Nagy baj, ha elcsúszik a hóban a kismama? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük a téli veszélyről
A csúszós járdán, jeges utakon átkelve könnyen előfordulhat, hogy elcsúszik az ember. De mi van, ha kismama?

telen-kismama
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazán kellemes, és jót is tesz a kismamának egy kis séta, de a levegőn töltött idő télen sajnos tartogathat veszélyeket. Mint máskor is, ilyenkor kiemelten fontos a letakarított útvonalakat választani. Ami a cipőt illeti, a hótaposó, de legalábbis alaposan bordázott, lapos, nem csúszós talpú csizma a jó választás. Fontos továbbá, hogy a kismama próbáljon nem kapkodva lépkedni a bizonytalan, esetleg csúszós talajon. A lassan járj, tovább érsz elvét kell szem előtt tartani.

Az élet, persze, néha hoz helyzeteket, hogy mégis sietve kell lépkedni, például a nagyobb gyerekért az oviba, vagy, hogy nyitva érje a boltot. Ilyen óvatlan pillanatokban megtörténhet a baj, de a legnagyobb óvatosság mellett is, ha nem látszik a jég a járdán, vagy a hólétől csúszik a lépcső.

Esés terhesen: okozhat bajt?

Megkérdeztük a szülész-nőgyógyászt, történhet-e baj, ha elesik a kismama, érzi-e a baba odabent, hogy baj van, és mi ilyenkor a teendő. Dr. Purcsi Katalin válaszolt kérdéseinkre.

- Sajnos az ügyeleti ellátás során sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor egy kismama aggodalommal érkezik meg a szülőszobára, miszerint valamilyen pocakmegütéses balesete történt. Télen gyakrabban fordulnak elő elcsúszásos balesetek, de ezek a legtöbbször teljesen ártalmatlanok tudnak lenni - mondta el elöljáróban tapasztalatait a doktornő.

Természetes azonban az ijedség, hogy a kismama szeretné tudni, minden rendben van-e a pocakban a kis baleset után, jól van-e a baba, és keletkezett-e veszélyeztető tényező a terhességben.

- Lehet baj egy elcsúszás miatt?

- Egy fenékre esés vagy egy csípőre esés magára a terhességre legtöbbször nincsen hatással, inkább csak a gerincet tudja terhelni, ha nagyobbat esik a kismama. De természetesen az eséseknek is többféle fokozatuk lehet.

Előfordulhat, hogy elveszíti az egyensúlyát, elesik, és tompán vagy esetlegesen egy élesebb dologgal, például asztal sarkával megüti a hasát. A magzatvíznek és magának a méhnek is természetesen van egy védő funkciója, illetve a magzatvíz csökkenti az ütés erősségét is - mondta az orvos.

Télen az is előfordulhat, hogy nem a kismama, hanem a kocsi csúszik meg, és koccan, amiben ül, hiszen az utak havasak, síkosak. Ilyen esetben ugyanúgy előfordulhat a has megütése, megnyomódása.

- Mi van akkor, ha a kismama nem elesett, hanem, mondjuk, egy kisebb, autós koccanás során éri kellemetlen hatás a hasát?

- Amennyiben nem használ övterelőt, úgy előfordulhat, hogy a biztonsági öv megrántja a pocakját, ami ezt követően fokozottabb odafigyelést igényelhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Milyen nagyobb baj lehet egy erősebb hatástól?

- A nagyobb traumák sajnos okozhatnak akár egy lepényleválást vagy a magzatburok megrepedését is.

Érzi a baba a has megütését?

A legtöbb leendő anyában az is felmerül, vajon a babának nem ártott-e, nem fájt-e, hogy ő elesett, megütötte magát. A doktornő megnyugtató választ adott a felvetésre:

- Elméletileg a baba ezekből legtöbbször semmit nem érez, maximum a komfortzónájából zökken ki egy-egy pillanatra.

Jobb az óvatosság

Bármennyire véd is a magzatvíz és a méhfal, a biztonság kedvéért érdemes elmenni az orvoshoz, hogy egy kisebb ellenőrzés során megbizonyosodhasson a kismama, minden rendben. Az orvos is erre int:

- Ezeknél az eseteknél mindig célszerű felkeresni az orvost, mivel kialakulhatnak olyan hematómák, melyek a későbbiekben panaszokat okozhatnak, például vérzést vagy lepényleválást. Ha hüvelyi vérzést vagy magzatvízszivárgást észlel a kismama, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat.

Reggelik kismamáknak

A korai időszakban a rosszullétek nem sok lehetőséget hagynak, de akkor is, és később is fontos, hogy a kismama reggel is egyen valamit. Tápláló babavárós reggeliket ajánlunk.

Ezt is szeretjük