Nem tanulási zavara van, csak tehetséges: így ismerd fel, hogy a gyerekeddel nincs gond
A tehetséges gyerekek is gyakran viselkednek éretlenül, ezért fontos szerepük van az őket körülvevő felnőtteknek, hogy időben felismerjék a jeleket.

szidas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki másban jó, másban kiemelkedő - ez a tehetséges gyerekeknél tökéletesen beigazolódhat. Lehet egy gyerek kis matekzseni, de minden másból gyenge. Olyan is előfordul, hogy egy éles eszű gyerek az osztály legrosszabb magaviseletű diákja.

A rossz magaviselet azonban egy elnagyolt ítélet, és helytelen elkönyvelni egy diákot lustának olyan címszó alatt, hogy, ha matekból ilyen jó, lenne esze máshoz is. Olykor a gyerekek viselkedése és eredményei mögött a felnőttek nem ismerik fel a tehetséget, ami pedig mindent megmagyarázhatna.

A prefrontális kéreg okozza

A tehetséges gyerekek elvárttól eltérő viselkedésének az agy vezérigazgatójának is nevezett prefrontális kéreg eltérő fejlődése lehet az oka. Ez a terület felelős a kiegyensúlyozottságért, az összpontosításért és a problémamegoldó képességünkért.

Azt figyelték meg, hogy a tehetséges gyerekeknél ez a terület hétéves korig fejletlenebb az átlagnál, majd gyors növekedésnek indul, végül visszaesés lesz tapasztalható. Az atipikus növekedési mintázat eredménye a viselkedészavar, ami a prefrontális kéreg teljes kifejlődésével megszűnik.

Idősebbektől való elhatárolódás

A tehetséges gyerekek problémás viselkedésének másik oka az a tudat alatti céljuk, hogy az eszük miatt ne az idősebb kortársaikkal azonosítsák őket. Mindeközben a kiemelkedő képességű gyerekeknek nagyon nehéz lehet az azonos korúakkal kapcsolatot kiépíteni, mert az érdeklődési körük nem egyezik. Ez a patthelyzet, ez az elszigeteltségérzet frusztrációt okoz, ami szintén a magatartás rovására mehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Unatkoznak

Ironikus módon egy unatkozó tehetséges gyerek nagy kihívás lehet mind a szülő, mind a tanárok számára. Nekik jól átgondolt, képességeikhez mért, okosan megkomponált elfoglaltságokra van szükségük. Ha nem tudják a figyelmüket kellőképpen lekötni, az álmodozás, fecsegés, hanyagság náluk is rendszeressé válik. A tudásuknak megfelelő feladatok és a rendszeres kihívások megszüntetik a motivációhiányukat.

Érzékenyek

A tehetséges gyerekek gyakori tulajdonsága, hogy nagyon érzékenyek. Kazimierz Dabrowski, lengyel pszichológus elmélete szerint érzékszerveik intenzívebben működhetnek, érzékenyebbek lehetnek az ingerekre, intenzívebben élhetik meg az érzelmeket, tapasztalásokat, ezért fokozott a vágyuk a különleges élményekre is. Szülőként, tanárként erre mindenképpen oda kell figyelni, illetve a mindennapokban ehhez alkalmazkodni.

Introvertáltak

Minél magasabb az IQ, annál nagyobb az esélye az introvertált, azaz befelé forduló viselkedésnek. Ha egy gyerek nem találja a helyét a társai közt vagy általában véve a világban, amögött tehetsége is megbújhat kiváltó okként.

Az introvertáltakra gyakran úgy tekintenek, hogy fejletlen szociális készségeik vannak. Valójában a visszahúzódó viselkedés annak köszönhető, hogy komplex gondolkodásuk van, sokat figyelnek befelé, míg az extrovertáltak a külső, társadalmi ingereket keresik.

A felnőtteken múlik, hogy egy tehetséges gyerek elkallódik, vagy még időben felismerik a viselkedése okát, és ennek megfelelően nevelik. Biztonságos háttérre van szükség a megfelelő fejlődéshez: nekik maguknak is jó nagy falat megbirkózni a bennük élő érzelmekkel, gondolatokkal, ellentmondásokkal.

Ezt is szeretjük