ellenőrzést garatpanaszok esetén vagy akár panaszmentes esetben is, ha "furcsa valamit" lát a torkában.

- Miért olyan gyakori a kisgyerekeknél a mandulagyulladás?

- Pici gyermekkorban, főként óvodáskorban zajlanak nagy, betegséggel járó csaták a kórokozók és a mandulák között. Ennek legfőbb oka, hogy fogzáskor, de később is a gyerekek szeretik megkóstolni a tárgyakat, rágnak mindent, ami a kezükbe kerül. A másik ok, hogy sok gyerek későn tanul meg orrot fújni. Ez az óvodáskor diszkrét bája: 1 hét ovi, 2 hét betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elhúzódó betegség veszélyei

- Milyen hosszú a mandulagyulladás lefolyása általában? Mi számít elhúzódó betegségnek?

- A vírusos torok- és mandulagyulladás általában 1 hét alatt lezajlik, tüneti kezelés elegendő lehet. Ám ha a vírusokhoz társulnak a baktériumok is, akkor 2-3 hétig is eltarthat a betegség, és antibiotikum is szükséges a gyógyuláshoz. Mindezt, persze, befolyásolja a beteg kora és általános állapota, valamint a társbetegségek jelenléte, például allergia.

Az elhúzódó és/vagy gyakran visszatérő mandulagyulladást nevezzük krónikus mandulagyulladásnak, ám ezt a diagnózist is illik laboratóriumi és fül-orr-gégészeti vizsgálattal alátámasztani. A váladék bakteriális tenyésztését is el kell végezni. Bizonytalanság esetén vagy szövődmény gyanújakor kötelező a fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat is.

- Milyen szövődményekkel járhat egy elhúzódó mandulagyulladás?

- Még a széles spektrumú antibiotikumok korában is előfordulhatnak akut szövődmények, mint például a mandula körüli tályog, ami életveszélyes állapot, és sürgős műtét szükséges. Az elhúzódó mandulagyulladás okozhat második betegséget: szívbelhártya-gyulladást vagy vesegyulladást, ízületi gyulladást vagy hajhullást. Ilyenkor gócnak tartjuk a mandulákat, és műtétet javasolunk.

- A nagyon gyakori, csúnya mandulagyulladásból egyenesen következik, hogy érdemes lenne kivenni a gyerek manduláját?

- A műtétek elkerülése érdekében a betegeimmel és a szüleikkel együtt sokat küzdünk, hiszen olyan, hogy rutinműtét, nem létezik. A műtétnek lehetnek szövődményei, például vérzés, hányás.

Az orrmandula hiánya nem okoz gondot hosszú távon, hiszen 10 éves kor körül az orrmandula normál menetrend szerint is elsorvad. A garatmandula azonban hiányzik felnőttkorban, főként hölgyeknél jelentkezik az úgynevezett száraz garat szindróma, ami nehezen befolyásolható, krónikus panaszokkal járó állapot. A mandulaműtét megoldja a szövődményeket, de a torok ugyanúgy érzékeny lesz a fertőzésekre, mint műtét előtt, ezzel tisztában kell lenni.

Ezt is szeretjük