Megfázás a terhesség alatt: az orvost kérdeztük, hogyan gyógyulhatnak a kismamák biztonságosan
A kismamákat sem kerüli el a megfázás, sajnos, de hogyan biztonságos fellépni ellene?

tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a gyógyszerszedés a gyógyszer jellegétől függően várandósság alatt a baba épségét, egészségét, akár életét veszélyeztető tényező lehet, ezért fontos, hogy a kismamák mindenképpen legyenek óvatosak, és semmilyen szer szedéséről ne döntsenek orvosuk tudta, beleegyezése nélkül.

A megfázás, persze, nem kerüli el a kismamákat sem, de, míg egyéb esetben vény nélkül kapható készítmények, gyógyszerek is biztonsággal alkalmazhatók, terhesen már nem ennyire egyszerű a helyzet. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük, miért és hogyan érdemes ilyenkor törekedni a gyógyulásra.

Betegség és gyógyszerszedés kismamaként

- Miért kell nagyon megfontoltnak lenni kismamaként, ha gyógyszerekről van szó?  

- A kismamák legnagyobb része amiatt nem vesz be szívesen semmilyen gyógyszert a várandósság alatt, mert attól fél, hogy ezáltal a babánál valamilyen fejlődési rendellenesség alakul ki. Az általánosnak mondható félelemhez képest a valóságban azért a leggyakrabban szedett gyógyszerek kisebb kockázattal járnak, és az is számít természetesen, hogy a kismama hányadik trimeszterben van. De az is tény, hogy a legtöbb gyógyszerrel nem történt ez irányú vizsgálat.

A gyógyszerek legnagyobb részét nem tesztelték várandósokon, ami nem is csoda, kevés kismamát lehetne ezekre a vizsgálatokra rávenni. Az USA-ban 2000 és 2010 között törzskönyvezett gyógyszerek körülbelül 80%-ának nem voltak adatai a magzati fejlődésre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban. Így összességében azt mondanám, hogy a legjobb, ha nem szedünk semmit, de azért nem kell semmiképp sem szenvedni, van néhány biztonságosnak mondott készítmény, mellyel alkalmanként enyhíthetünk a leggyakoribb panaszokon, mint az allergia, nátha, hányinger vagy fejfájás - válaszolta az orvos.

- A terhesség egészére érvényes a fokozott óvatosság, vagy van egy-egy olyan időszak, amikor hatványozottan annak kell lenni? 

- Az első trimesztert vagy inkább az első 20 hetet mondanám olyan időszaknak, amikor nem igazán szerencsés gyógyszert beszedni. Az ezt követő időszakban a szervek legnagyobb része már kifejlődött, így ilyenkor már egy kicsit megengedőbbek lehetünk. Ettől függetlenül adódhat úgy, hogy az első trimeszterben is rákényszerülünk valamilyen vény nélkül kapható vagy vényköteles készítményre, azért ekkor sem kell kétségbeesni, de nagy általánosságban én az előbbi javaslatom.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sokan gondolják, a vény nélkül kapható dolgok nem olyan erősek, nem értendők a veszélyes szerek közé.

- Nem ezen múlik. A vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosságát nem várandósokon nézték, sőt, az, hogy melyik hatóanyagról került le a vénykötelesség, nemcsak azon múlt, hogy mennyire biztonságos a hatóanyag. Például az ibuprofen, ami számos vény nélküli fájdalomcsillapító hatóanyaga, kifejezetten kerülendő a várandósság alatt, különösen a 30. hét után, mivel növelheti a vetélések kockázatát, illetve a későbbiekben a magzatnál szívfejlődési problémákhoz vezethet.

- Mikor indokolt a gyógyszer? Például nagyon magas láz esetén mit tegyen a kismama?

- A lázcsillapítás lényeges, a lázzal többet árthatunk, mint egy lázcsillapítóval. A baba keringését is nagyon igénybe veszi, fontos csillapítani. Azt, hogy mikor kezdjünk antibiotikumot vagy más gyógyszert szedni, mindig az aktuális tünetek súlyossága alapján tudjuk megítélni, ezt a várandósságot gondozó orvossal kell megbeszélnünk.

- Milyen alkotóelemek azok a gyógyszerekben, amelyek kerülendők? Nyilván, mindennel jobb óvatosnak lenni, akár tudni róla, hogy csinálhat bajt, akár nem. 

- Kerülendő például az ibuprofen, az aspirin, az aknéra használt isotretionin, az antidepresszánsok egy része vagy akár a hüvelygombára gyakran használt fluconazol, de például az utóbbi súlyos panaszok esetén van, hogy elfogadható választás.

Plusz három gyakori kérdés

- Az egész napon át tartó erős köhögés okozta rázkódás lehet a babára veszéllyel?

- Nem, ez szerencsére nem.

- Hányás-hasmenés esetén, ha a betegség ilyen jellegű, akkor mi a bevett kezelés?

- Bő folyadék, diéta, ágynyugalom. A legtöbb esetben ilyen jellegű panaszoknál nincs szükség kórházi felvételre és gyógyszeres kezelésre.

- Ha az anya beteg, a baba odabent hogy van?

- Az esetek túlnyomó többségében szerencsére tökéletesen jól.

Ezt is szeretjük