Meglátszik a babán, ha hajat vágatott a kismama: furcsa dolgot ígér a babona
Különös babonák maradtak fenn az idők során a terhességgel összefüggésben.

haj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babonák különleges ujjlenyomatai a régiek hiedelemvilágának, melyekre napjaink modern, felvilágosult, tudomány és technika átszőtte világában még érdekesebb visszapillantani. Meglepő összefüggések, ok-okozat viszonyok, feltételezések sokasága maradt ránk, melyekben a régiek fenntartások nélkül hittek.

A várandósság kapcsán számos babona létezik úgy hazánkban, mint világszerte: ezekből gyűjtöttünk össze a számunkra legérdekesebbek közül egy csokorral. Egyik-másik fedésben van, több pedig egymásnak ellentmond, jól mutatva azt, hogy az egyes tájaknak és kultúráknak a hiedelemvilága milyen eltérően alakulhat: ettől is olyan színes és érdekes a világ.

Óvatosan a fodrásszal!

Több kultúra hiedelmei szerint a kismamáknak érdemes kétszer is megfontolni, mernek-e hajat vágatni. Régi indián babona állítja például, hogy ha a kismama haját levágják a várandósság alatt, a baba kopaszon fog születni. Ez persze nem katasztrófa, hiszen sok baba születik alig látható pihécskékkel a fején, de valószínűleg az indiánok szemében ez a jelenség valami miatt félelmetes lehetett.

Egy kazahsztáni  babona is rossz döntésnek titulálja a várandósság alatti hajvágást: úgy tartja, hogy azért nem szabad terhesen hajat vágatni, mert akkor a kismama szimbolikusan elvágja a köldökzsinórt idő előtt.

Ártó hétköznapi tevékenységek 

Magyar hiedelem szerint a kismamáknak nem szabad ajtó felé söpörniük, pénteken fonniuk, varrniuk, nem szabad terhességüket letagadni, mert néma lesz a gyermek,  a kismamának nem szabad vizesedényre ülnie, mert a gyerek túl nagy fejjel fog születni, a csorba bögréből vagy pohárból való ivás okán pedig ferdébb szájjal születhet a baba.

Az ékszerekkel és az étkezéssel is jó vigyázni

Egy hawaii babona szerint a terhes nők nem viselhetnek nyakláncot, mert az azt vonzza be, hogy rátekeredik a baba nyakára a köldökzsinór. Ezzel szemben egy másik mondás szerint éppen hogy érdemes a nyakba akasztani valamit: egy mexikói babona szerint a nyakban viselt kulcs megvédi a kismamát a gonosz erőktől.

Kínában és Vietnamban maradt fenn a babona, hogy bárányt és tenger gyümölcseit nem szabad fogyasztani a terhesség alatt. Egy másik babona épp azt mondja, hogy semmit nem szabad megtagadni a kismamától, amit megkíván: az egyiptomiak szerint ez azért fontos, hogy a baba épen és egészségesen érkezzen a világra.

Ugyancsak Kínában él a hiedelem, hogy a kismamának érdemes puha, alaposan elkészített ételeket ennie a kilenc hónap alatt, mert ha főtlen vagy még roppanós maradt az étel, akkor a gyerek majdan nehéz eset, szófogadatlan lesz.

A polinéz babonák szerint az étkezés meghatározza a születendő baba nemét. Ha a nő kerek gyümölcsöket és zöldségeket eszik, mint az alma vagy a káposzta, akkor lányt, ha hosszúkásakat, mint a banán vagy az uborka, akkor fiút fog szülni. Török babona szerint a nyúlhere, a nyúlméh és nyúlgyomor fogyasztása ígér fiúgyermeket.

Az ételek kapcsán érdekesség, hogy magyar babonák szerint a várandósoknak állapotukból kifolyólag sem savanyítani, sem kovászt készíteni, sem befőttet eltenni nem érdemes, mert nem fognak jól sikerülni.

A kedélyállapot is fontos

Spanyol hiedelem szerint, ha a kismama sokat pihen a terhessége alatt, akkor a baba nyugodt lesz. Ugyanitt maradt fenn az igen elrugaszkodott babona, hogy a kismama kerülje el a zajos környezetet, mert ha az túl hangos, akkor a baba feje a normálisnál lágyabb marad, és erősebben deformálódik a szülés alatt. Tudvalevő, hogy ez az ideiglenes fejformaváltozás bizonyos mértékben természetes, és idővel helyreáll a fejforma.

Egy óceániai babona szerint, ha a kismama megharagszik valakire a terhesség alatt, akkor a baba személyiségében arra az illetőre fog hasonlítani. Különös feltételezésük az is, hogy a terhességi rosszullét nemcsak a kismamán jelentkezhet: ha a család bármelyik nőtagja émelyeg, akkor mindenkiben, aki szóba jöhet, felmerül a gyanú, mert valaki közülük egész biztos, hogy terhes lehet.

Szintén tőlük származik a babona, hogy a várandósság alatti irigykedés testi fogyatékosságot okozhat a babában, hiszen ilyenkor valaminek a hiánya bosszantja a kismamát. Megijedni persze emiatt és más babonának kapcsán nincs ok, hiszen a babonák messze túlmutatnak a realitáson, csupán érdekességként kell rájuk tekinteni, úgy, mint a kultúrák lenyűgöző különbözőségének és a régiek gondolkodásmódjának érdekes nyomaira.

Ezt is szeretjük