Nagy baj, ha elcsúszik a hóban a kismama? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük a téli veszélyről

A csúszós járdán, jeges utakon átkelve könnyen előfordulhat, hogy elcsúszik az ember. De mi van, ha kismama?

telen-kismama

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igazán kellemes, és jót is tesz a kismamának egy kis séta, de a levegőn töltött idő télen sajnos tartogathat veszélyeket. Mint máskor is, ilyenkor kiemelten fontos a letakarított útvonalakat választani. Ami a cipőt illeti, a hótaposó, de legalábbis alaposan bordázott, lapos, nem csúszós talpú csizma a jó választás. Fontos továbbá, hogy a kismama próbáljon nem kapkodva lépkedni a bizonytalan, esetleg csúszós talajon. A lassan járj, tovább érsz elvét kell szem előtt tartani.

Az élet, persze, néha hoz helyzeteket, hogy mégis sietve kell lépkedni, például a nagyobb gyerekért az oviba, vagy, hogy nyitva érje a boltot. Ilyen óvatlan pillanatokban megtörténhet a baj, de a legnagyobb óvatosság mellett is, ha nem látszik a jég a járdán, vagy a hólétől csúszik a lépcső.

Esés terhesen: okozhat bajt?

Megkérdeztük a szülész-nőgyógyászt, történhet-e baj, ha elesik a kismama, érzi-e a baba odabent, hogy baj van, és mi ilyenkor a teendő. Dr. Purcsi Katalin válaszolt kérdéseinkre.

- Sajnos az ügyeleti ellátás során sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor egy kismama aggodalommal érkezik meg a szülőszobára, miszerint valamilyen pocakmegütéses balesete történt. Télen gyakrabban fordulnak elő elcsúszásos balesetek, de ezek a legtöbbször teljesen ártalmatlanok tudnak lenni - mondta el elöljáróban tapasztalatait a doktornő.

Természetes azonban az ijedség, hogy a kismama szeretné tudni, minden rendben van-e a pocakban a kis baleset után, jól van-e a baba, és keletkezett-e veszélyeztető tényező a terhességben.

- Lehet baj egy elcsúszás miatt?

- Egy fenékre esés vagy egy csípőre esés magára a terhességre legtöbbször nincsen hatással, inkább csak a gerincet tudja terhelni, ha nagyobbat esik a kismama. De természetesen az eséseknek is többféle fokozatuk lehet.

Előfordulhat, hogy elveszíti az egyensúlyát, elesik, és tompán vagy esetlegesen egy élesebb dologgal, például asztal sarkával megüti a hasát. A magzatvíznek és magának a méhnek is természetesen van egy védő funkciója, illetve a magzatvíz csökkenti az ütés erősségét is - mondta az orvos.

Télen az is előfordulhat, hogy nem a kismama, hanem a kocsi csúszik meg, és koccan, amiben ül, hiszen az utak havasak, síkosak. Ilyen esetben ugyanúgy előfordulhat a has megütése, megnyomódása.

- Mi van akkor, ha a kismama nem elesett, hanem, mondjuk, egy kisebb, autós koccanás során éri kellemetlen hatás a hasát?

- Amennyiben nem használ övterelőt, úgy előfordulhat, hogy a biztonsági öv megrántja a pocakját, ami ezt követően fokozottabb odafigyelést igényelhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Milyen nagyobb baj lehet egy erősebb hatástól?

- A nagyobb traumák sajnos okozhatnak akár egy lepényleválást vagy a magzatburok megrepedését is.

Érzi a baba a has megütését?

A legtöbb leendő anyában az is felmerül, vajon a babának nem ártott-e, nem fájt-e, hogy ő elesett, megütötte magát. A doktornő megnyugtató választ adott a felvetésre:

- Elméletileg a baba ezekből legtöbbször semmit nem érez, maximum a komfortzónájából zökken ki egy-egy pillanatra.

Jobb az óvatosság

Bármennyire véd is a magzatvíz és a méhfal, a biztonság kedvéért érdemes elmenni az orvoshoz, hogy egy kisebb ellenőrzés során megbizonyosodhasson a kismama, minden rendben. Az orvos is erre int:

- Ezeknél az eseteknél mindig célszerű felkeresni az orvost, mivel kialakulhatnak olyan hematómák, melyek a későbbiekben panaszokat okozhatnak, például vérzést vagy lepényleválást. Ha hüvelyi vérzést vagy magzatvízszivárgást észlel a kismama, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat.

Reggelik kismamáknak

A korai időszakban a rosszullétek nem sok lehetőséget hagynak, de akkor is, és később is fontos, hogy a kismama reggel is egyen valamit. Tápláló babavárós reggeliket ajánlunk.

Ezt is szeretjük